Egy fényes pont az IPCC borzalmas éghajlati figyelmeztetésében

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2021. augusztus 11-én kiadta legsúlyosabb figyelmeztetését az éghajlatváltozással kapcsolatban, de a jelentés szerint még mindig van esélyünk a globális hőmérséklet stabilizálására, miután először túlléptük a Párizsi Megállapodás 1,5 fokos célját.

Egy fényes pont az IPCC borzalmas éghajlati figyelmeztetésébenFotó: “Changing”, Alisa Singer művésznő “Miközben bolygónk átalakulását látjuk magunk körül, figyeljük, hallgatjuk, mérjük… reagálunk.”

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) egyszerű üzenetet intézett a világhoz 2021. augusztus 11-én: “Az éghajlatváltozás széles körben elterjedt, gyors és egyre intenzívebb” – így mutatta be 6. nagy értékelő jelentésének első részét.

Konkrétan: a szén-dioxidot 2 millió éve nem látott szintre, és a hőmérsékletet több mint 125 000 éve nem látott szintre emeltük – és igen, egyértelműen mi vagyunk azok, akik ezt okozzuk, nem pedig a napfoltok vagy más természeti jelenségek. A tudomány “egyértelmű” – egy másik kifejezés, amelyet az IPCC most használt először.

A vészjósláson és borúlátáson túl azonban van egy fényes pont is: a hőmérséklet valahol 1,5 és 2 Celsius-fok között stabilizálódik az iparosodás előtti szinthez képest, ha a következő néhány évtizedben elérjük a nettó nulla kibocsátást, és visszaeshet, ha növeljük mind a természetes, mind a technológiai rendszereket az üvegházhatású gázok légkörből való eltávolítására – a szén-dioxid megkötő fáktól az ipari szén-dioxid megkötési és -tárolási (CCS) technológiáig.

Lehet, hogy már túl késő megakadályozni a tengerek emelkedését, de még nem késő megmenteni a civilizációt.

Ha azonban nem teszünk semmit, a bolygó élő ökoszisztémái elveszítik az üvegházhatású gázok felszívásának képességét, és a mezőgazdasági gazdaságunk összeomolhat.

A globális felmelegedés “egyértelműen” ember okozta

E megállapítások egyike sem új, sőt, ez az oka annak, hogy olyan csoportok, mint a Net Zero Asset Managers kezdeményezés, vállalati kötelezettségvállalásokat sürgetnek a “nettó nulla” kibocsátás 2050-ig történő elérésére. A nettó nullánál a vállalatok a lehető legnagyobb mértékben csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást, és a fennmaradó kibocsátásokat olyan eltávolítási mechanizmusokkal ellensúlyozzák, mint a faültetés (és erdőmentés – a szerk.) és a CCS.

A veszély persze az, hogy a vállalatok 2050-et tűzik ki célul, és a csökkentést nem most, hanem 2040-ben kezdik meg. Ezért a vállalásokat sürgetők átmeneti csökkentési célokat is követelnek.

Ezek a csoportok azonban a “szén-dioxid-semlegesség” fogalmát is rövidre zárják, amely a nettó nullához vezető csökkentés felgyorsításának kritikus eszköze.

A szén-dioxid-semlegesség vagy karbonsemlegesség az, ahol a vállalatok már most is lehetnek, miközben még a szén-dioxid-mentesítés folyamatában vannak a nettó nullához vezető úton.

Míg a nettó nulla a fosszilis tüzelőanyagok megszüntetését jelenti, majd csak olyan ellentételezéseket használ, amelyek eltávolítják az üvegházhatású gázokat a légkörből, addig a szén-dioxid-semleges azt jelenti, hogy a vállalatok ellentételeznek, miközben átállnak az új technológiákra, de nincsenek korlátozva a felhasználható ellentételezések típusát illetően. Ahelyett, hogy csak olyan ellentételezéseket használnának, amelyek eltávolítják az üvegházhatású gázokat a légkörből, olyanokat is használhatnak, amelyek máshol csökkentik a kibocsátást – például a veszélyeztetett erdők védelme vagy az alacsony kibocsátású technológiák finanszírozása révén.

A két megközelítés tehát nem zárja ki egymást, és párhuzamosan is működhet. Ideális esetben egy olyan vállalat, amely a nettó nullához igazított pályán van, hogy a század közepére a lehető legnagyobb mértékben csökkentse saját kibocsátását, az út mentén kompenzációs termékeket vásárol, hogy rövid távon szén-dioxid-semleges legyen.

Ez azért kritikus, mert könnyebb és olcsóbb most megakadályozni, hogy ezek a gázok a légkörbe kerüljenek, mint később kiszívni őket. A természetes éghajlati megoldások továbbra is kulcsfontosságúak, mivel az erdők, gazdaságok és mezők emberi kezelése az ember által okozott összes üvegházhatású gázkibocsátás közel negyedét okozza.

Azok, akik figyelmen kívül hagyják – vagy egyes esetekben aktívan ellenzik – a szén-dioxid-kibocsátás rövid távú szén-dioxid-semlegessé tételét célzó karbonkreditek használatát, gyakran azért teszik ezt, mert úgy érzik, hogy ez elvonja a figyelmet a végső céltól, a nettó nulla kibocsátás elérésétől.

Ez nem így van.

Ez egy módja annak, hogy hamarabb elérjük ezt a célt.

STEVE ZWICK
Forrás: Ecosystem Marketplace

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.