Több milliárd ember élete ellehetetlenül

A globális felmelegedés elkerülésének lehetőségeit vizsgáló kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy bármilyen módszerrel próbálkozik is az emberiség, több milliárd ember élete ellehetetlenül.

Eközben a Világbank az elkerülhetetlen néhány fokos felmelegedés katasztrofális következményeire figyelmeztet.

felmelegedés - Children protect their faces from Delhi's smog - Több milliárd ember élete ellehetetlenül - ClimeNewsA globális felmelegedést korlátozó emberi beavatkozások katasztrofális hatást gyakorolnának több milliárd ember életére, ám ezek nélküli az emberi faj fennmaradása is kétséges. Erre a következtetésre jutottak azok a szakértők, akik egy új mérnöki tudomány, a földi természeti folyamatok befolyásolásának technikai lehetőségeivel foglalkozó geo-engeneering (geotechnika) művelői.

A gyerekcipőben járó tudományág egyelőre a földi klíma manipulálására szolgáló, soha ki nem próbált módszerek hatásainak számítógépes szimulációjával foglalkozik. A munkában három brit felsőoktatási intézmény, a leedsi, a bristoli és az oxfordi egyetem kutatói vettek rész. Kutatásaik legfontosabb tanulsága, hogy geotechnológia beavatkozásai nagyon-nagyon bonyolult következményekkel, elkerülhetetlen hátulütőkkel járnak – mondta a BBC-nek Matt Wattson, a Bristoli Egyetem professzora.

Valakinek meg kell csinálni

A szakértő voltaképpen egyáltalán nem örül annak, hogy felvetődött a természetes folyamatok befolyásolásának lehetősége, ám az alternatíva a légkör akár 4 Celsius-fokos emelkedése, ami totális katasztrófát jelentene. A számítógépes modellek azoknak a módszereknek a hatásait mutatják, amelyek a tengerek, a felhők, a sivatagok manipulálásával mérsékelnék a földre érkező napsugárzás hatását.

Az egyik lehetőség, hogy hajókról sűrű részecskesugarat lövellnek a levegőbe, hogy erősítsék a felhőképződést. A szimuláció azonban megmutatta, hogy ez a módszer jóval kevésbé hatásos, mint amit gondoltak róla. A másik beavatkozási lehetőség, hogy ugyanezzel a céllal szulfát tartalmú anyagot szórnak szét az Északi-sark fölött. Ezzel próbálnák megakadályozni a földi jégsapka olvadását.

Mellékhatások

Az összesített eredmények szerint egyetlen módszerrel sem lehetne a földi légkör hőmérsékletét az 1986 és 2005 közötti átlagon tartani. Ebből következően éveken át kellene folytatni a meglehetősen durva beavatkozásokat. Nem ez azonban a legriasztóbb tanulsága a szimulációknak, hanem az, hogy az emberi geotechnológia alkalmazása lényegesen megváltoztathatja az esők eloszlását.

Minden egyes módszerrel mérsékelhető a nap besugárzása, de egyben lerombolhatnak olyan alapvető időjárási jelenségeket, mint az indiai monszun. A legrémesebb következmény az afrikai Száhel öv teljes kiszáradása lenne. (Ez a terület az észak-afrikai sivatag déli szegélye, amelyen évente átlag 200-800 milliméter csapadék esik. A helyi időjárási sajátosságok miatt nem keletkezik harmat, ezért a teljes csapadékmennyiség az esőkben kerül a földre. 1968 és 1974 között elmaradtak az esők, ezért 250 ezer ember éhen halt és több millió kénytelen volt elhagyni lakóhelyét – derül ki a Wikipedia szócikkéből.)

Sovány tudás

felmelegedés - India - Több milliárd ember élete ellehetetlenül - ClimeNewsAzt találtuk, hogy 1,2-4,1 milliárd ember életét érintenék hátrányosan a geotechnikai beavatkozások miatt megváltozó esőzések. A tudósok – az említett rémes alternatíva, a durva globális felmelegedés lehetősége miatt – úgy gondolják, hogy a kellemetlen eredmények ellenére folytatni kell a geotechnológiai kutatásokat. A legnagyobb probléma az, hogy még a kutatók tudása is nagyon hézagos. Egy dolog kitalálni egy módszert a légkör hűtésére, ám egészen más felmérni annak minden hatását.

Nagyon kevés a valós kísérleti eredmény. Ezek egyike 2009-re datálódik: hat tonna vas tartalmú anyagot szórtak a vízbe az Atlanti-óceán déli részén azzal a céllal, hogy serkentse a planktonok szaporodását. Ezek az organizmusok elnyelik a légkörből a szén-dioxidot. A próbálkozás mérsékelt eredménnyel járt. Egy másik kísérletet, amelyben Nagy-Britanniából felszálló légballonból szórták volna az említett szulfátos anyagot a magas légkörbe, a környezetvédők tiltakozása miatt fel kellett adni.

Másfél fok

Igazolni látszik a kutatók aggodalmait a Világbank legújabb jelentése, amely szerint az elmúlt 150 év szén-dioxid-kibocsátása és a várható további kibocsátás alapján elkerülhetetlen a légkör 1,5 Celsius-fokos felmelegedése. Ebből eddig 0,8 fok valósult meg. Ez a növekedés katasztrofális hatással lesz az emberiségre. A tengerszint több mint 30 centiméterrel emelkedik 2100-ig, a szárazságok durvábbal lesznek.

A Világbank a potsdami klímakutató intézet munkatársait kérte fel, hogy vizsgálják meg, milyen hatása lenne a 2, illetve a 4 fokos átlaghőmérséklet-emelkedésnek a mezőgazdasági termelésre és a vízkészletek alakulására. A kutatásból kiderült, hogy a legkomolyabb káros következményeket a Latin-Amerikában, a karibi térségben, a Kelet-Európában, a Közép- és a Közel-Keleten, továbbá az Észak-Afrikában élőknek kellene elviselniük.

A világ államainak összehangolt beavatkozása nélkül az évszázad közepére 2 Celsius-fokkal is nőhet a hőmérséklet, és mire a jelenlegi tinédzserek elérkeznek a nyolcvanas éveikbe, 4 fokkal melegedhet a Föld. Az utóbbi nyomán a világ rémisztő, teljesen instabil hellyé válna. A szakértők kevésnek tartják az USA és Kína – a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója – között néhány napja létrejött, 2020-ig szóló klímamegállapodást. A világ országainak képviselői legközelebb december elején Limában, Peru fővárosában tartanak klímakonferenciát.

Forrás: napi.hu

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.