Az előző generációk nem a fogyasztásukkal tették tönkre a Földet

Fél évszázada Paul Ehrlich, az egyik legzseniálisabb ökológus, azt nyilatkozta:

Csak azt nem értem, miért nem olyan rémült mindenki, mint mi.

Fél évszázad után végre itt van a ráébredés a vészhelyzetre. De Ehrlich, a vészhelyzet oka, a népességrobbanás miatt volt rémült, nem csupán a következmények miatt.

(1968-es The Population Bomb c. könyve már másfél év alatt a 7. kiadásánál tartott. https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_R._Ehrlich)

A mai fiatalok is az évezredek óta a szaporodást erőltető civilizáció neveltjei, ezért meg kell küzdeniük a pszichéjükbe ültetett gátakkal, hogy képessé váljanak felismerni: az előző generációk nem a fogyasztásukkal tették tönkre a Földet, hanem a népességrobbanásukkal és a közömbösségükkel a fogamzásgátlást nélkülöző szegény nők százmilliói iránt.

Az előző generációk nem a fogyasztásukkal tették tönkre a Földet | ClimeNews - Hírportál

A fő kérdés: egy fiatal klímavédő mozgalom mikor veszi föl a követeléseinek és tennivalóinak listájára a kortársai fogamzásgátlás nélkülözésének megszüntetését, amelyről ráadásul tudományosan bizonyított, hogy a leghatékonyabb klímavédelem:

– a történelem legnagyobb serdülő generációjáról van szó, százmilliókat tartanak hagyományosan tudatlanságban, nincs joguk, kompetenciájuk, eszközeik a baleset-teherbeesések megelőzéséhez,
– és a történelem legnagyobb humanitárius katasztrófájáról van szó, a szegény világban a fiatal lányoknál a legfőbb halálozási ok a teherbeesés, megszülető gyerekeik is sokkal nagyobb arányban halnak meg, alultápláltak, betegesek, nyomorognak …
– a leghatékonyabb humanitárius segítésről van szó (a fogamzásgátlási lehetőségek megteremtésére nyújtott segély 120-szor több jótékony hatást ér el, mint az átlag segélyek!).

Mi akadályozza a szolidaritást kortársaik szegény százmillióival? Az, hogy se az oktatás, se a média, se a politika nem foglalkozik vele és ezért nem is tudnak erről és összefüggéseiről a klímával?

Simonyi Gyula