Meghátrál a FALCO: Lesz mérőműszer és szűrőberendezés is

– Győztünk! – reagált dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, miután az általa kezdeményezett petíció hatására a FALCO Zrt. bejelentette, idén szeptember 30-ig eleget tesz a folyamatos mérési követeléseknek, 2017. szeptember 30-ig pedig felszerelik az UTWS szűrőberendezést is. Hosszú harc érhet így véget.

Meglepő fordulat állt be a FALCO Zrt. és a város közti vitában, csütörtökön jelent meg ugyanis a vállalat azon közleménye, melyben hangsúlyozzák, az elmúlt időszak eseményei, mint a dr. Hende Csaba által kezdeményezett petíció, melyhez a város közgyűlése is csatlakozott, a FALCO Zrt-nél is új gondolkodásmódhoz vezettek. Azt írják, a cég a nemzetközi falemez ipar és a hazai ipar fontos résztvevőjeként mindig is elkötelezett volt székhelye és a szombathelyi lakosság felé is, legutóbb azonban feszültség alakult ki a vállalat, a lakosság egy része, valamint a helyi politika között.

Meghátrál a FALCO: Lesz mérőműszer és szűrőberendezés is - ClimeNewsHangsúlyozzák, a FALCO Zrt. célja, hogy biztosítsa a vállalat jövőjét és ezzel egy fenntartható telephelyet alakíthasson ki. Ehhez a legmodernebb termelési egységek mellett természetesen elengedhetetlen a legmagasabb környezetvédelmi normáknak való megfelelés és a lakosság általi elfogadása, ebben mindenki egyetért a sikeres faipari lemezgyártónál. A legfontosabb bejelentés ezután következik: – A FALCO Zrt. ezért úgy döntött, hogy visszavonja a jelenlegi IPPC engedély elleni fellebbezését és, az engedélyek rendelkezésre állása esetén haladéktalanul megkezdi a jelenlegi műszaki normák szerinti legmodernebb, teljesen új szárító és szűrőberendezés (UTWS) megvalósítását, továbbá eleget tesz a folyamatos mérés iránti követelésnek és ez utóbbit 2016. szeptember 30-ig megvalósítja – olvasható a közleményben, melyben rögzítik, az egészség- és környezetvédelmi beruházás eléri a 8 milliárd forint értéket.

Amennyiben tehát haladék nélkül kiadják az építési engedélyt, a vállalat abból indul ki, hogy a szűrőberendezés üzembe helyezésére legkésőbb 2017. szeptember 30-ig sor kerül. A cég egyetlen dolgot kér, segítse mindenki abban, hogy jogerős IPPC engedélyhez jusson, ezért visszavonják az engedély elleni fellebbezését és remélik, hogy mind Szombathely városa, mind pedig azon szervezetek és személyek, akik szintén fellebbeztek az elsőfokú IPPC határozat ellen, követik a vállalat példáját és mihamarabb visszavonják fellebbezésüket. Ezáltal megteremtik a jogi feltételét annak, hogy mielőbb felépülhessen az új szárító és szűrőberendezés, valamint a folyamatos mérőállomás.

A meglepő fordulatra reagált dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is, aki egy évvel ezelőtt állt a környezetterhelés elleni tiltakozás élére. – Bár az általam kezdeményezett petíciót korábban politikai ellenfeleink megkérdőjelezték, mégsem volt hiábavaló annak a nyolcezer embernek az aláírása, akik felemelték szavukat a környezetterhelés ellen – nyilatkozta a képviselő, aki szerint felelős vezetőként megnyugtató, hogy a FALCO Zrt. is megértette a nép akaratát, és a korábbi pökhendi magatartásukkal ellentétben feltételek nélkül hajlandóak felszerelni a mérőműszert és a szűrőberendezést.

Hende Csaba rámutatott, a gyárnak rá kellett döbbennie arra, hogy elfogyott körülötte a levegő, már nem tud trükkökkel túljárni a hatóságok eszén, és nincs más választásuk, mint a feltétel nélküli kapituláció. – Természetesen továbbra sem kötünk semmilyen elvtelen kompromisszumot, háttéralkut, óvó szigorra fogjuk figyelni, hogy a vállalat betartja-e az ígéretét.

Margóra: Nem volt véletlen, hogy sokan felemeltük a hangunk és azt mondtuk, hogy “elég volt”. 

Bizonyára emlékszik az olvasó, hogy a FALCO kérdéssel már korábban is foglalkozott a ClimeNews “Gyilkos füst Szombathelyen!” című cikkünkben.

Nem felhánytorgatásként, viszont itt és most jelezni szeretném, hogy elindult ezzel kapcsolatban egy Trend Magyarországon is. Nem csak a FALCO-ra, hanem minden vállalatra, gyártócégre és szolgáltatóra, intézményre és rendezvényre rákerül a sor és nem csak a GREENPEACE által. Fel kell ébredjen minden vezető és döntéshozó, hogy a klímaváltozást, a globális felmelegedést meg kell állítsuk és ebből mindenkinek (kivétel nélkül) ki kell vennie a részét! Agyrém, hogy a modern civilizációban, magukat a ma élő emberek Homo sapiens („értelmes ember”) fajnak nevezik, közben majdnem fél évszázadra van szüksége egy értelmes lépés megtételéhez a saját fennmaradása érdekében.

Rampasek László

Közös munkánk eredményeképp végre Szombathelyen is eltűnhet a gomolygó füstfelhő, megszűnhet a maró bűz, és a környezetterhelés is – mondta a politikus. – Ismét nagyot léptünk előre, kicsit olyan ez az ügy, mint az M86-os főút története, míg korábban csak beszéltek a megoldásról, addig mi megígértük, a falig is elmentünk a megoldás érdekében, de megcsináltuk – értékelte a fejleményeket Szombathely országgyűlési képviselője.

Forrás: Cseszkó Tamás, Vas Népe