Most tört meg a jó széria a szén-dioxid kvóta piacon

A Brexit elszúrta a világ egyik legmegbízhatóbban működő tőzsdei sztoriját. Júniusban kell szén-dioxidot venni, mivel a nyári szünidők alatt kisebb mennyiséget kínálnak az aukciókon, ami árfelhajtó hatású.

Most tört meg a jó széria a szén-dioxid kvóta piacon | ClimeNews - Hírportál

Ez a stratégia már több mint 10 éve konzisztensen működött, most tört meg a jó széria.

Augusztusban 5,9%-kal csökkent a szén-dioxid tőzsdei jegyzése, miután a piac attól fél, hogy a megegyezés nélküli Brexit következtében a brit társaságok még a kilépés előtt a piacra fogják önteni az összes szén-dioxid kvótájukat. Ennek következtében júliusban és augusztusban még sosem volt ekkora kereskedett volumen a piacon. Azonban néhány elemző szerint a Brexit miatti kényszereladások mérsékeltebbek lehetnek, mivel számos brit székhelyű gyár, erőmű és légitársaság rendelkezik operációval az európai kontinensen, amelyeknek továbbra is szükségük lehet a kvótákra.

Most tört meg a jó széria a szén-dioxid kvóta piacon | ClimeNews - Hírportál

A gazdasági lassulás egyébként ezen a piacon is érezteti hatását, ugyanis alacsonyabb gazdasági aktivitás alacsonyabb szén-dioxid kibocsátáshoz vezet, aminek következtében kevesebb kvótára lehet szüksége a vállalatoknak.

A fenyegető Brexit eladásokat kivéve a piaci előrejelzések nagyon optimisták a szén-dioxid jövőbeli árát illetően. Amennyiben nem lesz Európában recesszió, a Bank of America elemzői 2020 végére 50 eurós szén-dioxid árat várnak tonnánként, mely több mint duplája a jelenlegi árszintnek.

Forrás: Portfolio / Bloomberg


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.