Milyen ütemben növekszik bolygónk lakossága?

Az emberi népesség 200 000 év alatt érte el az egymilliárd főt. Utána csupán 200 évig tartott a 7 milliárdot elérni. Nemrég átléptük a 7,8 milliárd főt. Az alábbi videó ezt a folyamatot mutatja be.

 

Ahogy nőtt a népességünk, úgy nőtt a Föld erőforrásainak felhasználása is. Milyen ütemben növekszik bolygónk lakossága? Hogyan tudjuk minimalizálni a hatásunkat a Föld erőforrásaira, még akkor is, ha esetleg 11 milliárdan leszünk?

Többek között ezekről a kérdésekről is szól az Amerikai Természetrajzi Múzeum (American Museum of Natural History) által készített angol nyelvű videó.

A ma meghozott döntéseink hatással vannak fajunk – és a Földön élő összes élet – jövőjére. A családtervezés biztosítása első helyen szerepel ebben a filmben is!

Elmélkedések a jövővel kapcsolatban

Gondolkodjunk el azon, hogy a sokat hangoztatott fogyasztáscsökkentés – mint megoldási javaslat – meddig lehetséges, amikor évente 83 millióval növekszik az emberi népesség?

“Annyira lepusztítottuk magunk körül a természetet, hogy már nem tudunk a Teremtéssel úgy kapcsolatba kerülni, mint régen. Nincsenek elég nagy fáink hozzá… 🙁
Akiknek meg tabu a túlnépesedés, azok sertéstelepnek tekintik a társadalmat és azt bizonygatják, hogy van elég ennivaló ennyi embernek is. Nem gondolnak arra, hogy az embernek lelke is van, érintetlen tájra, csöndre, egyedüllétre, vad természetre… is szüksége van, hogy szemlélődni, elmélkedni, meditálni tudjon…” Simonyi Gyula

Forrás: © American Museum of Natural History, New York, NY | BOCS.EU
Rampasek, László A.