Komoly lépésre szánta el magát a The Guardian a klíma védelmében

Nem hagyják, hogy a fosszilis energiával foglalkozó cégek rajtuk keresztül „mossák zöldre” magukat.

Komoly lépésre szánta el magát a The Guardian a klíma védelmében | ClimeNews

Nem teszi közzé többé olaj- és gázipari vállalatok hirdetéseit – jelentette be a The Guardian. A brit napilap lett ezzel az első nagy, globális hírszolgáltató, amely úgy döntött, hogy nem fogad el többé pénzt ilyen cégektől. A médium már eddig is igyekezett mérsékelni az ökológiai lábnyomát és mind többet foglalkozik a klímavészhelyzettel.

A lap vezetése szerint a globális felmelegedés problémája a ma legnagyobb kihívása, amelynek kezelését a fosszilis energiát kitermelő, értékesítő cégek lobbitevékenysége évtizedek óta akadályozza. A környezetvédelmi szervezetek régóta jelzik, hogy az energiacégek drága hirdetési kampányokkal próbálják „zöldre mosni” a tevékenységüket, felhívni a figyelmet a megújuló energiákra fordított, relatíve kis befektetésekre, miközben a bevételük legnagyobb részét továbbra is fosszilis energiahordozók kinyeréséből szerzik. És bár az aktivisták újra és újra felszólítják a hírszolgáltatókat, hogy utasítsák el az ilyen cégektől érkező hirdetéseket, erre mindeddig csak kevés, kisebb médium volt hajlandó.

Komoly lépésre szánta el magát a The Guardian a klíma védelmében | ClimeNews

A lap azt is jelezte, hogy a döntést nehéz gazdasági körülmények között hozták meg, ugyanis az előrejelzések szerint a médiaipar helyzete ebben az évben sem lesz könnyebb. Mint írták, a Guardian Media Group (GMG) bevételeinek 40 százaléka származik a hirdetésekből, és a vezetőség szerint az energiacégek pénzének kiesése miatt rövid távon meg kell majd szorítani a nadrágszíjat, de hisznek abban, hogy a döntésük helyes.

Megjegyezték: olvasóik egy része még ennél is szigorúbb szelekciót várna el tőlük a hirdetések terén, és szeretné, ha egyéb jelentős szennyezőnek számító iparágak – így az autóipar vagy a turizmus – területén működő vállalatoktól sem fogadnának el pénzt, ekkora kiesést azonban pénzügyileg nem bírna el a GMG.

Forrás: hvg.hu | The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.