A gyilkos mikrobomba

Tankönyvi légzuhatag csapott le Balassagyarmat közelében vasárnap, korábban Siófok mellett. Egyébiránt a pilóták ősellensége ez a veszélyes időjárási jelenség!

A gyilkos mikrobomba | ClimeNews - Hírportál
A microburst egy olyan légzuhatag (mikrobomba), melynek térbeli kiterjedése nem haladja meg a 4 kilométert. Ilyenkor a zivatarfelhő magasabb régiójában felgyülemlő hideg levegő nagy sebességgel indul el a felszín felé. A földet érő hideg levegőbuborék aztán horizontális irányban szétterjed, ekkor rövid ideig viharos, olykor orkán erejű széllökéseket tapasztalhatunk, melyek jelentős károkat tudnak okozni egy kisebb területen belül. Kialakulásának pillanataiban óriási veszélyeket hordoz a le és a felszálló légijárművek számára.

A gyilkos mikrobomba | ClimeNews - HírportálEgyes helyeken az egyenes vonalú szelek meghaladhatják a 160 kilométeres sebességet óránként, ezáltal ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a hurrikánok és az F1-es szintű tornádók. Az éghajlatváltozás miatt bekövetkező szélsőséges időjárási események ilyen típusú változásai közé sorolható a microburst gyakoriságának fokozódása, és erősödése.

A repülésre legveszélyesebb szélnyírás is a microburstből származik egy helyi zápor vagy vihar kapcsán. A repülőgép számára a leszállás vagy felszállás a kritikus idő. Viszont rendkívül száraz környezetben, kevés vagy semmi eső esetén is hurrikán erejűvé válhat a szél, elérheti a tornádó sebességét. Nedves környezetben a microburst sűrű záporba ágyazódhat, de hatása olyan váratlan lehet, amire egy pilóta sem készülhet fel.

A microburst meghatározása

Egy microburst leírása annak működésétől függ. Ha a szél jelenti a legnagyobb veszélyt, akkor a széllökések nagysága a fontos. Ha a térségben repülés folyik, a vízszintes szélnyírás kritikus értéke és a leáramlások mértéke a legfontosabb számba veendő tényező. A kísérletezések során a működési tényezők határozzák meg a fontos eseményeket, amik alapján a kutatók figyelmüket oda irányíthatják, ahová kell.

A gyilkos mikrobomba | ClimeNews - Hírportál

Caracena szerint:

A microburst egy háromdimenziós forgó, pusztító szél a felszín felett, amely kívülről energiát nyerve a föld felé irányul szokatlanul erős leáramlást gerjesztve. Kiterjedése akár 5 km is lehet, és élettartama csupán pár perc. Beágyazott, vízszintes tengely körül forgó örvényeket tartalmazhat, amelyek tornádóerősséget is elérhetnek, különleges veszélyt jelentve a fel- vagy leszálló repülőgépekre.

Fujita szerint:

A microburst egy heves leáramlás, amely az erős szél velejárója a földön vagy afölött. A pusztító szél akár egyenes, akár forgó, nagyon eltér a microbursttől. Egy nagy, forgó örvény a külső kiterjedését nézve elérheti a 4 km-t vízszintesen. Egy intenzív macroburst gyakran okoz széleskörű, tornádóra jellemző károkat. E pusztító szelek 5-30 percig élnek, de elérhetik a 60 m/secundum sebességet (215 km/óra).

A microburst ennek gyereke: egy kis, forgó leáramlás az ő külső segítségével, a durva széllel. A kialakult forgó képződmény átmérője vízszintesen talán csak 4 km, de sokkal kevesebb is lehet, viszont begyorsulhat akár 75 m/sec sebességre is (270 km/óra). Odavágja a repülőgépet, mielőtt a kapitány a szendvicsébe haraphatott volna.

A gyilkos mikrobomba | ClimeNews - HírportálHogy mennyire komoly időjárási jelenségről van szó bizonyítja az 1971. augusztus 28-án koppenhágai repülőtér közelében a tengerbe zuhant Malév MA-731-es számú járatának gépe. A HA-MOC lajstromjelű Il-18-as parancsnoka Szentgyörgyi Dezső volt. A katasztrófa során a gép személyzete, valamint három kivételével az összes utas életét vesztette.

A legtragikusabb esetek egyike a Delta Lockheed 1011-esének lezuhanása volt 1985-ben Dallasban, a Fort Worth repülőtér pályája előtt.

Rampasek László
Forrás: A National Oceanic and Atmospheric Administration kutatója, Fernando Caracena cikke alapján
Fotó: Kinczel László – Időkép


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.