Minden csésze Nespresso kávé karbonsemleges lesz

A Nespresso üzleti tevékenysége 2017 óta karbonsemleges, és a vállalat most elkötelezte magát, hogy ugyanezt az ellátási láncon és termékei életciklusában is megvalósítja.

A Nespresso bejelentette, hogy 2022-ben minden csésze kávéja karbonsemleges lesz – az otthoni és a professzionális ügyfeleknek szánt termékek egyaránt. A vállalást több mint 10 éven át tartó munka előzte meg, amely során a Nespresso jelentős mértékben csökkentette szén-dioxid kibocsátását, a fennmaradó részt pedig erdőgazdálkodással ellensúlyozta.

 

„A klímaváltozás valóságos, és a jövőnk múlik azon, hogy minél gyorsabb ütemben haladjunk a fenntarthatósági célkitűzéseink megvalósításával. Ez az oka annak, hogy most magasabbra tesszük a lécet, és megígérjük vásárlóinknak, hogy 2022-ben már karbonsemleges kávét ihatnak. Olyan kávét, amit – amellett, hogy a legkiválóbb minőségű és legritkább fajtákból készül – fenntartható forrásból szerzünk be. Meggyőződésem, hogy vállalatunk és a kávéipar képes jó irányba mozdítani a világot azzal, hogy foglalkozunk ezzel a sürgető kérdéssel” – nyilatkozta Guillaume Le Cunff, a Nespresso vezérigazgatója.

A márka az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett szén-dioxid kibocsátásának csökkentéséért, és olyan ellensúlyozó intézkedéseket tett, amelyek hozzájárulnak az azonnali pozitív változásokhoz. A Nespresso kávéinak 95 százalékát az AAA Sustainable Quality programon keresztül szerzi be, ami felelős és fenntartható kávétermelést biztosít világszerte. A vásárlók több mint 90 százaléka számára könnyedén elérhető valamelyik újrahasznosítási lehetőség, az újrahasznosított alumíniumból pedig új kapszulák és használati tárgyak születnek. Emellett a Nespresso az elmúlt évben 4,5 millió fát telepített a kávétermő területeken és azok közvetlen környezetében.
A vállalat üzleti tevékenysége  már 2017 óta karbonsemleges, most pedig új célként tűzte ki, hogy ellátási lánca  további részein és termékei életciklusában is visszaszorítja a szén-dioxid kibocsátását. A Nespresso a következő kezdeményezésekkel éri el a karbonsemlegességet: csökkenti szén-dioxid kibocsátását, fákat telepít a kávéfarmokon és azok környékén, ahonnan a kávét beszerzi (szén-dioxid megkötés – insetting), illetve támogatással és befektetéssel segíti a minőségi ellensúlyozó – offsetting – projekteket.

1.    A szén-dioxid kibocsátás csökkentése: A Nespresso jövőképének egyik lényeges eleme, hogy eltökélten dolgozik teljes értékláncának széndioxid-mentesítésén, többek között ezekkel az azonnali kezdeményezésekkel:
•  Fenntartható forrásból származó energia alkalmazása a Nespresso értékláncban: Cél, hogy minden Nespresso Boutique 100 százalékban megújuló forrásokból származó energiával működjön, és hogy növeljék a biogáz használatát a vállalat gyártási folyamataiban.
•    A körforgásos szemlélet erősítése a Nespresso termékekben és a csomagolások tervezésében és kivitelezésében: A Nespresso kávégépekben növelik az újrahasznosított műanyagok arányát, a kávékapszulák pedig egyre nagyobb arányban újrahasznosított alumíniumból, illetve kis karbonlábnyomú, új alumíniumból készülnek.

2.    Fák telepítése a kávéfarmokon és a környező vidékeken (széndioxid-megkötés): A légköri szén-dioxidot a fák tudják a leghatékonyabban megkötni, amelyet környezetbarát befektetésekkel és talajmegújító mezőgazdasági rendszerek kiépítésével támogatnak. Az elültetett fák árnyékot adnak, ami javítja a megtermelt kávé minőségét és növeli a mennyiségét. A fák gyökerei megakadályozzák a talaj erózióját és a földcsuszamlásokat, valamint segítik a termőföld megújulását is. Partnerével, a Pur Projet szervezettel a Nespresso megháromszorozza fatelepítési kapacitását a kávétermelő országokban, többek közt Kolumbiában, Guatemalában, Etiópiában és Costa Ricában.

3.    Azonnali pozitív hatást kiváltó intézkedések felgyorsítása (ellensúlyozó kezdeményezések): A Nespresso befektetésekkel segít olyan projekteket, amelyek célja az erdők megőrzése és helyreállítása, illetve a tiszta energiát termelő megoldások bevezetése a kávétermesztő közösségekben.
Ez a karbonsemlegességi kötelezettségvállalás szerves része annak a szélesebb körű fenntarthatósági törekvésnek, amit a vállalat az év során részletesebben ismertet majd, és amelynek lényege a kivételes minőségű kávék megőrzése, az éghajlatváltozásnak ellenálló és regenerálódásra képes kávétermelés kialakítása a Nespresso-hoz kapcsolódó közösségekben, valamint a fenntartható megélhetés biztosítása a farmerek számára és a körforgásos szemléleten alapuló üzleti modell kiépítése.

GEORGE CLOONEY, A NESPRESSO MÁRKA NAGYKÖVETE 

„Az éghajlatváltozás már zajlik, ami azt jelenti, hogy mindannyiunknak felelősséget kell vállalnunk érte, és cselekednünk kell – méghozzá gyorsan” mondta George Clooney színész, a márka globális nagykövete és a Nespresso Fenntarthatósági Tanácsadó Testületének tagja. „Világos, hogy a Nespresso megérti ennek fontosságát, ezért bolygónkat és az embereket helyezi minden tevékenységének középpontjába. Ez a törekvés és ez a szemlélet a fenntarthatóság iránti elkötelezettségre épül, nekem pedig abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy az elmúlt hét évben tevékenyen részt vehettem ebben. Láthattam, milyen messzire jutottunk el ez idő alatt, és izgatottan várom, milyen értékes dolgokat teremt majd a Nespresso az elkövetkező tíz évben.”

TRISTAN LECOMTE, A PUR PROJET TÁRSALAPÍTÓJA

„Minden üzleti vállalkozással szemben elvárás, hogy csökkentse a karbonlábnyomát, és a Nespresso láthatóan erős szándékkal igyekszik csökkenteni széndioxid-kibocsátását, amihez ambiciózus és jól számszerűsíthető karbonsemlegességi programot állított össze. Miközben mindenki technikai innovációk után kutat, amelyekkel csökkenthető a széndioxid-kibocsátás, az is halaszthatatlanul fontos, hogy a vállalatok a saját kibocsátásuk megkötésével is törődjenek, hiszen így alakulhat ki a lehető leggyorsabban egy egyensúlyi helyzet”– vélekedett Tristan Lecomte, a Pur Projet alapítója és a Nespresso Fenntarthatósági Tanácsadó Testületének tagja. „Büszkék vagyunk rá, hogy segíthetünk ebben a Nespresso-nak, 2014 óta fák millióit telepítve a világ kávétermelő régióiban Kolumbiában, Guatemalában és Etiópiában, megtisztítva a levegőt a szén-dioxidtól. Ezt a közös munkát továbbra is folytatjuk, megháromszorozva a széndioxid-megkötő program kapacitását, és elősegítve annak az ökológiai rendszernek a megújulását, amelytől mindannyian függünk.”

Forrás: Nestlé Hírek


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.