Hatalmas tüzek pusztítanak Ausztráliában (frissítve)

Szükségállapot Ausztráliában, az erdőtűz Sydney felé közelít

Szükségállapot Ausztráliában, az erdőtűz Sydney felé közelít | ClimeNewsSzükségállapotot hirdettek Ausztrália két államában, Queenslandben és Új-Dél-Wales-ben az egyelőre megállíthatatlanul tomboló erdőtüzek miatt. Ez az ország legsűrűbben lakott területe, a tűz jelenleg Sydney városa felé közelít. A hétvégén több mint 150 otthon égett le, három ember életét vesztette. A lakosokat evakuációs központokba szállítják. A tüzek megfékezésében új-zélandi tűzoltók is segítenek, de még legalább 70 ponton nem sikerült kontroll alá vonni a tüzet.

Az egyik helyi lakos azt mondta, hogy ez a legszörnyűbb tűz, amit valaha látott. A tűz csak jött feléjük és semmit nem tehettek. Elvesztette az értékeit, de az mit sem számít, az emberélet az ami számít.

Egy másik férfi azt magyarázta, hogy nem tudják mi lesz, ha visszatérnek.

Ausztrália történetének egyik legsúlyosabb bozóttüzével küzd, pedig hivatalosan a nyári, száraz időszak még el sem kezdődött. Meteorológusok szerint az aszály és a forróság évről évre fokozódik az országban, ami csak növeli a tüzek számát. Az ország konzervatív kormánya nem ismeri el, hogy az egyre forróbb és szárazabb nyarak összefüggnek a klímaváltozással.

Hivatalos meteorológiai adatok szerint 2017 és 2018 volt Ausztrália történetének harmadik és negyedik legforróbb nyara, az előrejelzések szerint idén újabb rekordok dőlhetnek meg.

Egy ENSZ-jelentés szerint tavaly az országnak nem sikerült betartania a CO2 kibocsátás csökkentésére tett ígéretét.


Korábban:

Hatalmas tüzek pusztítanak Ausztráliában, szörnyű körülmények között dolgoznak a tűzoltók.

Bozóttüzek pusztítanak Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben.

A krízis csúcspontja az volt, amikor egyszerre 17 helyen csaptak fel a lángok. Az oltást nehezíti az erős szél és a meleg is. A tűzoltó parancsnok szerint ez a tűz példa nélküli az országban. Erről tanúskodik egy, a twitterre feltöltött, a tűzoltók által készített videó is.

 

Soha nem láttam még egyidejűleg ennyi tüzet vészhelyzeti szinten egyszerre.

-mondta Shane Fitzsimmons tűzoltóparancsnok.

Szükségállapotot hirdettek Sydney közelében a Kék-hegységben is, ahol felszólították a lakosokat, hogy keressenek menedéket.

Queenslandben, az ország harmadik legnépesebb államában is 50 bozóttűz ég, a tengerpart egyes részein az embereknek el kellett hagyniuk az otthonaikat.

A tűzoltók úgy vélik, hogy a partszakaszon a tüzeket szándékos gyújtogatás okozta.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.