A valódi vezetők a megújulókat választják

A magyarok 87%-a tiszta energiát akar

Budapest, 2014. június 17. – A Greenpeace legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarok majdnem kétharmada elutasítja, hogy orosz hitelből, orosz nagyvállalatok bevonásával épüljön meg Paks 2, ugyanakkor nagyon magas itthon a megújuló energiaforrások támogatottsága. A megkérdezettek 87%-a azt szeretné, hogy Magyarország elsősorban tiszta forrásból származó energiát használjon.

A valódi vezetők a megújulókat választják | ClimeNews - HírportálA visegrádi négyek országaiban végzett közvélemény-kutatás szerint a politikusok homlokegyenest máshogyan cselekszenek, mint amit a lakosság elvárna tőlük a megújuló energiaforrások használatával kapcsolatban. A megkérdezettek szerint egyértelműen növelni kell a tiszta energiaforrások arányát, az érintett országok döntéshozói azonban elutasítják az Európai Bizottság és az egyes tagállamok erre vonatkozó javaslatait.

A 2500 fő részvételével végzett közvélemény-kutatást[1] a Greenpeace megbízásából egy független nemzetközi közvélemény-kutató, az Ipsos készítette 2014 júniusában. A válaszadók 80%-a szerint a megújuló energiaforrások arányának növelése csökkentené országuk energiaimport-függőségét[2], és a válaszadók 76%-a szerint az energiamegtakarítás szintén ugyanezt segíti elő.[3]

A valódi vezetők a megújulókat választják | ClimeNews - HírportálA V4-országok lakosságának 86%-a kötelezővé is tenné az Európai Unió országaiban a megújuló energiaforrások arányának növelését[4], a magyar válaszadók között pedig ez az arány még magasabb, több mint 90%. Az összes megkérdezett 85%-a emellett az energiaveszteség csökkentésére is kötelezné a tagállamokat.[5] A paksi atomerőmű bővítését a magyarok 59%-a ellenzi a jelenlegi konstrukció szerint, és csupán 6% az, aki kifejezetten pártolja a beruházást.

A valódi vezetők a megújulókat választják | ClimeNews - HírportálA kutatás eredménye világos jelzés a döntéshozók számára. A lakosság megújuló energiaforrásokat szeretne. „Olyan bátor vezetőkre van szükségünk, akik hallgatnak az emberek véleményére. Olyanokra, akik felismerik, hogy a régiónk energiafüggetlenségének alapja az enegiahatékonyság növelése és a helyi megújuló források használata. A valódi vezetők a megújulókat választják” – mondta Mező János, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

Greenpeace felszólítja a V4-ek kormányait, hogy támogassák az EU megújuló energiaforrások kiterjesztésére és az energiahatékonyság növelésére irányuló céljait. Az európai energiaellátás biztonságáról a június 25–26-i EU-csúcstalálkozón tárgyalnak Brüsszelben.

A közvélemény-kutatás angol nyelvű rövid összefoglalója

Jegyzetek:
[1] A reprezentatív kutatásban négy országban összesen 2500 embert kérdeztek meg. A válaszadók online kérdőívet töltöttek ki saját számítógépükön. Magyarországon 500, 18–65 év közötti válaszadót vontak be a kutatásba.

[2] „Ön szerint a megújuló energiaforrásokból származó energiatermelés arányának növelése csökkentené-e a függőségünket az Európai Unió országain kívülről érkező energiahordozók importjától/vásárlásától (olaj, gáz, szén, urán)?”

[3] „Gondolja, hogy az energiaveszteség csökkentése (például épületszigeteléssel, az ipari termelés hatékonyabbá tételével stb.) csökkentené függőségünket az Európai Unió országain kívülről érkező energiahordozók importjától/vásárlásától (olaj, gáz, szén, urán)?”

[4] „Egyetért-e Ön azzal az állítással, hogy az Európai Unió országainak közösen kell fellépniük a megújuló energiaforrásból (szél, víz, nap, geotermikus energia) származó energiatermelés kötelező érvényű növeléséért?”

[5] „Egyetért-e Ön azzal az állítással, hogy az Európai Unió országainak megegyezésre kell jutniuk az energiaveszteség csökkentésének kötelezővé tétele érdekében (például épületszigeteléssel, az ipari hatékonyság növelésével stb.)?”

Forrás: www.greenpeace.org

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.