A kiemelt szabványok és a karbonsemlegesítések vásárlása

A karbonsemlegesítések minősége jelentősen eltér, mivel immateriális – vagyis nincs kézzelfogható termék. A szén-dioxid-cowboyoknak – a nem hiteles offset vállalkozásoknak- könnyű átverni a fogyasztókat rossz, vagy nem létező projektekkel. De a növekvő semlegesítések iránti érdeklődés miatt a környezetvédelmi és üzleti szervezetek megkísérelnek megbízható szabványokat létrehozni az offset vállalkozások és projektek minősítésére.

A kiemelt szabványok és a karbonsemlegesítések vásárlása | ClimeNews - Hírportál

A közelmúltban számos szabvány jelent meg: az Önkéntes Karbon Szabvány (VCS), a Gold-standard, az Éghajlati, Közösségi és Biodiverzitási szabvány, és Magyarországon a QFPS | Quality Family Planning Standard. Miközben különféle típusú offsetekre összpontosítanak, minden szabvány célja egységesen az, hogy rendet teremtsenek a virágzó karbonsemlegesítési üzletágban.

A Clean Air-Cool Planet nonprofit szervezet 2006 decemberében megbízást adott a kiskereskedelmi ofszet-vállalatok értékelésére.
A jelentés olyan szabványokat javasol, amelyeket a fogyasztóknak mérlegelniük kell a semlegesítések megvásárlása előtt. A minőségi ellentételezés csak azokat a projekteket finanszírozza, amelyek nem valósulhatnak meg extra támogatás nélkül. Ezt úgy nevezzük, hogy hozzáadott érték, mivel minden környezeti haszonnak ki kell egészülnie azzal, ami egyébként is megtörténne. A jó offsetnek pontos alapokon kell nyugodnia, vagy pontos becslésekre kell alapulnia, hogy egy adott projekt mennyi üvegházhatást okozó gázt köt meg, vagy kerül el.
Ha az alapokat túl magasra állítják be, a projekt előnyei lenyűgözőbbnek tűnnek, mint amilyenek valójában. Az üvegházhatást okozó gázok csökkentését pontosan számszerűsíteni kell, és a projekteknek tartósaknak kell lenniük – alacsony mennyiségű szén-dioxid visszajuttatása a légkörbe a közeljövőben. Az offsettáló vállalatoknak is tiszta, bejegyzett tulajdonjogokra van szükségük, így ugyanazt a karbonkreditet nem lehet újra és újra eladni.

Amikor egy vállalat figyelmezteti a fogyasztókat a projektekkel kapcsolatos kockázatokra, akkor átlátható módon jár el. Az erdészeti projekteket finanszírozó offset vállalatoknak különös figyelmet kell fordítaniuk a projektek tartósságára. Évekbe telik, amíg a fák teljes növekedési potenciáljukat elérik, és a vállalatok nem mindig hozzák nyilvánosságra a betegség vagy a tűzvész valószínűségét. A Coldplay 10 000 mangófát vásárolt Indiában, hogy karbonsemlegesítsen egy albumot, csak hogy sok közülük pár évvel később elpusztult. Következő albumuk kiadásakor a Coldplay úgy döntött, hogy megvédi a már kialakított erdős területeket Mexikóban és Ecuadorban.

A legitimitás kérdése ellenére, az erdészeti offsettálások népszerűek, mivel valódi, látható fejlesztések. Az emberek jobban érzik magukat, ha 50 fát vásárolnak, mintha egy tonna metán gázt kötnének meg (viszont, ha a csalásokat el akarják kerülni, nem szabad elhallgatni, hogy az elültetett fákból származó karbonkreditek évtizedek múlva jöhetnek létre. (a szerk.)).

Az önkéntes karbonsemlegesítés piaca tovább növekszik, részben a szabályozott szén-dioxid-kereskedelem programjainak hiánya vagy elégtelensége miatt. Az Egyesült Államokban nincs kötelező ÜHG-piac, de a fejlett világ nagy része támogatja a Kiotói Jegyzőkönyvet, amely kiegészíti az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Éghajlat-változási keretegyezményét. Az Egyesült Államok annak ellenére, hogy tagja az egyezménynek, úgy döntött, hogy nem ratifikálja a jegyzőkönyvet 2001-ben.

A karbonsemlegesítések arra ösztönzik az egyéneket és a vállalkozásokat, hogy vállalják a felelősséget a saját területükön a globális éghajlatváltozásért. A karbonsemlegesítések nem szolgálnak mentségül a többlet kibocsájtásra, de ha úgy tekintjük, hogy az embereknek és a környezetnek nyújtanak segítséget, akkor hasznosak lehetnek. Talán még ennél is fontosabb, hogy az önkéntes karbonsemlegesítések népszerűsítése, elősegítheti a szén-dioxid-piac vagy a közösségi politikán alapuló szén-dioxid-adó előmozdítását.

A karbonsemlegesítésekről, a globális felmelegedésről és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról, további információkat talál az alábbi linkeken.

Betekintes az önkentes-szén-dioxid piacra
Önkéntes Vásárlók Közel 4,5 milliárd dollárt Költenek…
2012-ben a szén-dioxid kibocsátás ellentételezés önkéntes kereslete 4%-kal nőtt

Fordította: Rasid Said
Forrás: HowStuffWorks

<< Előző

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.