Történelmi ítélet a fiatal klímaaktivisták javára

Az alkotmánybíróság kötelezte a törvényhozókat, hogy szigorúbb szabályozásokat hozzanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében miután pert nyertek a fiatal klímaaktivisták a német kormánnyal szemben!

Történelmi ítélet a fiatal klímaaktivisták javára | ClimeNewsA szövetségi alkotmánybíróság pénteken kimondta, hogy a Luisa Neubauerhez hasonló fiatal klímaaktivisták (fotó) panaszai a klímavédelmi törvény ellen jogosak voltak.

A Német Szövetségi Alkotmánybíróság pénteken bejelentette, hogy a Fridays for Future, a Greenpeace, a BUND, a Deutsche Umwelthilfe és az összes zajos CO₂-Buborék által támogatott fiatal klímaaktivista, mint Luisa Neubauer panaszai a klímavédelmi törvény ellen jogosak. Elmondásuk szerint 2022 végéig a törvényhozóknak javításokat kell végrehajtaniuk.

A 2019-ben elfogadott német klímavédelmi törvény 2030-ig határozza meg a károsanyag-kibocsátás éves mértékét, azt viszont nem részletezi, hogyan éri el az ország a karbonsemlegességet 2050-re. A törvény szerint ezt majd 2025-ben döntenék el.

A törvény miatt német állampolgárok, köztük 18 év alatti fiatalok fordultak az alkotmánybírósághoz, azzal a panasszal, hogy a törvény sérti az alaptörvényben garantált, az élethez és a testi épséghez, valamint a természetes életkörülményekhez fűződő jogukat. Azzal, hogy nem konkretizálta a kormány, hogy miként érhetik el a klímasemlegességet, a fiatalok jövőjét veszélyeztetik.

Hat portugál fiatal „példátlan” klímaügyi pert indított 33 ország ellen

A SPIEGEL ennek kapcsán készített egy tanulságos riportot Peter Altmaier gazdasági miniszterrel.

A SPIEGEL ennek kapcsán készített egy tanulságos riportot Peter Altmaier gazdasági miniszterrel

Egy pofon a kormánynak – miért örül még mindig Peter Altmaier?

“A döntés lehetőséget ad arra, hogy nagyobb generációk közötti igazságosságot biztosítsunk”: Altmaier gazdasági miniszter az Alkotmánybíróság történelmi jelentőségű éghajlati döntéséről – és a szigorúbb CO₂-célkitűzésekről.

SPIEGEL: Altmaier úr, a szövetségi alkotmánybíróság részben megsemmisítette a 2019-es éghajlatvédelmi törvényt. Nem jelent ez egyúttal elmarasztaló ítéletet a kormány klímapolitikájáról is?

Altmaier: A döntés egyértelmű figyelmeztetés és ébresztő hívás: a jelenlegi éghajlatvédelmi törvény nem megfelelő, és korrigálni kell. A szövetségi alkotmánybíróság azonban nem kérdőjelezi meg a kormány és a parlament klímapolitikai céljait, például a párizsi éghajlatvédelmi megállapodást. Ehelyett azt kifogásolja, hogy a hatályos jogszabályok nem elegendőek a kitűzött célok eléréséhez. Ezért van most sürgős cselekvésre szükség a jogalkotó részéről: először is biztosítanunk kell, hogy az éghajlati céljainkat valóban elérjük, másodszor pedig meg kell akadályoznunk, hogy ez egyoldalúan, a fiatalabb generációk kárára történjen. A szövetségi kormány és a Parlament osztozik a felelősségen. És az idő sürget: Már csak néhány hetünk maradt a jogalkotási időszak végéig, ezért gyorsan és gyorsan kell cselekednünk. A kölcsönös vádaskodás elvonja a figyelmet erről a célról, és árt az éghajlatvédelem céljának.

SPIEGEL: A Twitter-idővonalát követve úgy tűnik, kifejezetten örül a döntésnek. Mintha a bíróság nem borított volna fel egy fontos törvényt, amelyet az önök szövetségi kormánya fogadott el.

Altmaier: A túláradó öröm vagy a káröröm nem helyénvaló, a téma túl komoly ehhez. Az éghajlatvédelmi törvény akkoriban jelentős előrelépés volt. Azóta azonban jelentős német támogatással az EU-ban elfogadtuk a kötelező érvényű zöld megállapodást, és szigorítottuk éghajlati célkitűzéseinket. Ezért számomra és sokak számára egyértelmű volt, hogy jelentős javításra van szükség. Ezért ismertem el nyilvánosan a hibákat már 2020 szeptemberében, és ezért próbáltam meg pártok közötti megközelítést alkalmazni. A szövetségi alkotmánybíróság történelmi jelentőségű döntése most mindannyiunknak újabb esélyt ad arra, hogy több éghajlatvédelmet és egyúttal több generációk közötti igazságosságot biztosítsunk. Ez egyben lehetőség arra is, hogy a fiatalabb generációt kibékítsük az állami intézményekkel. A Szövetségi Alkotmánybíróság itt példaértékű munkát végzett, messze túlmutatva a jogi kérdéseken. Ezért örültem és megkönnyebbültem a döntésnek.

SPIEGEL: A fiatalok inkább úgy látják, hogy a német kormány csak az igazságszolgáltatás nyomására vág bele a határozott éghajlatvédelmi politikába.

Altmaier: A Szövetségi Alkotmánybíróság megalakulása óta többször is nyilvánvaló sebekbe nyomta az ujját fontos kérdésekben, és cselekvésre kötelezte a politikusokat. Ez része államiságunknak és az alaptörvény sikertörténetének. A bíróság egyébként nem írta elő nekünk, hogyan kell részletesen végrehajtani az ítéletét, hanem e tekintetben a kormányra és a parlamentre bízta magát. Most biztosítanunk kell, hogy a CO₂-kibocsátás csökkentésére irányuló lépések, mire elérjük az éghajlati semlegesség célját, meghatározottak és ellenőrizhetők legyenek. Ezenkívül a csökkentési lépéseket úgy kell elosztanunk, hogy a fiatalabb generációt ne terheljük túlzottan. Más szóval, egyenletesebben kell elosztanunk a terheket. Ezért történelmi ítéletről van szó. Azt, hogy szükségünk van ezekre a világos utakra, már tavaly szeptemberben is szorgalmaztam az Éghajlatvédelmi Chartában: A hosszú távú célt 2022 és 2050 között minden egyes évre vonatkozóan konkrét csökkentésekkel kell felosztanunk.

SPIEGEL: Miért nem követelte és hajtotta végre már 2019-ben, ami a 2020-as klímacharta klímavédelmi törvényében szerepel?

Altmaier: Akkoriban jó érvek szóltak amellett, hogy a csökkentési lépéseket csak 2030-ig határozzuk meg, különösen azért, mert akkor még teljesen nyitott volt, hogy az EU növelni fogja-e és mennyivel a 2030-ra kitűzött éghajlati céljait. Erről néhány nappal ezelőtt Brüsszelben született végleges döntés. A szövetségi környezetvédelmi minisztérium volt és van felelős az éghajlatvédelmi törvényért, és a koalíciós bizottságban politikailag elfogadott módon alakította ki ezt a törvényt. A koalíciós bizottság meghatározta a 2030-ig követendő irányvonalat, és ezt az éghajlatvédelmi törvényben meg is valósították. Az alkancellár ott ül a frakció- és pártvezetők mellett, de nem a szakminiszterek, mint Svenja Schulze, Hubertus Heil vagy jómagam. Amit ott eldöntöttünk, azt a részlegek között végrehajtottuk. Nagyon szokatlan lenne, ha a kormány egyes tagjai utólag megkérdőjeleznék a koalíciós bizottság döntéseit.

SPIEGEL: Olaf Scholz a Twitteren azzal vádolta Önt, hogy Ön volt az, aki nem akarta, hogy 2050-ig éves megtakarítási célokat határozzanak meg.

Altmaier: Nagyon örültem volna, ha annak idején személyesen kereste volna a párbeszédet velem, akkor talán meg tudtuk volna előzni vagy enyhíteni a karlsruhei dorgálást. De mint mindannyian tudjuk, még nem késő, és ezért kell most együtt dolgoznunk a karlsruhei döntés egy az egyben történő végrehajtásán, még a jogalkotási időszak vége előtt. Aki komolyan gondolja az éghajlatvédelmet, annak most fel kell készülnie a pártok közötti konszenzus kialakítására. Ez nemcsak a kormánytól, hanem a Zöldektől és az FDP-től is sokat fog követelni. Most azonban lehetőségünk van arra, hogy egy történelmi jelentőségű ítéletet történelmi jelentőségű jogszabállyá alakítsunk. Ahogyan a nukleáris atomerőművek megszüntetését is konszenzussal oldottuk meg sok próbálkozás és megpróbáltatás után.

SPIEGEL: Miért nem küzdött a kancellár és CDU/CSU-s kollégái a koalíciós bizottságban folytatott tárgyalások során keményebben a klímavédelemért?

Altmaier: Az éghajlatvédelem egy folyamat és egy hosszú távú futás. Néhány szakaszt már teljesítettünk, de még hosszú út áll előttünk. Politikailag végrehajtottuk a nukleáris és a szén-dioxid-kivezetés megszüntetését, 46 százalékos részesedéssel rendelkezünk a megújuló energiák bővítésében, és 1990-hez képest 40 százalékkal csökkentettük az üvegházhatású gázok kibocsátását. A németországi vitát évekig az atomenergia fokozatos kivezetésének kihívásai és a megújuló energiaforrások első években igen költséges bővítése jellemezte. Ennek eredményeképpen jelentős sikereket értünk el, de viszonylag későn jöttünk rá, hogy ezek az erőfeszítések nem elegendőek. Amikor az éghajlatvédelmi törvény megszületett, a vita nem arra összpontosított, hogy a 2050-ig terjedő időszakra egyértelmű csökkentési célokat határozzunk-e meg.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.