Ijesztő az Internet Karbonlábnyoma

Az internethasználók száma évente rekordértéket ér el, de tudta, hogy minden egyes csipogás, komment, e-mail, és Google keresés esetében kis mennyiségű CO2e-t (szén-dioxid egyenérték) bocsátunk ki, ami összességében hatalmas szám?

Ijesztő az Internet Karbonlábnyoma | ClimeNews - Hírportál

Egy személy számára a számok nem túlságosan lenyűgözőek, de ha a Földön minden ember, aki az internetet használja összeadódik, akkor ezek a kis számok hirtelen gigantikusak és aggasztóak lesznek.

Mi a digitális szénlábnyom?

Az üvegházhatás megnövekedéséhez hozzájáruló okok között, az asztal mögött ülve a számítógépen, vagy talán az okostelefonon eltöltött idő is számít, viszont nem az első dolog lesz ami az eszébe jut. Ugyanakkor a bolygónk internetes megszállottságának táplálásához szükséges nagyszámú adatközpontnak köszönhetően, az online világ komolyan károsítja a valós világot. Ugyanis a sok kicsi itt is sokra megy!

Íme néhány internetes és szociális média statisztika másodpercenként, és az így keletkező hozzá kapcsolódó CO2e kibocsátás.

Google keresések

Google | Ijesztő az Internet Karbonlábnyoma | ClimeNews - Hírportál

A modern világban a Google az átjáró minden olyan válaszhoz, amelyet keresünk. Ennek eredményeként másodpercenként több mint 60 000 keresést végeznek a Google keresőn. Kalkulálható, hogy az átlagos keresés körülbelül 0,2 g CO2e-t termel és a kibocsátások mennyisége így meglehetősen figyelemre méltó.

E-mailek küldése

E-mail | Ijesztő az Internet Karbonlábnyoma | ClimeNews - Hírportál

Az „internetes élő statisztikák” szerint több mint 2,5 millió email küldés van másodpercenként a „mindennapi” levelezésekben, amely 4 g CO2e-t bocsát ki. Ez meglepő. Különösen akkor, ha azt állítják, hogy az összes e-mail 67% -a spam. A vírusvédelmi szakemberek a McAfee-nál azt mondják, hogy ez a szám még ennél is magasabb, és arról számolnak be, hogy a beérkező e-mailek 78% -a spam, és hogy évente körülbelül 62 billió spam üzenetet küldenek el.

Facebook

Facebook | Ijesztő az Internet Karbonlábnyoma | ClimeNews - Hírportál

A Facebook növekedése a tökéletes példa arra, hogy az elmúlt 10 évben hogyan nőttek a dolgok az internethasználat tekintetében. Fenntarthatósági jelentésük szerint 2004-ben egymillió ember használta a Facebook-ot, és 2016-ra ki kell cserélnie a millió szót, a milliárdra, majd néhány milliárdra.

A Facebook azt mondja, hogy az egy felhasználóra jutó szén-dioxid-kibocsátásuk 299 g CO2e, ami kevesebb, mint 1 latte vagy 1 csésze tea készítése. Ez tényleg elégnek tűnő eredmény, de amikor olyan sok ember használja a webhelyet, még mindig sok kibocsátást eredményez.

Twitter

Twitter | Ijesztő az Internet Karbonlábnyoma | ClimeNews - Hírportál

Raffi Krikorian, a Twitter fejlesztője egyszer kijelentette, hogy minden egyes Twitt üzenet körülbelül 90 joul-t fogyaszt, ami 0,02 g CO2e-kibocsátást jelent. És? Viszont minden másodpercben körülbelül 8000 Tweet van írva és közzétéve!

Youtube

Youtube | Ijesztő az Internet Karbonlábnyoma | ClimeNews - Hírportál

A Guardian egyik cikkében kiderült, hogy 1 g CO2e-t töltöttek a YouTube minden 10 percében, vagy 0,0017 g/másodperc. Ez így van, a következő alkalommal is, amikor késő éjszaka néz valaki vicces macska videókat, ne feledje, hogy ezek az imádnivaló, aranyos, szőrme golyók azt is jelentik, hogy hozzájárulnak az ózonréteg lebontásához.

A Google törekszik a szén-semlegességre

10 évvel ezelőtt, a Google megígérte, hogy 2017-ig karbonsemleges lesz, és ezt a célt elérte. 2016-ban a Google bruttó üvegházhatást okozó gázkibocsátása 2,9 millió tonna szén-dioxid-egyenérték (CO2e) volt, de a nap- és szélprojektekbe, a szén-dioxid-kiegyenlítő programokba (karbonsemlegesítésekbe) és a megújuló energiaforrásokba történő 2,5 milliárd dolláros beruházásának köszönhetően nettó üzemi szén-dioxid-kibocsátásuk nulla lett.

A ClimeNews – Hírportál karbonsemleges

A ClimeNews – Hírportál nem festi magát zöldre, viszont a megjelenésének első napjától fogva (2012.11.04.) karbonsemleges! Az egyetlen (online) újság Magyarországon, mely a működéséhez kapcsolódóan, igazoltan, összesen több mint 100 tonna CO2e kibocsátáscsökkentést hajtott végre karbonkreditek felhasználásával!

Rampasek László
Forrás: CreditAngel