Villanyautó matek

Régóta vita tárgya a villanyautók üvegházgáz-kibocsátása. A járműgyártás és az áram előállítása során is keletkezik szén-dioxid, korom. Saját mérésem és számításaim, valamint a rendelkezésre álló szakirodalom alapján igyekszem bemutatni a témát.

Villanyautó matek | ClimeNews - Hírportál

Mások mellett a belga Vrije Egyetem MOBI kutatócsoportja is nagy alapossággal térképezte fel a villanyautók éghajlatra gyakorolt hatását életciklus elemzéssel. A kibocsátásnak vannak egyszeri és változó összetevői. A karosszéria, a meghajtás és az akkumulátor előállítása során keletkező kibocsátás független a megtett úttól, akárcsak a gyártáskor és a hulladékfeldolgozáskor felhasznált energiához köthető kibocsátás.. Az elemzés arra jutott, hogy átlagos futásteljesítmény mellett a karosszéria és az akkumulátorok 13-13 gramm, a meghajtás 3,1 grammot ad hozzá az egy kilométer megtett útra eső szén-dioxid-kibocsátáshoz (0,2 kWh/km áramfogyasztás, 200.000 km átlagos futásteljesítmény és átlagosan 1,5 akkumulátor csere esetén). Tehát villanyautónk „alapból” kilométerenként 29,1 gramm szén-dioxiddal terheli a környezetet, bár a tanulmány alapjául szolgáló adtok már némileg elavultak, például az akkumulátorok sokkal tovább bírják. Az áram előállítását további, forrástól függő kibocsátás terheli. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által közreadott adatokat használják a szerzők, melyek szerint a szélerőművekben termelt áram kilowattóránként 14 gramm, a napelemmel termelt 45 gramm, a vízenergia 24 gramm, míg az olajtüzelésű erőművekben generált 1515 gramm szén-dioxiddal terheli a környezetet. A tanulmány az Európai Bizottság adatai alapján közli a dízelautók szén-dioxid-lábnyomát is. A NEDC valóságtól elrugaszkodott értékét (120 g/km) kiegészíti a valóságnak megfelelően 35%-al, ehhez adódik még a forrástól a tankig az üzemanyaga rakódó kibocsátás (kitermelés, szállítás, olajfinomítás, 38,88 g/km) és a járműgyártáshoz kapcsolódó (15,12 g/km). Így összességében a dízelautóra 215 gramm kibocsátás jut kilométerenként.

Villanyautó matek | ClimeNews - HírportálEgy hétig teszteltünk a Nissan Magyarországgal együttműködve egy 30 kilowattórás akkumulátorral szerelt Nissan Leaf villanyautót. Környezeti Tanácsadó Irodánk légszennyezettség-méréseket és helyszíneléseket végzett az ország számos pontján, s az eközben megtett több mint 2000 kilométer elegendő tapasztalatot nyújtott a jármű fogyasztásáról is. A fagyos, esős, havas idő ellenére mérsékelt fűtéssel és autópályán is 100 km/h alatti sebességgel sikerült az átlag fogyasztást 0,17 kWh/km alatt tartani. Ez az érték jó időben valószínűleg sokkal kisebb, hiszen akkor nem szükséges az utastér fűtése. Erről találtunk is egy méréseken alapuló táblázatot, melynek adatai szerint az áramfogyasztás nyáron 0,12-0,13 kWh/km országúton, városban még kevesebb. Az akkumulátor élettartamát a töltési ciklusok száma határozza meg. Ha kevesebb áramfogyasztással teszünk meg adott távolságot, kíméljük az akkumulátor is, és feltételezzük, magát a járművet is tovább használjuk, így a fajlagos üvegházgáz-kibocsátás is csökken. Magyarországon pedig általában tovább használnak egy autót, mint nyugaton, ez tovább javítja az értéket, valamint a korábbi elemzések alábecsülték az akkumulátorok élettartamát, ma már például a Nissan is 160.000 kilométerre ad garanciát. Ezt számításomban is érvényesítettem.

A kibocsátást nagyban befolyásolja az, hogy milyen árammal töltjük a járművet. Az elmúlt másfél évtizedben jelentősen csökkent a hazai konnektorokból érkező áram „széndioxid-tartalma”. A termelés szerkezete is változott, több szenes erőmű leállt, és nőtt az import aránya. Míg a 2000-es évek elején az országban termelt áramhoz köthető széndioxid-kibocsátás kilowattóránként 350 gramm körül volt az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint, addig mára ez 200 gramm körüli értékre csökkent. Az Electricitymap elemzése alapján az importáram széndioxid-terhelése némileg magasabb, így lehetséges, hogy tavaly nyáron a konnektorokba kerülő áramé átlagosan elérte a 288 grammot is.

Talán ez utóbbi adat a leginkább reális, tehát sima konnektoros vagy villámtöltős tankolásnál számoljunk ezzel. (0,17×288)+(0,85[1]×29,1)=73,7 gramm kibocsátás kilométerenként. Ha pedig az enyhébb időjárás miatt már nem fogyaszt a fűtés és takarékosan vezetünk, még kedvezőbb értékeket kapunk: (0,12×288)+(0,6[2]×29,1)=52 gramm kibocsátás kilométerenként. Ez már kevesebb mint negyede egy kis fogyasztású dízelének.

Vajon létezhet ennél sokkal jobb érték Magyarországon? Igen. Bence példáján mutatjuk be. Felszerelt 21 kilowatt kapacitású napelemet a háztetőjére, és létesített egy villámtöltőt, ahol ingyen tankolhat bárki. Elmondása szerint hiába tankolt eddig 8 megawattórányi áramot a környéken élő és arra tévedő villanyautósok akkumulátoraiba, ezt mind meg is termelte a napelem a tavaly nyári üzembe helyezése óta, így villanyszámlát a töltés után nem fizet. Természetesen éjszaka jellemzően fosszilis forrásokból jut az áram ebbe a töltőbe is, de nappal pont ennyivel csökkentette más fogyasztók kibocsátását, hiszen az országos hálózatba kerül vissza az általa termelt tiszta áram. A fent említett IPCC-adat szerint a napelemes áram előállításához a napelemgyártás miatt 45 gramm széndioxid-kibocsátást kell rendelni egy kilowattórára, de egy frissebb elemzés polikristályos napelemeknél 24 gramm, vékonyfilm-technológiával készült paneloknál 12 gramm kibocsátást ad meg, ami hihető is, hiszen szédületes a technikai fejlődés, és a mérethatékonyság is csökkenti a kibocsátásokat (továbbá a gyártáshoz felhasznált áramban is egyre több a megújuló). Nálunk egyelőre a polikristályos napelem az elterjedtebb, így számoljunk 24-gyel. (0,17×24)+(0,85×29,1)=28,8 gramm télen és (0,12×24)+(0,6×29,1)=20,3 gramm nyáron. Ez utóbbi bizony egy dízel kibocsátásának a tizede, ha a jármű előállításához tapadó kibocsátást is számoljuk.

 

Jármű típusa

Járműgyártás CO2/km

Közlekedés+üzemanyag gyártás CO2/km

Összesen CO2/km

Dízelautó

15,12

200,88

212

Villanyautó télen, hálózati áram

24,735

48,96

73,695

Villanyautó nyáron, hálózati áram

17,46

34,56

52,02

Villanyautó télen, napelemes áram

24,735

4,08

28,815

Villanyautó nyáron, napelemes áram

17,46

2,88

20,34

A MOBI tanulmánya nem csak erre terjedt ki. Az egészségre gyakorolt közvetlen hatásokat is figyelembe vették. Ezek szerint egy korszerű, részecskeszűrővel és nitrogén-oxid-semlegesítő rendszerrel felszerelt Euro 6-os dízel nyolcszor több emberéletet követel a légszennyezésén keresztül, mint egy villanyautó még akkor is, ha az elektromos társánál az erőművi áramtermelés légszennyezésének hatását is figyelembe vették. Napelemmel termelt áram esetén pedig kár hasonlítgatni, az nem okoz életvesztéseket az áram előállítása során. A hazai, 14 év körüli átlag életkorú személyautó parknál a csere pedig ennél még sokkal nagyobb nyereséget hozhat.

Lenkei Péter

[1] Az eredeti számítás 0,2 kWh/km fogyasztás értékkel számol, míg a gyakorlatban mi 0,17 kWh/km fogyasztást mértünk, tehát 15%-al kevesebbet, ezért ennyivel korrigáltuk az értéket.
[2] Az eredeti számítás 0,2 kWh/km fogyasztás értékkel számol, míg a gyakorlatban ez nyáron 0,12 kWh/km fogyasztás takarékos vezetés esetén, tehát 40%-kal kevesebb, ezért ennyivel korrigáltuk az értéket.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.