Senkit nem érdekel a Shell csalódottsága

A Shell nyersolaj- és gázkitermelő vállalat nem- vagy nem akarja érteni a dörgést. Most is például nem az éghajlatra, hanem a gazdaságosságra hivatkozva veti el a Cambo olajmező fejlesztésének tervét. Pont egy éve annak, hogy történelmi perben kezdték felelősségre vonni a klímaváltozás miatt a Shell olajvállalatot Hágában.

Shell - A Föld Barátai aktivistái egy november eleji tüntetésenA Föld Barátai aktivistái egy november eleji tüntetésen, amelyen az északi-tengeri olaj- és gázipari projektek leállítását követelték.

A Shell viszont most visszalépett egy vitatott skóciai olajprojektből, amelyet klímaaktivista csoportok hevesen elleneztek.

A vállalat közölte, hogy döntését a projekt gazdaságosságára és a késedelmek kockázatára alapozta, és hogy továbbra is elkötelezett az északi-tengeri olaj- és gázipari tevékenységei mellett.
A Shell a Blackstone által támogatott Siccar Point vállalattal együtt a brit kormány engedélyére várt, hogy megkezdhesse a Cambo olajmező fejlesztését. A vállalkozás, amely a fejlesztés első szakaszában 164 millió hordó nyersolajat termelne ki, az energetikai átmenetről és a fosszilis tüzelőanyagok feltárásának jövőjéről szóló viták középpontjába került az olajban és gázban gazdag Északi-tengeren.

Az Egyesült Királyság kormányára, amely a közelmúltban Skóciában rendezett COP26-találkozó házigazdája volt, és globális klímavédelmi vezető szerepben tüntette fel magát, hatalmas nyomás nehezedett a hatalmas projekt elutasítása érdekében. A Cambo ellenzői azzal érvelnek, hogy az olajkitermelés bővítése aláássa az ország azon célkitűzését, hogy az évszázad közepére szén-dioxid-semlegessé váljon.

A Shell 30%-os részesedéssel rendelkezett az olajmezőben, míg a Siccar Point a vállalkozás többi részét ellenőrzi. Jövője most kétséges.

“A tervezett Cambo-fejlesztés átfogó átvilágítása után arra a következtetésre jutottunk, hogy a projektbe történő beruházás gazdasági érvei jelenleg nem elég erősek, valamint fennáll a késedelem lehetősége” – mondta a Shell szóvivője a CNN Businessnek pénteken küldött nyilatkozatában.

A vállalat azonban egyértelművé tette, hogy továbbra is tervezi az olaj- és gázipari beruházásokat az Egyesült Királyságban, mondván, hogy ez “kritikus az ország energiabiztonsága szempontjából”.

“Hiszünk abban, hogy az Északi-tenger – és benne a Shell – kritikus szerepet játszik az Egyesült Királyság energiamixében, támogatva a munkahelyeket és a készségeket, amelyek lehetővé teszik a zökkenőmentes átmenetet Nagy-Britannia alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőjére.”

A Nemzetközi Energiaügynökség egy nemrégiben kiadott jelentésében kijelentette, hogy az új fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrába történő beruházásokat azonnal le kell állítani, ha a világ jó eséllyel el akarja érni a nettó nulla kibocsátást 2050-re. A nettó nulla olyan állapot, amikor a világ a lehető legkevesebb üvegházhatású gázt bocsátja ki, és minden olyan gázt, amelyet nem tud megakadályozni a légkörbe jutásban, eltávolít vagy ellensúlyoz.

A tudósok szerint a világnak az évszázad közepére el kell érnie a nettó nullát ahhoz, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos kritikus küszöbértékre korlátozza.

Tudósok Világszövetsége az éghajlati vészhelyzetről

Csütörtök előtt a Shell csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Királyság kormánya nem ad egyértelmű politikai irányt. Októberben egy brit szabályozó hatóság környezetvédelmi okokra hivatkozva megakadályozta a Shell terveit az északi-tengeri Jackdaw gázmező fejlesztésére.

“A Shell beismerése, hogy a Cambo gazdaságossága “nem elég erős”, a legújabb bizonyíték arra, hogy az új fosszilis tüzelőanyag-projektek egyre nagyobb kihívást jelentenek, miközben a világ az éghajlatváltozás alapvető okaival foglalkozik” – mondta Simon Cran-McGreehin, az Energy and Climate Intelligence Unit elemzési vezetője a CNN Businessnek.

Hozzátette, hogy miközben a Shell csütörtökön késő este bejelentette, hogy kivonul a Cambo projektből, a brit tengeri szélenergia-ágazat két új turbinagyárat jelentett be, amelyek munkahelyeket biztosítanának és megújítanák a fosszilis tüzelőanyag-ipar által elhagyott skót kikötőket.

“Ezek együttesen rávilágítanak a politikai döntéshozók előtt álló kihívásra, hogy új, tiszta energiaformákat fejlesszenek ki, miközben biztosítják a fosszilis tüzelőanyagokról való méltányos átállást az ezekben az ágazatokban dolgozó emberek számára.”

A Cambo üzemeltetője megpróbál továbblépni

Sok fosszilis tüzelőanyag-előállítóhoz hasonlóan a Shell-t is kampányok, politikai nyomás és peres ügyek késztetik arra, hogy gyorsan dekarbonizálja üzletágát, és gyorsabban térjen át a megújuló energiaforrásokra.

Egy holland bíróság májusban Hágában arra kötelezte a Shellt, hogy 2030-ig a 2019-es szintről 45%-kal csökkentse kibocsátását, hogy összhangban legyen a Párizsi Megállapodással, egy olyan mérföldkőnek számító döntésben, amely más olajvállalatok ellen is hasonló ügyeket inspirált. A Shell fellebbez a döntés ellen.

Történelmi perben a Shell olajvállalat Hágában

Jonathan Roger, a Siccar Point Energy vezérigazgatója elmondta, hogy cége “csalódott a Shell álláspontjának megváltozása miatt”, de továbbra is bízik a Cambo projekt előnyeiben, rámutatva arra, hogy közvetlenül több mint 1000, közvetve pedig több ezer munkahelyet teremthet.

Elmondta, hogy a Cambo-i olajkitermelés segítené az Egyesült Királyságot abban, hogy felelősségteljesebben szerezze be az olajat, minthogy még inkább függővé váljon a nagyobb szén-dioxid-kibocsátású importtól.

“Továbbra is együttműködünk az Egyesült Királyság kormányával és a szélesebb körű érdekeltekkel Cambo jövőbeli fejlesztéséről” – mondta.

A Föld Barátai nevű környezetvédelmi csoport, amely a Cambo ellen kampányolt, a Twitteren közölte: “A projekt jövője most komolyan kétségessé vált – ahogy annak lennie kell. Nincs szükség egy új olajmezőre az éghajlati válság idején!”

Rampasek, László A.
Forrás: Angela Dewan and Julia Horowitz, CNN Business

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.