Miért okos befektetés a családtervezés?

Előszó:

Miért okos befektetés a családtervezés? | ClimeNews - Hírportál

A közgondolkodás idehaza értetlenül áll a most szemlézett és a hasonló témával foglalkozó hírek hallatán. Ennek több oka van, egyrészt az ismerethiány, másrészt a téma tabu volta.
Mégis mit keres ez a téma a ClimeNews – Hírportálon? Foglalkozzunk inkább a klímaválság vagy az azzal kapcsolatos témákkal, Greta Thunberg mozgalmával, aki világmérető sztrájkot hirdetett minden péntekre a diákságnak, “hogy miért is tanuljunk?”, ha az idősebb generációk és vezetőik szó szerint leszarják a jövőjüket. Adjunk híreket, az ökológia jelenleg zajló folyamatiról, a pusztulásról, hirdessünk inkább mi is világvégét , de a megoldásokról hallani sem szeretnénk! – gondolják egyesek… mert az kényelmetlen, esetleg cselekvésre motivál, vagy netalántán a zsebükbe nyúlnak egyesek és támogatják a ClimeNewst is. Mindenesetre, csak ismételni tudom James Lovelock (klimatológus, a Gaia-elmélet atyja) idézett gondolatát azzal kapcsolatban, hogy valaki ezeket megértse:

Azok, akik nem látják, hogy a népességnövekedés és a klímaváltozás csupán ugyanannak az éremnek a két oldala, vagy alulinformáltak, vagy el akarnak bújni az igazság elől. Ez a két hatalmas környezeti probléma elválaszthatatlan egymástól, és az egyik említése a másik nélkül irracionális.

Rampasek, László A.


Annak elérése, hogy mindenki hozzáférjen a fogamzásgátlókhoz, milliók életét mentené meg és javítaná, és felgyorsítaná a szegényebb társadalmak haladását a jólét felé. Mivel ilyen sok múlik rajta, a világnak jóval több figyelmet és erőforrást kellene fordítania erre a célra.

 

Miért okos befektetés a családtervezés? | ClimeNews - Hírportál

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy 600 millió fontot fog költeni arra, hogy 20 millióval több nő és lány jusson hozzá a családtervezés eszközeihez a fejlődő világban (ez a fogamzásgátlást nélkülözők közel tíz százaléka). Az Egyesült Királyság döntése rendkívül fontos, és egyébként a Koppenhágai Konszenzus Központ kutatásán alapul, miszerint a családtervezés a legokosabb fejlesztési befektetés.

Jelenleg nők százmilliói nélkülözik a lehetőséget arra, hogy megválaszthassák a gyermekeik számát, és születésük időzítését. Ennek olykor végzetes következményeik vannak, mert a nem kívánt terhességek a fiatal anyák és a csecsemő halálát is követelhetik. Ezenkívül a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés elősegíti a szegénységcsapdából való menekülést mind családi, mind pedig országos szinten, így komoly gazdasági érv szól mellette.

A fejlődő országokban 214 millió termékeny korú nő, aki szeretné elkerülni a terhességet, nem jut hozzá a modern fogamzásgátlási módszerekhez. Az afrikai nők majdnem negyedének, a latin-amerikai és karibi nőknek pedig tizedének kielégítetlen igénye van a családtervezésre.

 

Miért okos befektetés a családtervezés? | ClimeNews - Hírportál

A világ vezetői tizennégy évvel ezelőtt ígéretet tett, hogy 2015-re mindenki számára hozzáférhetővé teszik a családtervezési szolgáltatásokat (Milleniumi Fejlesztési Célok 5.B). Ez végül nem valósult meg. Négy évvel azonban ismét ígéretet tettek arra, hogy 2030-ra meg fog valósulni. Ám 2017-ben az efféle szolgáltatások globális támogatása $1,27 milliárd volt, bőven a 2014-es csúcs alatt, ami akkor $1,43 milliárd volt. Nyilvánvaló, hogy több országnak kellene követnie az Egyesült Királyság példáját.

A republikánus amerikai elnökök leállították az ilyen kezdeményezéseket, mondván nem akarják az amerikai adófizetők pénzét abortuszok finanszírozására fordítani. De mint a Stanford Egyetem egyik kutatásából kiderült, ez a lépés valójában megnövelte az abortuszok előfordulását, mert így a fogamzásgátlás támogatása is visszaesett, ami hatékonyan megelőzni az előbbit.

Az Egyesült Királyság által is használt Koppenhágai Konszenzus Központ kutatása megmutatja, miért kell törekednünk arra, hogy mindenki hozzáférjen a modern fogamzásgátláshoz. A tanulmányban Hans-Peter Kohler és Jere Behrman a Pennsylvania Egyetemről úgy becsülik, hogy évente mindössze $3,6 milliárdba kerülnének a családtervezési szolgáltatások az azt nélkülöző 214 millió nő számára. (Viszonyításképp: 2018-ban a Pentagon költségvetése $686 milliárd volt.)

Az egymáshoz időben túl közel álló, valamint a rosszul időzített terhességek és születések hozzájárulnak a magas csecsemőhalandósághoz, miközben a bizonyítékok azt mutatják, hogy a több, mint négy gyerekkel rendelkező nőknek magasabb a halandósági kockázata. Kohler és Behrman úgy becsülik, hogy a fogamzásgátláshoz való univerzális hozzáférés évente 640,000-rel kevesebb újszülött halálát eredményezné, 150,000-rel kevesebb anyai halált, és 600,000-rel kevesebb gyermek veszítené el az anyját. Ezeket az egészségügyi előnyöket gazdasági szempontból számszerűsítve Kohler és Behrman azt találta, hogy minden egyes dollár, amit a fogamzásgátláshoz való hozzáférés javítására költenek, 40 dollárnyi értéket generál a társadalom számára. Ez igencsak lenyűgöző. De a szegény országok, melyekben javul a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés, szintén részesülnek az ún. „demográfiai dividens”-ből, ugyanis a munkaképes korúak arányának megnövekedése erősíti a gazdaságot. A születési ráta csökkenésével csökken az eltartottak aránya a munkaképes korúakhoz képest.

Emellett a családok kisebb mérete lehetővé teszi, hogy a szülők többet invesztáljanak egy-egy gyermekbe. A kevesebb testvérrel rendelkező gyermekek például tovább maradnak iskolában. Ezek a demográfiai előnyök Kohler és Behrman szerint elérhetik a $288 milliárdot évente.

Ha ezeket a gazdasági előnyöket hozzáadjuk az egészségügyi előnyökhöz, akkor azt kapjuk, hogy minden egyes dollárnak, amit a családtervezés elérhetővé tételére költenek, 120 dollárnyi társadalmi hozadéka lesz. Ez egy elképesztően fenomenális befektetést jelent.

Valójában közgazdasági szakértők egy csoportja, melyet a Koppenhágai Konszenzus Központ állított össze, és amely tagjai között szerepel két közgazdasági Nobel-emlékdíjas is, arra jutottak, hogy a fogamzásgátláshoz való hozzáférés a legerősebb fejlesztési cél, amit a világ követhet. Most a többi kormányra és adományozókra hárul, hogy felzárkózzanak az Egyesült Királyság pénzügyi elköteleződéséhez, hogy a családtervezést szélesebb körben elérhetővé tegyék.

Forrás: BOCS BLOG

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.