Megdöbbentő kutatási eredmény a mikrók környezeti hatásáról

Kutatók először vizsgálták a mikrohullámú sütők környezetre gyakorolt hatását. A megállapításaik nem túl megnyugtatóak. A Manchesteri Egyetem legújabb kutatása szerint az Európai Unióban használt mikrosütők annyi szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, mint közel 7 millió személyautó.

Megdöbbentő kutatási eredmény a mikrók környezeti hatásáról | ClimeNews - Hírportál

A Manchesteri Egyetem által készített új kutatás, amely a mikrosütő-használat környezetre gyakorolt hatásait vizsgálta arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Unióban használt mikrohullámú sütők évente 7,7 millió tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe. Ez megfelel 6,8 millió autó károsanyag-kibocsátásának.

A mikrohullámú sütők igen népszerűek az EU-ban, becslések szerint 2020-ra 135 millió háztartásban lesznek jelen. A mikrosütők legjobban a gyártásukhoz használt anyagokkal, valamint később a hulladékfeldolgozással szennyezik a környezetüket.

A sütőknek óriási az energiafelvételük is, a nagyjából 8 éves életciklusuk alatt 573 kilowattóra energiát fogyasztanak. Ehhez még érdemes hozzátenni, hogy a sütők működési idejük 90 százalékát készenléti üzemmódban töltik.

Rengeteg hulladékot is termelünk a mikrosütők által: 2005-ben 184 ezer tonnányi sütő került a szemétbe az EU-ban, és ez a szám 2025-re elérheti a 195 ezer tonnát. A helyzetet súlyosbítja a sütők csökkenő élettartama is: 20 éve még 7 évvel tovább működtek a mikrosütők, mint ma. A mai sütők 6-8 év alatt avulnak el.

Forrás: Manchester 1824 / Index / Pénzcentrum

A fenti eredményekből következik, hogyha egy nagy fa átlagosan 21,77 kg szén-dioxidot tud nettó megkötni egy évben (forrás: americanforrests.org), akkor egy mikrohullámú megvásárlásakor 21 db facsemetét kell elültetni. Ezek a fák felnövekedvén a mikró élettartamát követően a miattuk keletkezett karbonlábnyomot képesek lesznek egy év alatt kiegyenlíteni! Ez 135 millió háztartás esetén azt jelenti, hogy a mikrohullámú eszköz használóinak összesen 2 milliárd 835 millió facsemetét kell elültetniük. Mindenki ki tudja számolni, hogy ez mennyibe is kerül.

Nagyon bízom benne, hogy a fenti információk segítenek, hogyan tudnánk újraszervezni kapcsolatunkat a természethez, mely a benne rejlő – már sok tekintetben kimerült- erőforrások miatt minden folyamat létalapja. Ezt segíti, ha látjuk tetteink valódi hatását a világban.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.