A történelem szemétdombjára kerül a szén?

Sajnos lassan, viszont a történelem szemétdombjára kerül a szén, – vicces vállalással – ezt a szekeret Németország nem tolja.

A történelem szemétdombjára kerül a szén? | ClimeNews - Hírportál

Folytatódik a vállalások kora! Egyre többen jelölik meg konkrétan a szén kivezetését, legutóbb (két hete) Németország is, 2038! Amíg más források a magyar céldátum hivatalos megjelenésével vannak elfoglalva annak ellenére, hogy erről azért már korábban nyilatkoztak páran, és mi is megírtuk, addig azzal senki nem foglalkozik, hogy 2038 igen csak messze van! Még 19 évig füstölni akar Németország. Nem elég, hogy a történelem során szenvedett tőlük egész Európa, kétszer is hosszú éveket. Most azt a legjobb döntést hozták meg a szélerőműveik tövében – miután teret engedtek a migrációnak Nyugat-Európában -, hogy kitartanak a szén mellet a civilizáció összeomlásáig. A világ leggazdagabb embereinek országa, a gépészet és a műszaki tudományok fellegvárát továbbra is csak a pénz érdekli.

Eszembe jutott egy 1932-es bírói döntés ahol egy gyártó, világos gondoskodási felelősséggel tartozott a fogyasztó felé, annak ellenére, hogy nem kötötte őket szerződés, ráadásul még csak nem is a fogyasztó vásárolta meg az italt, amitől a felperes megbetegedett. Az egyik bíró, bizonyos Lord Atkin így fogalmazta meg: Gondoskodni kell az olyan esetek vagy mulasztások kiküszöböléséről, amikről megalapozottan feltételezhető, hogy a másik emberben kárt tehetnek.

Kíváncsi leszek, hány ember pereli majd a szénerőműveket és Németországot, amikor világos lesz mint a nap mindenki számára, hogy a sok szenvedés és halál okai között milyen előkelő helyen szerepel a szén égetése! Senkit nem fog érdekelni a vacak kvótájuk, ami egy ingyen engedély a környezetszennyezésre!

A szén kivezetésére vonatkozóan konkrét terveket eddig bejelentő európai országok:

Ausztria legkésőbb 2025, de akár már 2020-ig szabadulna meg a széntől energiamixében.
Belgium villamosenergia-termelése már 2016 óta szénmentes.
Dánia: 2030
Finnország: 2029
Franciaország: 2021
Írország: 2025
Olaszország: 2025
Hollandia: 2029
Portugália: 2030
Svédország: 2022
Szlovákia: 2023
Egyesült Királyság: 2025
Németország: 2038

Az európai lignit- és szénerőművek légszennyező tevékenységéről a Europe Beyond Coal készített látványos animációt:

Rampasek László