Valóban túl van népesedve Földünk?

Igen, valóban túl van népesedve Földünk két fő okból.

Először is azért, mert azt emberiség fajok ezreit sodorja veszélybe elindítva a hatodik nagy fajkihalási eseményt. Másodszor pedig azért, mert degradálja a következő generációk jólétéhez elengedhetetlen és pótolhatatlan szolgáltatásokat nyújtó ökoszisztémákat. Mind a két jelenséget erősen befolyásolja az emberiség példátlanul magas, és egyre növekvő lélekszáma. Fontos, hogy a túlnépesedést nem önmagában az emberi népesség nagy mérete jelenti, hanem a népesség tevékenysége, fogyasztása valamint az ehhez használt technológia összessége szabja meg a környezetre, természetre gyakorolt hatást. Az emberek fogyasztása, életszínvonala hatalmas különbségeket mutat világszerte, de globálisan elmondható, hogy túl sokan vagyunk a Földön ahhoz, hogy jelenlegi jólétünket fenntartsuk. A fenntarthatatlanság abban mutatkozik meg, hogy a többi élőlénnyel nem tudjuk igazságosan megosztani életterünket (biodiverzitás válság) illetve abban, hogy a jövő generációinak jóléte és biztonsága nem biztosított (ökoszisztéma-szolgáltatások leromlása).

Valóban túl van népesedve Földünk? | ClimeNewsErdőirtás Madagaszkárban. Az élőhely pusztítása számos endemikus madagaszkári fajt fenyeget, és 15-öt már örökre kipusztított.

A túlnépesedés szegény, bizonytalan körülmények között élő emberek milliói számára napi szinten létezik, azok számára akik nem megfelelő földterületen, szennyezett környezetben, édesvíz-, és élelemhiánnyal küszködve próbálnak boldogulni. A szárazság, árvíz, földrengés és más természeti katasztrófák emberéleteket követelnek, csakúgy mint a túlnépesedés, amely sebezhetőbbé teszi a népességet az előbbi eseményekkel szemben.

Ugyanakkor, a túlnépesedés létezik a zsúfolt megapoliszokban, és kisebb városokban is, ahol a sok városlakó sokszor még soha életében nem látott természetes tájat. Még a legkisebb zöld területek is eltűnnek a sűrűn lakott városokban, amelyek egyre zsúfoltabbá válnak a nem szűnő urbanizáció hatására. A zsúfoltság és a természettel való kapcsolat hiányának negatív hatásai jól dokumentáltak.

Valóban túl van népesedve Földünk? | ClimeNewsRio de Janeiro Földünk egyik legsűrűbben lakott megapolisza, ahol a túlnépesedés nyilvánvaló és tapintható.

Jelenleg 7.8 milliárd ember él a Földön és az ENSZ további csaknem 3.5 milliárd főnyi növekedést vetít előre az évszázad végéig amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak. A túlnépesedés nyilvánvalóvá válik, amikor az 1960-as 3 milliárdos globális népességet viszonyítjuk a maihoz és feltesszük a következő kérdéseket: „Mennyire volna súlyos az éghajlatváltozás ha népességünk 3 milliárd lenne?” „Mennyivel kevesebb ember halt volna meg éhínségek és fegyveres konfliktusok során?” „Mennyivel kevesebb műanyaghulladék és szennyezés lenne környezetünkben?” és végül „Mennyivel kevesebb élelemre lett volna szükség és hány millió hektár erdő, vizes élőhely és egyéb ökoszisztéma menekült volna meg a mezőgazdasági műveléstől?”.

Valóban túl van népesedve Földünk? | ClimeNewsAz ENSZ legújabb népesség előrejelzései megmutatják, hogy a termékenység különböző alakulása nagy különbségekhez vezet az évszázad végi népességben. A „no change” változat a jelenlegi mortalitást és termékenységet változatlanul tartja.

Kutatások szerint egy 11 vagy 12 milliárdos globális népesség ellátásához az élelmiszertermelésnek meg kellene kétszereződnie. Ma is több tíz millió ember fekszik le éhesen minden este. A további népességnövekedés, az éghajlatváltozás bizonytalanságaival karöltve, még rosszabb élelmiszerbiztonsághoz vezethet a jövőben. Mindeközben a még nagyobb népesség élelemmel való ellátása, még nagyobb károkkal jár a biodiverzitásra nézve, vadon élő fajok élőhelyeinek további zsugorodását és degradációját idézve elő. Az emberiségnek nincsen joga az önző pusztításhoz, a Föld nem csak a mi otthonunk, hanem más fajoké is.

Nagyon fontos tudatosítani, hogy a túlnépesedés a legtöbb gazdag, alacsony termékenységi rátával jellemezhető országban is ugyanúgy létezik, mint a szegény, magasabb termékenységű országokban. Az előbbiekben a túlfogyasztás, pazarlás és szennyező ipari, és mezőgazdasági technikák a természetkárosító hatás mozgatórugói. Ezek a túlfogyasztó, fejlett, ám alacsonyabb termékenységű társadalmak a legfőbb kibocsátói az üvegházgázoknak, amelyek éghajlatmódosító hatása viszont a szegény országokat sújtja a legjobban. Ebből látszik, hogy a túlnépesedés, a népességnövekedés lassítása és megállítása mindannyiunk érdeke, ám sikert csak a túlfogyasztás megfékezése, és a termékenység csökkenése együttesen hozhatnak. Ezek kombinációja szebb jövőt biztosítana földünk minden emberi és nem emberi lakójának.

Black freedays | ClimeNewsTúlfogyasztás a gazdagabb országokban.

Azonban a két fő feladat közül a népesedés napjainkban el van hanyagolva. A túlnépesedés szót nemigen használják sem a politikai vezetők, sem a média, sem pedig a környezet- vagy természetvédők. Ennek ellenére egy nemrég végzett felmérés szerint számos ország lakosainak nagy része gondolja úgy, hogy a túlnépesedés egy komoly probléma. Szintén a lakosság az, amely hajlandóbb olyan jövőről gondolkozni, amely nem egy vég nélküli növekedésre alapoz. Ezek szerint a népesség a döntéshozóik előtt jár, hiszen belátja, hogy egy véges bolygón lehetetlenség végtelenül növekedni, és ennek megkísérlése veszélyes vállalkozás.

A jó hír az, hogy a globális népességnövekedést meg lehet állítani mindenféle kényszerítő intézkedés nélkül. Tisztában vagyunk a történelem során elkövetett hibákkal a népességszabályozás terén, ám tudjuk azt is, hogy megfelelő, önkéntes alapú intézkedésekkel már tucatnyi országnak sikerült stabilizálnia népességét és számtalan jár jó úton efelé. A népességnövekedés megállítása, s a természetes népességfogyás elfogadása, és ennek pozitív hozadékainak felismerése fontos lépés az ökológiai fenntarthatóság felé vezető úton. Ez a lépés segíteni fog abban, hogy minden faj – ember és nem ember – a jövőben még sokáig élhessen jólétben.

A háttérben a Balaton! | ClimeNewsA környezeti fenntarthatóság felé vezető úton: változatos táj erdőkkel, kisléptékű mezőgazdasági területekkel, gyepekkel és szétszórt településekkel.

Forrás: The Overpopulation Project

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.