Projekt a klímakatasztrófák enyhítésére a Copernicus felhasználásával

Az ENSZ adatai szerint az utóbbi 30 évben az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák korábban soha nem tapasztalt mértékben megszaporodtak. Az ilyen esetek hatékony enyhítéséhez elengedhetetlen a megelőzés és a vészhelyzet megfelelő kezelése. Egy erre alkalmas okostelefon-applikáció jó szövetséges lehet az életmentésben.

Projekt a klímakatasztrófák enyhítésére a Copernicus felhasználásával | ClimeNews - Hírportál

Az unió által is támogatott I-REACT projekt pontosan ezt a célt tűzte ki maga elé

– mutatja be az alkalmazást az Euronews tudósítója, Claudio Rosmino.

Ez az első közös európai platform, amely integrálja a különböző forrásokból származó vészhelyzeti adatokat. Fejlesztői a torinói polgári védelem központjában, egy sürgősségi szimuláció közben tesztelik az alkalmazást.

“Az ilyen vezérlőtermeknek az a legnagyobb hibájuk, hogy nem látjuk, mi történik valójában a helyszínen” – mondja az egyik munkatárs.

Az új alkalmazás lehetővé teszi az adatok könnyebb összegyűjtését és feldolgozását. Az okostelefon mellett okosszemüveg és más hordozható eszközök is rendelkezésre állnak.

“Az I-REACT egy olyan projekt, amely sürgősségi helyzetekben az eddiginél rugalmasabb beavatkozást tesz lehetővé a kibertechnológia révén. Az adatokat, amelyeket a rendszer feldolgoz, a mindennapi életben használt eszközökből nyeri, például az okostelefonok applikációiból, vagy a közösségi hálózatokból. Mindezeken felül a világ jelenlegi legnagyobb környezeti megfigyelőprogramjának, a Copernicus műholdrendszernek a képeit és adait is felhasználja” – foglalja össze röviden a lényeget a projekt koordinátora, Fabrizio Dominici.

Az I-REACT nemcsak a katasztrófavédelem számára lehet hasznos eszköz, hanem azok számára is, akik az információgyűjtés folyamatában vesznek részt. A kutatók szerint a fejlesztés az év végéig befejeződhet.

Forrás: Euronews