Ürge-Vorsatz Diána – Fontos mérföldkő a klímapolitikában

Bárki, aki józan ésszel tekint a decemberi klímacsúcson született megállapodásra, világtörténelmi jelentőségű eseménynek látja.

Ürge-Vorsatz Diána - Fontos mérföldkő a klímapolitikában - ClimeNewsMég sosem fordult elő a klímapolitikában, hogy csaknem kétszáz ország konszenzusra jutott volna a klímaváltozás elleni küzdelemben – véli Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a Nobel-békedíjjal elismert IPCC tudósa, klímakutató, aki a párizsi klímacsúcson is részt vett.
Minél többet beszélek azokkal, akik közreműködtek a döntések előkészítésében, annál inkább meggyőződöm arról, hogy fontos mérföldkövéhez érkezett a globális klímapolitika. A fő tárgyalópartnerek jó része a klímacsúcsot néhány héttel megelőző bonni előkészítő ülésről még úgy jött el, hogy nem lesz semmiféle megegyezés. A nemzetközi kapcsolatok akadémiai szakértői sem hittek abban, hogy konszenzus születik a francia fővárosban. Ennek ismeretében mindenkit meglepett a párizsi klímacsúcs eredménye.
A nyilatkozatot aláíró országok 2°C-ban maxi málták a globális átlaghőmérséklet emelkedését, de megfogalmaztak egy ennél szigorúbb célt is: legfeljebb 1,5°C inkább kívánatos lenne. A klímacsúcson olyan jogi egyezmény született, amelytől még korai konkrétumokat várni. A cél érdekében való vállalásokat így később dolgozzák ki. Nyilván előnyösebb lett volna, ha a párizsi megállapodás a Kiotói jegyzőkönyvhöz hasonlóan szintén tartalmaz vállalásokat, de ettől függetlenül is komoly előrelépés történt a Szajna partján. A nyilatkozatot aláíró országok mindegyike letett valamit az asztalra. Egzaktul meghatározott vállalások is szerepeltek ezek között, noha később nem kerültek bele az egyezménybe. Nagyjából tehát lehet tudni, hogy melyik ország mire hajlandó.
Február 18-án érkeztem meg Genfből, ahol az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) képviselőivel találkoztam. Az IPCC fogja elkészíteni azt a jelentést, amely világossá teszi az országok tennivalóit a 1,5°C-os határ betartása érdekében. Kemény tudományos munka lesz, mivel egyelőre az is kérdéses, hogy megoldható-e. Még a maximum 2°C-os emelkedés is csak úgy tartható, ha alapvető gazdasági-társadalmi változásokat viszünk véghez.

A vállalási időszak második felében nem használhatunk fosszilis erőforrást,

vagy csak olyan mértékben, hogy az elégetéséből származó szén-dioxidot el tudjuk raktározni. Műszakilag, környezetvédelmileg és etikailag egyaránt kérdéses, hogy nagy léptékben megoldható-e ez. Jelen pillanatban a világ minden egyes gazdasága többé-kevésbé a fosszilis energiahordozók használatától függ. Számos olyan gazdaság van, például Oroszország, Szaúd-Arábia és Venezuela, ahol az állami bevételek jelentős része a fosszilis energiahordozókhoz kötődik. Komoly áldozatvállalás ezen országok részéről, hogy aláírtak egy olyan nyilatkozatot, amelynek a vesztesei lesznek. Önmagában viszont még a fosszilis energiából származó bevételekről való lemondás sem elég. Olyan módon kell az energiafogyasztásunkkal járó környezetterhelést csökkenteni, hogy közben növekedjen a gazdaság és az életszínvonal, fejlődjön az ipar. Azt gondolom, ez mind lehetséges, de ehhez tényleg alapvető változásokra van szükség. Sokkal komolyabban kell vennünk a körkörös gazdaság koncepcióját.
Nem lehet folyamatosan csak új erőforrásokat felhasználni és hulladékot termelni. Törekedni kell az újrahasznosításra és az újrahasználatra. Szakítanunk kell azzal a gazdasági paradigmával, amely a növekedést és a jólétet az évről évre növekvő fogyasztástól teszi függővé. A megoldást alapvetően az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások részarányának emelése jelenti. Emellett érdemes világszerte hangsúlyt helyezni az erdősítésre, és ezzel párhuzamosan megfékezni az erdőirtást. A közlekedési modellünket is újra kell gondolni. Valószínű, hogy nem tudunk minden közlekedési igényt kielégíteni fosszilis energiaforrások nélkül. Fontos, hogy minél több innovatív üzleti modell jöjjön létre, és kihasználjuk az információs társadalom által nyújtott lehetőségeket. Okosabb munkaszervezéssel, jobb várostervezéssel, a helyi igényekhez alkalmazkodó közszolgáltatásokkal csökkenthetjük a közlekedési szükségleteket. Az elektronikus ügyintézés terjedése szintén segítségünkre lehet. Növelni kellene a tömegközlekedés szerepét, jobban ki kellene használni a nem motorizált közlekedésben rejlő alternatívákat.

Magyarország üvegházgáz-kibocsátása ugyan kisebb súllyal szerepel a globális kibocsátásban, mégsem legyinthetünk a klímavédelemre.

Nem az számít, hogy mekkora egy ország, hanem hogy mekkora az egy főre jutó kibocsátás.

A legnagyobb lehetőség Magyarországon az épületek energiahatékonyságának növelésében rejlik. A klímavédelemi célok ezen a ponton közös nevezőre hozhatók a szociális és gazdasági célokkal. Az energiaszegénység, a magas rezsiköltségek és Magyarország külső energiafüggése mind-mind orvosolható lenne az épületek jelentős felújításával, az energiahatékonyság növelésével. Ez óriási beruházásokat jelentene, amihez nélkülözhetetlen az állam szerepvállalása.

Forrás: Lépések szaklap (21. évfolyam 1. szám 2016)

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.