A szén-dioxid adó sikere

Írország a bizonyíték a szén-dioxid adó sikerességére:
Az elmúlt három év során a romokban heverő gazdaság felélesztésére Írország egy újszerű stratégiával állt elő, mellyel csökkenteni kívánja a deficitet: a háztartásoknak és a vállalkozásoknak az általuk előidézett környezeti károkért fizetniük kell.

Ír-CO2 | A szén-dioxid adó sikere | ClimeNews - HírportálA kormány adókat vetett ki a legtöbb fosszilis tüzelőanyagot használó háztartásra, hivatalra, járműre és gazdálkodóra. A kivetett adó nagyságát a felhasznált üzemanyag szén-dioxid tartalma határozza meg. Ennek következtében drasztikusan megnövekedett az olaj, a földgáz és a kerozin ára. A háztartási hulladékokat a járdaszegély mentén megnézik, és a lakosok fizetnek mindenért, ami nem újrahasznosított.

Az új stratégia keretében az írek forgalmi adót és éves regisztrációs díjat fizetnek az új autók után, melyek a járművek kibocsátásával arányosan, nagymértékben emelkednek.

Környezetvédelmi és gazdasági szempontból az új ír adók mindenképpen eredményesnek mondhatók. Írország Európában a legmagasabb adatokkal rendelkezett az egy főre jutó üvegházhatást okozó gázok kibocsátását illetően, melyek közel álltak az Egyesült Államok adataihoz, azonban az új stratégiának köszönhetően ezen számadatok 2008 óta 15 százalékkal csökkentek.

Forrás: The New York Times Fordította: Adrienn Herczeg


Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra. ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.