Elsőbbségi státuszt kapott a hat fiatal klímaaktivista keresete

Az európai bíróság arra kötelezi az országokat, hogy válaszoljanak a fiatal klímaaktivisták keresetére.

Elsőbbségi státuszt kapott a hat fiatal klímaaktivista keresete

A strasbourgi bírák zöld utat adtak egy mérföldkőnek számító éghajlatvédelmi ügynek, amely a kormányokat vonhatja felelősségre azért, mert túl lassan haladnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította 33 iparosodott ország kormányát, hogy haladéktalanul válaszoljanak a hat ifjúsági aktivista által szeptemberben benyújtott éghajlatvédelmi keresetre, és a felvetett kérdések “fontossága és sürgőssége” miatt elsőbbségi státuszt adott neki.

A Global Legal Action Network (GLAN) által támogatott fiatalok azt állítják, hogy az országok – köztük Németország, az Egyesült Királyság, Oroszország és Portugália – nem hozták meg a jövőjük védelméhez szükséges kibocsátáscsökkentést.

Az ügy olyan országokra összpontosít, amelyek politikája a jogászok szerint túl gyenge ahhoz, hogy elérjék a párizsi megállapodásban kitűzött 1,5 Celsius-fokos (2,7 Fahrenheit-fok) célt. A Climate Action Tracker országminősítéseit idézik.

Hat portugál fiatal „példátlan” klímaügyi pert indított 33 ország ellen

A felperesek 8 és 21 év közöttiek, és a portugáliai Lisszabonból és Leiriából származnak. Az ügy szerint az éghajlatváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent a hat fiatal életére, fizikai és mentális jólétére. Emberi jogi érvekre hivatkoznak – többek között az élethez, az otthonhoz és a családhoz való jogra -, valamint diszkriminációra hivatkoznak.

“A mi generációnk a nagy veszély és bizonytalanság korában él, ezért a hangunkat meg kell hallatni” – mondta a 12 éves Andre Oliveira, akinek édesapja fordít helyette.

A 12 éves Andre és nővére, a 15 éves SofiaA 12 éves Andre és nővére, a 15 éves Sofia egyike annak a hat fiatalnak, akik a strasbourgi klímaügyben indítottak eljárást.

A klímaügy az első ilyen jellegű ügyA klímaügy az első ilyen jellegű ügy, amelyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elé terjesztettek.

“Egyértelműen nem arról van szó, hogy a fiatalok az egyetlenek, akiket veszélyeztetnek az éghajlatváltozás hatásai” – mondta Gerry Liston, a GLAN jogi munkatársa. “De mivel a legsúlyosabb hatásokat ők fogják elszenvedni, azt állítjuk, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának nem megfelelő kezelésének hatásai az életkoron alapuló jogellenes megkülönböztetésnek minősülnek.”

“Nem az ujjal mutogatásról van szó, hanem arról, hogy mind a 33 kormánynak esélyt adjunk arra, hogy jobban és gyorsabban cselekedjenek” – mondta Andre.

Először Strasbourgban

Bár számos, a közelmúltban indult és folyamatban lévő éghajlatvédelmi ügy van, amelyek közül sokban fiatal felperesek is érintettek, ez az első olyan ügy, amelyet Strasbourgban tárgyalnak. Az 1959-ben létrehozott nemzetközi bíróság az emberi jogok európai egyezményében foglalt polgári és politikai jogok állítólagos megsértésével foglalkozik.

Liston szerint a nagy kibocsátók jelentős és széles körű fellépésének sürgető szükségessége indokolta, hogy közvetlenül Strasbourghoz forduljanak, nem pedig a hazai bíróságokon keresztül, ami sokkal gyakoribb.

A GLAN szerint, ha sikerrel jár, a 33 országot jogilag köteleznék arra, hogy a kibocsátáscsökkentés fokozása mellett foglalkozzon az éghajlatváltozáshoz való tengerentúli hozzájárulással, beleértve a multinacionális vállalatok hozzájárulását is.

2017-es halálos portugáliai erdőtüzekA fiatalok közül sokan a 2017-es halálos portugáliai erdőtüzek megtapasztalását említették motivációként.

A 20 éves Catarina szerint a kormányoknak cselekedniük kellA 20 éves Catarina szerint a kormányoknak cselekedniük kell, hogy a bolygó lakható legyen a jövő generációi számára is.

Portugál erdőtüzek

A felperesek három családhoz tartoznak, és azután kapcsolódtak be az ügybe, hogy egy helyi kapcsolaton keresztül hallottak a GLAN éghajlatvédelmi munkájáról.

Sokan arra hivatkoztak, hogy a cselekvésre ösztönözte őket, hogy az éghajlatváltozás a saját küszöbükön érte őket, különösen a 2017-es halálos portugál erdőtüzek.

“Közvetlenül megtapasztaltam a tüzek borzalmait” – mondta a 20 éves Catarina Mota, egyike a négy közül, akik Leiriában élnek, az egyik legsúlyosabban érintett területen. A tengerszint emelkedése, az erdőtüzek állandó veszélye és az egyre abnormálisabbá váló hőmérséklet most már a mindennapi valósága része. “Ezek a változások aggasztóak számomra” – mondta, hozzátéve, hogy a hőség miatt néha nehéz lélegezni vagy aludni. Idén júliusban az elmúlt 90 év legmelegebb hőmérsékletét regisztrálták az országban.

“Ami arra ösztönzött, hogy részt vegyek ebben az ügyben, az a vágy egy olyan világ után, ahol az ember legalább túlélhet” – mondta Catarina. “Mert ha a kormányaink nem tesznek semmit, ez nem fog megtörténni.”

Az olyan klímavédelmi intézkedésekre, mint ez az ügy, szükség van “ahhoz, hogy legyen jövőnk és egészséges életünk félelem nélkül” – mondta a felperes, a 21 éves Claudia Agostinho. “A mi generációnk és minden jövőbeli generáció megérdemli ezt”.

Az ügy középpontjában 33 nagy üvegházhatású gázkibocsátó áll.Az ügy középpontjában 33 nagy üvegházhatású gázkibocsátó áll.

Az éghajlati perek hulláma

A strasbourgi ügy a világszerte egyre növekvő éghajlatvédelmi peres ügyek hullámába illeszkedik. A Grantham Research Institute on Climate Change and Environment szerint , bár a legtöbb per az Egyesült Államokban zajlik, az elmúlt évben hat kontinensen indítottak éghajlatvédelmi pereket, amelyek 80%-a kormányok ellen irányult.

A kutatás azt is megállapította, hogy az utóbbi időben egyre több peres ügyet indítanak aktivisták és érdekvédelmi csoportok, és egyre több emberi jogi érvet használnak.

Miközben számos országban – köztük Dél-Koreában, Peruban és Kanadában – folyamatban vannak az államoknak az éghajlatváltozás enyhítésére vonatkozó emberi jogi kötelezettségeivel kapcsolatos ügyek, a legfrissebb nagy visszhangot kiváltó példa a holland Urgenda-ügy.

2019-ben az ország legfelsőbb bírósága lett az első legmagasabb szintű hazai bíróság, amely az emberi jogi kötelezettségekkel összhangban megállapította az állam kötelezettségét a kibocsátások jelentős és azonnali csökkentésére. Idén nyáron az aktivisták sikeresen bíróság elé vitték az ír kormányt is az éghajlatvédelmi intézkedések elmulasztása miatt. Greta Thunberg egyike annak a 16 ifjúsági aktivistának, akik az ENSZ Gyermekjogi Bizottságánál is jogi panasszal élnek.

Greta Thunberg (középen) egyike annak a 16 gyermekből álló csoportnak,Greta Thunberg (középen) egyike annak a 16 gyermekből álló csoportnak,
amely jogi panaszt nyújtott be az ENSZ-nél.

Liston szerint az ügy rávilágít arra, hogy vannak olyan emberek, akik még életükben elszenvedik az éghajlatváltozás súlyos hatásait.

Politika, tiltakozás és bíróságok

“Úgy gondolom, hogy az egyik eset inspirálja a másikat” – mondta Caroline Schroeder, a Germanwatch nevű civil szervezet munkatársa, aki kilenc fiatalnak nyújtott támogatást a Németországban benyújtott alkotmányos éghajlatvédelmi panasszal. Úgy látja, hogy a strasbourgi ügyet és az éghajlatvédelmi perek növekvő tendenciáját ugyanaz a növekvő frusztráció szülte, amely a Fridays for Future mozgalmat is mozgatja – nevezetesen, hogy “a politika nem tesz eleget”.

“Bárcsak ne kellene pereket indítanunk” – mondta Roda Verheyen, az uniós intézmények ellen benyújtott People’s Climate Case (népi éghajlatvédelmi per) ügyén dolgozó éghajlatvédelmi ügyvéd. “De alapvetően még mindig arról van szó, hogy a jogalkotók által a gyermekeinknek nyújtott védelem szintje túl alacsony. És ez az, amiért a bíróságok továbbra is látni fogják ezeket az ügyeket”.

Verheyen rámutat, hogy mivel a strasbourgi ügy az általános védelmi kötelezettséget hangsúlyozza, nem pedig egy konkrét jogszabály megtámadását, kevésbé konkrét, mint más ügyek, amelyeken dolgozott. Hozzáteszi, hogy egy esetleges győzelemnek mégis széles körű következményei lehetnek a tagállamokra nézve, és még egy vereség is “megerősítheti a peres ügyek erejét mind a nemzeti ügyekben, mind uniós szinten”.

Liston szerint a végső erőssége abban rejlik, hogy a fenyegetés időbeli perspektíváját és fenyegetettségét hangsúlyozza.

“Ez az ügy megmutatja, hogy vannak emberek, akik még életükben elszenvedhetik az éghajlatváltozás szörnyű hatásait” – mondta Liston.

A legfiatalabb felperes, aki most 8 éves, 28 éves lesz 2040-ben, abban az évben, amikor az ENSZ tudóscsoportja szerint az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményei várhatóan kibontakoznak.

A 12 éves Andre azt mondta, reméli, hogy az ügy “elismerést hoz egy olyan generáció hangjának, amely nagy aggodalommal és a közelgő katasztrófáktól való növekvő félelemmel él, de egy olyan generációnak is, amely minden reményt megmozgat, hogy a dolgok meg fognak változni”.

Ezt a cikket 2020.11.30-án frissítettük az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntésével.

Forrás: Deutsche Welle

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.