A vulkánok hatása a klímaváltozásra

A bolygó állapotáról adott e havi helyzetjelentésünkben a vulkánok szerepét vizsgáljuk a klímaváltozásban. A spanyol szigetről, La Palmáról tudósítunk, amelyet az elmúlt hetekben beborított a láva, a hamufelhő és a savas eső. Vajon ezeknek a vulkánokból eredő gázoknak van-e hosszú távú hatása a légkörünkre?

Climate Now című műsorunkban először az aktuális klímaváltozási adatokat ismerhetik meg, a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat segítségével.

Világviszonylatban 2021 decembere 0,3 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát, ezzel a hatodik legmelegebb december volt. Európában szembetűnő volt a hőmérsékleti kontraszt. Nyugat- és Dél-Európában az átlagosnál jóval melegebb volt a múlt hónapban, olyannyira, hogy az Egyesült Királyságban Bala új rekordot döntött, 16,5 fokos szilveszteri meleggel.

Közben Skandináviában, a Baltikumban és Észak-Oroszországban a szokásosnál hidegebb volt. Svédországban ez volt az első átlagosnál hidegebb december 2012 óta.

2021-gyel a hátunk már megtudhatjuk, hogy a tavalyi év hogyan illeszkedik az 1970 óta tartó általános felmelegedési trendhez: 2021 egyike volt a hét legmelegebb évnek, de valamivel hűvösebb volt, mint az előző évek.

A vulkánok által kibocsátott gázok szerepe

A múlt hónapban, amikor a La Palmán lévő vulkán kitörése még javában zajlott, elindultunk a Kanári-szigetekre, hogy utánajárjunk.

Egy olyan országúton jártunk, amely a La Palma vulkán körüli biztonsági zóna szélén tökéletes megfigyelőpont Ana Pardo Cofrades és Catherine Hayer vulkanológusok számára. A kitörés szeptemberi kezdete óta mérik a kibocsátott kén-dioxid, szén-dioxid és egyéb gázok mennyiségét.

A gázok azonban kevesebb problémát okoztak La Palma lakosságának, mint a láva és a hamu. Háromezer épületet tönkretett a lávafolyam, és a finom hamu egyszerűen mindenhol ott van.

– Szerkezeti károsodások keletkeztek az épületekben. Az elektromos hálózat is megrongálódott a hamu miatt. Savas eső is esik. Tehát a környéken komoly gondokat okozott mind a hamu, mind a savas eső, és ezek hatással voltak a banánültetvényekre – magyarázták a vulkánkutatók.

A savas esőt a kén-dioxid, a vulkán által kibocsátott rendkívül reaktív gáz okozza. A kén-dioxid ronthatja a levegő minőségét, nagyobb kitörések esetén pedig apró részecskéket képez, amelyek rövid távon hűtő hatást gyakorolhatnak az éghajlatra.

A vulkánok hatása a klímaváltozásra | ClimeNews

Az emberi kibocsátás töredéke

De mi a helyzet a vulkán szén-dioxidjával? Mennyire jelentős az üvegházhatású gázok kibocsátása La Palmából?

Omaira Garcia kutató Tenerife szigetén észlelte a szén-dioxid kiugrását a kitörés során:

– A szén-dioxid koncentrációja jelentősen megnőtt. De azt is hangsúlyozni kell, hogy ez jól körülhatárolható helyen történt, és nagyon rövid ideig – mondta a kutató.

A kitörés csúcspontján a vulkán napi 3000 tonna szén-dioxidot bocsátott ki. Lehet, hogy soknak hangzik, de az emberi kibocsátáshoz képest kevés.

– Ha ezt összehasonlítjuk például a légi közlekedés által kibocsátott értékkel, amely napi 330 000 tonnát tesz ki, akkor egy olyan kicsi vagy közepes méretű vulkán, mint a La Palmán lévő, ennek csupán a század részét bocsátja ki. És ez csak a légi közlekedés. Szóval teljesen elhanyagolható – magyarázta Omaira Garcia.

Vagyis a világ összes vulkánjának szén-dioxid-kibocsátása kevesebb mint egy százaléka az emberek által termelt mennyiségnek.

– A vulkánok régebb óta léteznek, mint mi. A klímaváltozás pedig csak az ipari forradalommal kezdődött. Szóval nem hiszem, hogy a vulkánokat hibáztatnunk kellene ezért az éghajlatváltozásért – foglalta össze Ana Pardo vulkanológus.

Forrás: ClimateNow | Copernicus

Climate Now | Copernicus

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.