Háborúban állunk a természettel

“Háborúban állunk a természettel”: Az ENSZ környezetvédelmi vezetője a biológiai sokféleség apokalipszisére figyelmeztet.

Inger Andersen a bolygó előtt álló kihívásokról beszélt a Cop15 küldöttek montreali találkozóján.

Háborúban állunk a természettelA küldöttek Montrealban tanácskoznak a biológiai sokféleségre vonatkozó globális keretrendszer tervezetének célkitűzéseiről szóló előzetes tárgyalások során. Fénykép: IISD

Az ENSZ környezetvédelmi vezetője arra figyelmeztetett, hogy “háborúban állunk a természettel”, és “békét kell kötnünk”, miközben az országok Montrealban a Cop15 konferencián gyűlnek össze, hogy megállapodjanak a bolygó biológiai sokféleségének védelméről.

Épp most köszöntöttük az emberi faj 8 milliárdodik tagját ezen a bolygón. Ez persze egy csodálatos születés. De meg kell értenünk, hogy minél több az ember, annál nagyobb nyomásnak tesszük ki a Földet

– mondta Inger Andersen, az ENSZ környezetvédelmi programjának ügyvezető igazgatója.

Ami a biológiai sokféleséget illeti, háborúban állunk a természettel. Békét kell kötnünk a természettel. Mert a természet az, ami mindent fenntart a Földön… a tudomány egyértelmű.

Háborúban állunk a természettelInger Andersen, az ENSZ környezetvédelmi programjának ügyvezető igazgatója. Fénykép: Peter de Jong/AP

Andersen hangsúlyozta, hogy bármely megállapodás végleges szövegének foglalkoznia kell “a biológiai sokféleség apokalipszisének öt lovasával”: a földhasználat megváltozásával, a túlzott kizsákmányolással, a szennyezéssel, az éghajlati válsággal és az invazív fajok terjedésével.

A december 19-ig tartó Cop15 konferenciára több mint 10 000 résztvevőt várnak, a második héten pedig miniszterek érkeznek, hogy segítsenek a szöveg kidolgozásában. A biológiai sokféleség globális keretrendszerében (GBF) szereplő céltervezetek a szárazföld és a tenger 30%-ának védelmére, a káros támogatások milliárdjainak átcsoportosítására és az invazív fajok elleni küzdelemre vonatkozó javaslatokat tartalmaznak.

Mi a biológiai sokféleség és miért fontos?

A biodiverzitás – a biológiai sokféleség rövidítése – a Földön élő élet sokféleségét jelenti, a legapróbb baktériumoktól a legnagyobb emlősökig. A levegő, amit belélegzünk, a víz, amit iszunk, és az étel, amit megeszünk, mind erre épül – növények nélkül nem lenne oxigén, és a beporzó méhek nélkül nem lenne gyümölcs vagy dió.

A tudósok még mindig próbálják megérteni, hogyan áll össze az élet hálója, és a technológia fejlődése ellenére még mindig csak találgatni tudunk a bolygónkon élő fajok valódi számáról. De a Földön a dinoszauruszok óta a legnagyobb életfogyás zajlik, és az ember a hibás. A szakértők szerint az a mód, ahogyan bányászunk, szennyezünk, vadászunk, gazdálkodunk, építkezünk és utazunk, legalább egymillió faj kihalását veszélyezteti. Egyes tudósok szerint a földtörténeti történelem hatodik tömeges kihalása már megkezdődött, és több milliárd egyedi populáció veszik el.

A biológiai sokféleséget fenyegető öt legnagyobb veszély a következő: a szárazföld és a tengerek használatának megváltozása; a természeti erőforrások közvetlen kiaknázása; az éghajlati válság; a környezetszennyezés és az invazív fajok.

Az állatok, rovarok, növények és minden élőlény kipusztulásának hatalmas tovagyűrűző hatásai vannak. A fajoknak harmóniában kell együttműködniük ahhoz, hogy boldogulni tudjanak, és biztosítani tudják az embereknek a túléléshez szükséges alapvető szolgáltatásokat. Az ökoszisztémák által nyújtott szolgáltatások becslések szerint dollárbilliókat érnek. Az ENSZ szerint a globális GDP mintegy fele – ami 42 milliárd dollárnak (37 milliárd fontnak) felel meg – a természet egészséges működésétől függ.

A világ eddig nem teljesítette a természet pusztulásának megállítására vonatkozó ENSZ-célkitűzéseket, de a 2022 decemberében Montrealban megrendezésre kerülő Cop15 biodiverzitási csúcstalálkozón új célokat határoznak meg.

Ha a kormányok ambiciózus végső megállapodást akarnak elérni, Kínának vezető szerepet kell vállalnia a tárgyalásokon – mondta Virginijus Sinkevičius, az EU környezetvédelmi biztosa a Guardiannak.

Kína, amely a Cop15 soros elnöke, a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátója – bár Kanadában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában az egy főre jutó CO2-kibocsátás sokkal magasabb. Ez lesz az első alkalom, hogy Peking átveszi a vezető szerepet egy jelentős ENSZ környezetvédelmi megállapodásban. A Cop15-öt az év elején Kunmingból Montrealba helyezték át Kína zéró- COVID politikája miatt, de ez még mindig lehetőséget ad az országnak arra, hogy megmutassa a világnak “ökológiai civilizációs” hitvallását, amely Xi Jinping elnök belpolitikai programjának kiemelt része.

Félő volt, hogy Peking el akarja bagatellizálni a csúcstalálkozót, amelyet a természet lehetséges “párizsi pillanataként” emlegetnek, miután a világ vezetői nem kaptak meghívást. Huang Runqiu, Kína környezetvédelmi minisztere fogja vezetni a tárgyalásokat, hasonló szerepben, mint Alok Sharma a glasgow-i COP26-on.

“Úgy gondolom, Kína szerepe döntő lesz” – mondta Sinkevičius. “Nagy a felelősségük, és [a Cop15] elnökként nehéz helyzetben vannak. Elégedett vagyok az eddigi elkötelezettségükkel, és a Cop27 során miniszteri találkozót szerveztek Egyiptomban. Meglátjuk, hogy ez folytatódik-e. Ha azt akarják, hogy a természet számára ez egy “párizsi pillanat” legyen, akkor a kezükben van a dolog, de nekik kell vezetniük.”

A biológiai sokféleséggel foglalkozó csúcstalálkozó kulcsfontosságú a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása szempontjából a párizsi klímaegyezmény kidolgozói szerint, akik a múlt havi klímacsúcson hangsúlyozták, hogy a természettel egyensúlyban kell élni. A G20-ak vezetői az indonéziai Balin tartott csúcstalálkozón kiadott közleményükben szintén hangsúlyozták ennek fontosságát.

A kormányok még soha nem teljesítették maradéktalanul az ENSZ biológiai sokféleséggel kapcsolatos célkitűzéseit, és Andersen szerint egy megfelelő elszámoltathatósági mechanizmus – hasonlóan az országok által az éghajlat-változási folyamat keretében benyújtott, nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásokhoz – létfontosságú ahhoz, hogy a világ ezúttal teljesítse kötelezettségvállalásait.

“Ez a harmadik próbálkozásunk [a biológiai sokféleséggel kapcsolatos célkitűzésekről való megállapodás]. Rengeteg tanulsággal járt annak megértése, hogy mi történt az előző két alkalommal, mi működött és mi nem” – mondta. “Jelenleg azon a pályán vagyunk, hogy a bolygón élő 8 millió fajból 1 millió faj elpusztul. Ez nyilvánvalóan nem az a pálya, amelyen haladni akarunk. Meg kell változtatnunk azokat a lépéseket, amelyeket emberi lényekként kell tennünk: olyan módon kell táplálkoznunk és élnünk, amely pozitívan hat a természetre.”

Forrás: The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.