William Anders, az Apollo 8 egykori űrhajósa meghalt

William Anders, az Apollo 8 egykori űrhajósa repülőgép-szerencsétlenségben meghalt.

Bill Anders, az Apolló 8 űrhajós, aki az űrkorszak egyik legikonikusabb képét készítette – a Föld kék-fehér gömbjének lenyűgöző látványát, amint a Hold kráteres horizontja fölé emelkedik az űr mély feketéjében – pénteken meghalt, amikor az általa vezetett kisrepülőgép lezuhant Washington állam partjainál. A férfi 90 éves volt.

William Anders, az Apollo 8 egykori űrhajósa meghalt

William Anders vezérőrnagy megérkezik a 6. Éves repülés élő legendái díjátadó ünnepségre a kaliforniai Beverly Hillsben, a Beverly Hilton Hotelben 2009. január 22-én. KEVIN WINTER / GETTY IMAGES

Fia, Greg Anders megerősítette a halálhírt a CBS Newsnak, és elmondta, hogy a lezuhant repülőgép az apjáé volt.

A Szövetségi Légügyi Hivatal a CBS Newsnak adott nyilatkozatában közölte, hogy a Beech A45-ös típusú repülőgép, amelynek fedélzetén csak a pilóta tartózkodott, helyi idő szerint 11 óra 40 perc körül zuhant le a San Juan-szigeten található Roche Harbor előtti vizekre.

Eric Peter, San Juan megye seriffje a CBS Newsnak elmondta, hogy a személyzet átkutatja a területet, de még nem találtak holttestet.

Az FAA és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal vizsgálódik.

Anders, aki 1933. október 17-én született Hongkongban, az amerikai haditengerészeti akadémiára és a Légierő Technológiai Intézetébe járt, mielőtt 1964-ben a NASA űrhajósának választották a NASA űrprogramjában, és több mint 6000 órát repült a NASA életrajza szerint.

Amellett, hogy az Apollo 8 holdkomp pilótájaként szolgált, tartalékpilóta volt a Gemini XI és az Apollo 11 repülésein is.

Bill Nelson, a NASA igazgatója péntek este a közösségi médiában azt írta, hogy Anders „eljutott a Hold küszöbére” az Apolló 8 küldetésen, „és segített mindannyiunknak meglátni valami mást: önmagunkat”. “Megtestesítette a felfedezés tanulságait és célját. Hiányozni fog nekünk”.

Az 1968 karácsony estéjén, Anders, Frank Borman, az Apollo 8 parancsnoka és Jim Lovell Hold körüli pályára állása közben készült képet ma egyszerűen csak „Földfelkelte” néven ismerjük, amely az első olyan felvétel, amely a Föld bolygót az űr végtelenségében lebegtetve mutatja be, és amely hamarosan a környezetvédelmi mozgalmak szimbólumává vált.

William Anders, az Apollo 8 egykori űrhajósa meghalt - ClimeNews - Forrás: NASAA felemelkedő Földnek ez a látványa köszöntötte az Apollo 8 űrhajósait, amikor a negyedik közeli pályára állást követően a Hold mögül érkeztek. A fényképet itt eredeti tájolásában mutatjuk be, noha gyakrabban úgy tekintik meg, hogy a Hold felszíne a kép alján látható. A Föld a képen a horizonttól körülbelül öt fokkal balra van. A bal oldali meg nem nevezett felszíni jellegzetességek a Hold keleti peremének közelében vannak a Földről nézve. A holdi horizont körülbelül 780 kilométerre van az űrszondától. A lefényképezett terület magassága a holdhorizonton körülbelül 175 kilométer. NASA/ FŐHADISZÁLLÁS

„A repülés leglenyűgözőbb aspektusa az volt, amikor Hold körüli pályára álltunk” – mondta Anders egy NASA-interjúban. „Hátrafelé és fejjel lefelé haladtunk, nem igazán láttuk a Földet vagy a Napot, és amikor megfordultunk és megkerültünk, és megláttuk az első Föld-emelkedést, az kétségtelenül messze a leglenyűgözőbb dolog volt.”

Az anyabolygót „nagyon finom, színes gömbként írta le, amely számomra úgy nézett ki, mint egy karácsonyfadísz, amely felbukkant ezen a nagyon rideg, csúnya holdi táj fölött”.

Anders, Borman és Lovell voltak az első emberek, akik elhagyták a Föld körüli pályát, és 10 Hold körüli utat tettek meg a karácsonyi szezonban, ami hozzájárult a következő évben végrehajtott Apollo-11 holdraszállás előkészítéséhez. Sok űrszakértő és történész az Apollo 8-at az Apollo-missziók közül a legmerészebbnek tartja. Az űrhajósok voltak az elsők, akik egy hatalmas Saturn-5 rakétával, a világ legerősebb rakétájával indultak, és az elsők, akik egy másik világot látogattak meg, még ha távolról is.

Mike Collins, az Apollo-11 parancsnoki moduljának pilótája egyszer azt mondta, hogy az Apollo 8 volt a jelentősebb küldetés.

„Hát, ezen elgondolkodtam, és igyekszem objektív lenni” – mondta Anders. “Természetesen úgy gondolom, hogy nagyon jelentős volt. Szerintem a Holdra szállás nagyon jelentős volt… Mi voltunk az elsők, akik elhagytuk a szülőbolygónkat, ők voltak az elsők, akik elmentek… egy másik bolygóra… Azt mondani, hogy az Apollo 8 jelentősebb, nem vagyok hajlandó ezt mondani. Mindkettő jelentős volt.”

Forrás: CBS NEWS


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.