‘Rendszerszintű éghajlati vészhelyzet’ követelik a klímaaktivisták

Ifjúsági aktivisták petíciót nyújtanak be az ENSZ-hez, hogy hirdessenek “rendszerszintű éghajlati vészhelyzetet”.

Exkluzív: Greta Thunberg a fiatalok között van, akik jogi keresetet nyújtanak be az éghajlati válság 3. szintű globális vészhelyzet kihirdetése érdekében.

Greta Thunberg pénteken Glasgow-ban tartott klíma-gyűlésen, amelyen a Cop26-ot “kudarcnak” és “zöldrefestés fesztiválnak” nevezte. Fénykép: Christopher Furlong/Getty Images

Greta Thunberg és fiatal klímaaktivisták a világ minden tájáról jogi beadványt nyújtanak be az ENSZ főtitkárához, amelyben arra kérik, hogy hirdesse ki a “rendszerszintű klímavészhelyzetet”.

A Cop26 utolsó napjaihoz közeledve az éghajlatvédelmi aktivisták szerdán jogi dokumentumot nyújtanak be, amelyben felszólítják António Guterrest, hogy a koronavírus-járványra elfogadott válaszlépések szintjének megfelelő sürgősségi hatáskörrel élve nyilvánítsa az éghajlati válságot 3-as szintű globális vészhelyzetnek – az ENSZ legmagasabb kategóriájának -.

A 14 tagú csoportban a svéd éghajlatvédelmi aktivista mellett – aki pénteken a Cop26-ot “kudarcnak” és “zöldrefestés fesztiválnak” minősítette, amikor Glasgowban tüntetők előtt drasztikus éves kibocsátáscsökkentésre szólított fel – Ranton Anjain és Litokne Kabua a Marshall-szigetekről, Ridhima Pandey Indiából, Alexandria Villaseñor az Egyesült Államokból és Ayakha Melithafa Dél-Afrikából is részt vesz.

Remélik, hogy a sürgősségi nyilatkozat eredményeképpen a globális felmelegedés által leginkább veszélyeztetett országokba, különösen a kis szigetállamokba és a fejlődő országokba sietnek a források és a technikai szakértelem, hogy támogassák az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, az éghajlati tudományok elemzését és a közegészségügyi válaszlépéseket.

Úgy tudni, hogy az ENSZ már látta a petíció tervezetét, és hogy a 3. szintű vészhelyzetről tárgyalnak, de a főtitkárság szóvivője nem kívánt nyilatkozni arról, hogy ez megvalósulhat-e.

A petíció előzetes tervezetében, amelyet a Guardian látott, az aktivisták felszólítják a főtitkárt és más ENSZ-ügynökségeket, hogy “mozgósítsák az ENSZ átfogó válaszlépéseit az éghajlati vészhelyzetre”. Azt is sürgetik, hogy nevezzenek ki egy válságkezelő csoportot, amely “felügyeli az azonnali és átfogó globális éghajlatvédelmi fellépést”.

Guterres és az ENSZ humanitárius koordinációs fóruma, az ügynökségközi állandó bizottság (IASC) Covid-19-re adott válaszlépéseire hivatkozva érvelnek: “Az éghajlati vészhelyzet – amely belátható időn belül a bolygó minden emberét fenyegeti – legalább olyan súlyos fenyegetés, mint egy globális világjárvány, és hasonlóan sürgős nemzetközi fellépést igényel”.

“Ez egy cirkusz”: egy nap a Cop26-on egy klímaaktivistával – videó

Scott Gilmore, a Hausfeld ügyvédi iroda emberi jogi ügyvédje és az ügy vezető jogásza szerint a vészhelyzet kihirdetése egy különleges szerv, egy “klímacár” létrehozásához vezethetne, amely az ENSZ-ügynökségek erőfeszítéseit koordinálná.

Elmondta: “Ez az egyik nagy tanulság, amelyet a Covid-ügyből levontunk. Az Egészségügyi Világszervezetet bízták meg a válaszlépés vezetésével, de az ENSZ-en belül megkapták a szervezeti támogatást és az infrastruktúrát.”

“A főtitkár az elmúlt néhány évben valóban vezető szerepet vállalt abban, hogy az államokat arra ösztönözze, hogy nyilvánítsanak nemzeti éghajlati vészhelyzetet” – tette hozzá. “Az ENSZ még nem tette meg ezt a lépést. A petíciót benyújtók álláspontja szerint ebben az esetben most itt az ideje”.”

Azután történt, hogy ugyanennek a csoportnak a múlt hónapban az ENSZ gyermekjogi szerve, a Gyermekjogi Bizottság elutasított egy mérföldkőnek számító ügyet, amelyben azzal érveltek, hogy az éghajlati válságot fenntartó országok megsértik az emberi jogaikat.

Legújabb jogi keresetükben azzal érvelnek, hogy átfogó ENSZ-válaszra van szükség, mert “az éghajlatváltozás elleni fellépés nem állhat meg az államhatároknál”, és hogy kezelni kell az “éghajlatváltozás alapvető egyenlőtlenségeit”.

Szerintük ez azért is szükséges, hogy megmutassuk a világ fiataljainak, hogy az ENSZ “nem hagyott minket magunkra egy zord jövőre”.

A 16 éves Villaseñor, aki 13 évesen kezdett iskolai sztrájkba az ENSZ New York-i székhelye előtt, azonnali cselekvésre szólított fel.

Azt mondta: “Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! Az ENSZ megmutatta, hogy képes mozgósítani a közvetlen globális fenyegetésekkel szemben, és az éghajlati válság az emberiséget valaha ért legnagyobb globális fenyegetés… Gyorsan kifutunk az időből, hogy megvédjük a gyerekeket és a jövő generációit, és követeljük, hogy a felnőttek most azonnal lépjenek fel, és gyűjtsenek össze egy kritikus globális választ az éghajlati válságra.”.

Stéphane Dujarric, a főtitkár szóvivője elmondta: “A főtitkár a CEB [az ENSZ-rendszer koordinációért felelős vezetői tanácsának] elnökeként világossá tette, hogy a szervezet egésze mozgósítható, hogy nagyobb és ellenőrizhető éghajlatvédelmi fellépést sürget a tagállamok és a magánszektor részéről, valamint hogy az egyenlőtlenségek, a dezinformáció és a szolidaritás hiánya ellen lépjen fel.”

Forrás: The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.