A fiatalabb generációk a fatalistábbak az éghajlatváltozással kapcsolatban

Az új kutatás szerint elterjedt mítosz, hogy a fiatalabb generációk törődnek a legjobban az éghajlattal, míg az idősebbek lekicsinylik a kérdést, és nem hajlandók lépéseket tenni.

A fiatalabb generációk a fatalistábbak az éghajlatváltozással kapcsolatbanFILIPPO MONTEFORTE/AFP / Getty Images

Annak érdekében, hogy jobban megértsük a generációk közötti különbségeket, beleértve azt is, hogy miként vélekednek egymásról és a kor legnagyobb kihívásairól, a King’s College London Policy Institute és a New Scientist csapata több mint 4000 18 éves és idősebb ember körében végzett felmérést az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. A válaszokat augusztus 2. és 9. között gyűjtötték be.

Korábbi kutatások világossá tették, hogy az egyik legelterjedtebb és legrombolóbb generációs mítosz az, hogy az idősebb korosztályok nem törődnek a környezettel vagy általában a társadalmi célokkal. Az új felmérés megmutatja, hogy ez mennyire veszélyes karikatúra.

A fiatalabb generációk a fatalistábbak az éghajlatváltozással kapcsolatban

Az Egyesült Királyságban a baby boomerek több mint háromnegyede – akiket a jelenleg 56-76 éves korosztályként határoznak meg – egyetért azzal, hogy az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és más környezeti problémák elég nagy problémát jelentenek ahhoz, hogy az emberek életmódjának jelentős megváltoztatását indokolják. Ez az arány olyan magas, mint bármely más generációé (lásd a grafikont). Ebből a csoportból 10-ből 7-en azt mondják, hogy hajlandóak változtatni saját életmódjukon, ami teljesen egybevág a fiatalabb generációkkal.

Az idősebb generációk kevésbé fatalisták, mint a fiatalok: a baby boomerek közül csak minden ötödik mondja azt, hogy nincs értelme változtatni a viselkedésén az éghajlatváltozás kezelése érdekében, mert az nem változtat semmin, szemben a Z generáció – a 18-25 évesek – egyharmadával. Ez fontos mozgatórugója a cselekvésünknek: az az érzés, hogy már minden elveszett, tehetetlenséghez vezet.

Tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy az emberek meglehetősen eltérő képet alkotnak arról, hogy ki mit gondol: amikor megkérdezzük az embereket, hogy melyik korcsoport a legvalószínűbb, amelyik azt mondja, hogy nincs értelme változtatni a viselkedésén, akkor a legidősebb csoportot emelik ki a legnagyobb valószínűséggel. Tévesen azt gondoljuk, hogy ők már feladták. A szociálpszichológusok ezt a tévhitet “pluralista tudatlanságnak” nevezik. Fontos hatás, mert ez alakítja a másokról alkotott véleményünket.

A fiatalabb generációk a fatalistábbak az éghajlatváltozással kapcsolatban

Az idősebbek aggodalmát nem csak szavakkal fejezik ki, hanem tetteikben is tükröződik. Más tanulmányokból tudjuk, hogy valójában a baby boomerek és az X generáció az, akik a legnagyobb valószínűséggel bojkottáltak termékeket. Új tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy ez sem a felfogás. A lakosság többsége tévesen azt gondolja, hogy a Z generáció vagy az ezredfordulósok azok, akik a legnagyobb valószínűséggel bojkottálnak termékeket, és csak 8 százalék választja a baby boomereket és mindössze 9 százalék az X generációt.

Nincs verseny

Nem meglepő, hogy a közvéleménynek téves a benyomása. A végtelen számú cikkek és elemzések azt a képet festik le, hogy a környezetvédelmi aggodalom és cselekvés terén tiszta generációs törés következik be, és a fiatalok egy új kohorsza jön, akik a változás motorjai lesznek, ha az idősebbek nem akadályoznák őket. A Time magazin például Greta Thunberget “egy generációs harc avatárjának” nevezte, amikor 2019-ben az Év emberének választotta.

Ez nem csak helytelen, de veszélyes is, mivel figyelmen kívül hagyja a gazdaságilag erős és egyre növekvő idősebb népességünk nagy részének valódi aggodalmát.

A világjárvány utóhatása azt jelenti, hogy nehezebbé, nem pedig könnyebbé válik a hosszú távú gondolkodás, mivel a rövid távú szükségletek egyre sürgetőbbé válnak: minden támogatásra szükségünk lesz, és a generációs megosztottság megteremtése vagy eltúlzása nem fog segíteni.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.