Pellengérre állít 55 óriáscéget több nyugdíjalap a klímaváltozás miatt

55 óriásmultit hív tetemre két nyugdíjalap, amely összesen 2 trillió dollárnyi vagyon kezel. Az ok: a 7 autóipari és 10 olajipari óriáscéget is soraiban tudó 55 vállalat átláthatatlan lobbitevékenysége a klímaváltozást illetően.

Pellengérre állít 55 óriáscéget több nyugdíjalap a klímaváltozás miatt - ClimeNews - Hírportál

A Church of England Pension Board (az anglikán egyház befektetéseit intéző szervezet) és a svéd AP7 nyugdíjalap vezetésével több nagy befektető írt levelet 55 multinak, kérdőre vonva őket a klímaváltozással kapcsolatos álszentnek tartott lobbitevékenységük miatt. A 2 trillió dollárt kezelő befektetési alapok azzal vádolják többek közt a BMW-t, a BP-t és az ArcelorMittalt is, hogy a színfalak mögötti lobbizással aláássák a globális felmelegedést fékezni kívánó erőfeszítéseket, miközben nyilvánosan támogatják azokat.

Ez akár fordulatot is hozhat a globális felmelegedés elleni küzdelemben, hiszen most nem civil szervezetek, tudósok vagy politikusok próbálják rákényszeríteni vagy jobb belátásra bírni a nagy szennyezőket, hanem saját befektetőik.

A hét autógyártót és tíz olajcéget is megcélzó megkeresés felszólítja a cégeket, hogy vizsgálják felül és tegyék transzparenssé a különböző szakmai szervezeteken keresztül képviselt álláspontjaikat. A felhívás néhány héttel az ENSZ által kiadott vészjósló jelentés – amely szerint ha 3 fokkal emelkedik a hőmérséklet, akkor az évszázad végére megszűnik az élet a Földön – után érkezett meg a klímaváltozásért felelősnek tartott vállalatokhoz.

AdaAdam Matthews, | Pellengérre állít 55 óriáscéget több nyugdíjalap a klímaváltozás miatt - ClimeNews - Hírportálm Matthews, a Church of England Pension Board etikai igazgatója szerint aggasztó, hogy a cégek a nyilvánosság előtt szavakban elkötelezettnek tűnnek a Párizsi egyezmény mellett, ám a színfalak mögött ezzel teljesen ellentétesen cselekednek, gyakran azokon a szakmai szövetségeken keresztül lobbizva, amelyeknek tagjai.

Matthews elmondta, hogy “nagyon szeretnék látni, hogy a klímaegyezmény mellett elkötelezett cégek ugyanezt képviselik lobbitevékenységük során is”. Matthews úgy véli, hogy a “félrevezető és helytelen vállalati lobbizás” aláássa a kormányok képességét, hogy megküzdjenek az éghajlatváltozással.

A szakmai szövetségek befolyásukat gyakran zárt ajtók mögött, a közvélemény előtt mélyen elrejtve gyakorolják. Rengetegszer léptek közbe a szakmai szövetségek, hogy késleltessék, megakadályozzák vagy enyhítsék az éghajlatváltozás problémáit célzó szabályokat – mondta a lapnak Matthews.

Az 55 cég beazonosítását az InfluenceMap nevű non-profit szervezet végezte el, amely a lobbitevékenységeket vizsgálja. A vállalkozásokat az éghajlat-politikájuk szerint értékelték, figyelembe véve a döntéshozókra gyakorolt hatásuk mértékét, valamint azt, hogy a nyilvánosan vallott álláspontjuk megfelel-e a nevükben eljáró szakmai szövetségek cselekedeteinek.

Idén, a két nyugdíjalap vezetésével több befektető hozott részvényesi határozatot, hogy a Rio Tinto fedje fel lobbigyakorlatát. Matthews most azt mondta, több céggel kapcsolatban is hozhatnak ilyen határozatokat. A nyugdíjalapok mellett olyan vagyonkezelők is aláírták a felszólítást, mint a Legal & General Investment Management, amely Anglia legnagyobb vagyonkezelője vagy a holland Robeco.

A levélben felhívták a cégek figyelmét, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos lobbitevékenységük a szabályozási kockázatok mellett jogi és reputációs veszélyeket is jelent. A felszólítás figyelmeztet a rendszerszintű gazdasági kockázatokra is, mert a párizsi megállapodás végrehajtásának késedelme növelte az éghajlatváltozás fizikai kockázatát és megingatta a gazdasági stabilitást. A befektetők szerint ez bizonytalanságot és volatilitást eredményezhet az általuk kezelt portfóliókban.

Az AP7 svéd nyugdíjalap képviselője, Charlotta Dawidowski Sydstrand úgy vélte, hogy a jelenlegi klímapolitika globális “fenyegetést jelent a befektetési portfólióik hosszú távú értéknövekedésére”. “Ezen a ponton elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a cégek az ambiciózus éghajlat-politika ellen dolgoznak, akár közvetlenül, akár üzleti szervezeteiken keresztül” – mondta Dawidowski Sydstrand, majd azt is hozzátette, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos lobbizást “értékelni, kezelni és transzparensen jelenteni kell”.

A BMW, a BP és az ArcelorMittal az FT megkeresése ellenére sem volt hajlandó az ügyet kommentálni.

Forrás: Financial Times | Menedzsment Fórum