Alkotmánysértő az avarégetés az ombudsman szerint

Alkotmánysértő az avarégetés az ombudsman szerint. A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának kezedeményezésére indult vizsgálat nyomán közös jelentésben állapította meg Székely László, az alapvető jogok biztosa és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, hogy a jelenlegi jogi szabályozás alkotmányos visszásságot okoz.

Alkotmánysértő az avarégetés az ombudsman szerint | ClimeNews - Hírportál

„Az Ajbt. 37. §-a alapján felkérjük a környezetvédelemért felelős agrárminisztert, hogy – a jelentés hulladékgazdálkodási jogszabályokkal összefüggő vonatkozásai tekintetében az információs és technológiai miniszter jogalkotói álláspontjának kikérésével – kezdeményezze a környezetvédelem általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjának hatályon kívül helyezését a jelentésben megállapított visszásságok orvoslása érdekében.”

Ezzel jelentősen javulhat a levegő minősége Magyarországon, és nagy számú idő előtti elhalálozás, megbetegedés kerülhető el. A jelentés az AJBH honlapján AJB-1023/2018. számon érhető el.

Forrás: Levegő Munkacsoport