COVID-19 és a tiszta levegő fokozottan fontos szerepe

A szennyezett levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a légzőszerveket, a szívet és a keringési rendszert, ezért a levegőminőség javításának meghatározó szerepe van a koronavírus terjedésének megelőzésében és a vírus okozta megbetegedések, illetve halálesetek csökkentésében.

COVID-19 és a tiszta levegő fokozottan fontos szerepe | ClimeNews

Javuló levegőminőséget pedig csakis az állampolgárok közreműködésével lehet elérni. Ehhez szükség van a megfelelő tájékoztatásra, valamint a káros kibocsátást eredményező égetések veszélyeire való figyelmeztetésre.

Hazai és nemzetközi tudományos munkák sora mutatta már ki a COVID-19 és a levegő minősége[1] közötti szoros kapcsolatot. E tanulmányok következtetése, hogy a légszennyezettségnek hosszabban kitett személyeknél a halálos kimenetelű esetek aránya nagyobb, mint azoknál, akik tiszta levegőjű környezetben élhetnek. A rossz minőségű levegő nemcsak a lakosság szabadban töltött ideje alatt jelent veszélyt, hanem meghatározza a beltéri levegő minőségét is.

A Kormány a koronavírus elleni védekezési eszközök között kiemelt helyen említi a gyakori szellőztetést. Ezért nem mindegy, hogy szellőztetéskor milyen minőségű levegőt engedünk otthonainkba. Tiszta levegőhöz csak akkor juthatunk, ha a lakosság felhagy a kerti hulladék és az avar égetésével, ha szomszédaink elfogadják, hogy a hulladék fűtőanyagként történő égetésével káros anyagok szabadulnak fel, veszélyeztetve ezzel nemcsak a saját, hanem mások egészségét is, aki a füstöt belélegzi.

COVID-19 és a tiszta levegő fokozottan fontos szerepe | ClimeNews

A jövő nemzedékek szószólója a tavaszi figyelemfelhíváshoz[2] hasonlóan ismételten arra kér mindenkit, hogy legyen erre tekintettel, és saját maga is járuljon hozzá a levegő tisztaságának megőrzéséhez, komposztálja a kerti hulladékot és csak megfelelő minőségű tüzelőt használjon. Ez utóbbi jelentőségét hangsúlyozták a Kéményjobbítók Országos Szövetsége XI. szakmai konferenciájának résztvevői is. 13. ajánlásukban azt javasolják, hogy „[…] a COVID-19 járvány alakulásáról szóló kormányzati kommunikációban önálló tájékoztató készüljön a tiszta levegőmegőrzésének jelentőségéről, a hulladékégetés káros hatásáról, tilalmáról és szankcionálhatóságáról.”

A fentiek alapján látható, hogy a tiszta levegő az élethez való jog központi eleme és előfeltétele. A szószóló számos alkalommal szólta fűtési szezon okozta anomáliákról, a hulladékégetés következményeiről vagy éppen a lignit alkalmazásának betiltásáról, a járvány pedig megmutatta, hogy ezek hosszútávú megoldása életeket menthet.

[1] https://projects.iq.harvard.edu/covid-pm
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969720321215#!
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.11.20061713v1.full.pdf
Andrea Pozzer et al.: Regional and global contibutions of air pollutionto risk of death from COVID-19
https://www.eea.europa.eu/highlights/cutting-air-pollution-in-europe

[2] http://www.ajbh.hu/documents/10180/2926454/A+Sz%C3%B3sz%C3%B3l%C3%B3+figyelemfelh%C3%ADv%C3%A1sa_a+tiszta_leveg%C5%91%C3%A9rt/185b85bc-1413-89b6-5d6f-21507b225b90

Forrás: Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója levele (részletek)

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.