40 ezer ember vonult fel az első amszterdami „klímameneten”

A Greenpeace és más környezetvédő csoportok szervezték azt a menetet, ami egy tisztességes és fenntartható klímapolitikát követelve vonult végig vasárnap az esőtől áztatott holland fővárosban.

40 ezer ember vonult fel az első amszterdami „klímameneten” | ClimeNews - Hírportál

A vonulók arra akarják rákényszeríteni a holland kormányt, hogy tegyen többet, és cselekedjen hatékonyabban a klímaváltozás megállításáért.

Ez volt az első ilyen menet Hollandiában, és a nagy esőzés dacára is mintegy 40 ezer embert vett részt a felvonuláson. Hollandia különösen érintett a globális felmelegedés kérdésében, mivel az ország egy jelentős része tengerszint alatt fekszik, és az országot a klímaváltozás előrehaladtával az Északi-tenger szintemelkedése fenyegeti.

Februárban egyik nap – belga társaikat követve – 15 ezer holland diák maradt távol az iskolától, és vett helyette részt egy ifjúsági klímavonuláson, ezzel jelezve, hogy többet várnak a politikusoktól annak érdekében, hogy megmentsék az ő jövőjüket.

“Elegünk van a homályos ígéretekből, konkrét intézkedéseket követelünk” – hangoztatta az eseményt szervező Föld Barátai nevű nemzetközi környezetvédelmi hálózat hollandiai ága.

40 ezer ember vonult fel az első amszterdami „klímameneten” | ClimeNews - HírportálA fő követelés akként szólt, hogy a kormánynak intenzívebben kéne fellépnie zöld ügyekben: így például számon kérni azokat a vállalatokat és magánszemélyeket, amelyek és akik nem tesznek eleget a környezet fenntarthatóságáért; hatékonyabban kéne elosztani a kabinetnek a klímaváltozásra félretett költségvetési pénzeket, és többet is kellene áldoznia a büdzséből ezekre az ügyekre.

A tüntetők azt is elvárják a kormánytól, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást azokra az országokra, amelyek nem veszik komolyan a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglalt elvárásokat és követeléseket.

A klímaegyezmény legfontosabb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsa a globális hőmérséklet-emelkedést.

Források: AFP / Euronews / MTI / 444