A brazil tűzvész szén-monoxid kibocsátását feltérképezte a NASA

A NASA légköri infravörös szonárja (AIRS) – mely az Aqua műhold fedélzetén található műszer – új adatok küldött, az Amazonas-medencében égő tüzek szén-monoxid kibocsátásából származó magaslégköri szennyezést mutatja be.

A brazil tűzvész szén-monoxid kibocsátását feltérképezte a NASA | ClimeNews - Hírportál

Ez a térkép idősor a 2019 augusztus 8–22-ig terjedő időszakban az 5500 méter tengerszint feletti magasságban felmért szén-monoxid eloszlását mutatja be. A térképsorozat előrehaladtával a szén-monoxid-felhő az Amazonas északnyugati részén kezd el növekedni (a tüzek keltette feláramlás juttatja a magasba), majd koncentráltabb felhőként sodródik az ország délkeleti részébe.

A sorozat minden „napját” három napos mérések átlagolásával készítik, amely módszer az adathiányok kiküszöbölésére szolgál. A zöld szín a szén-monoxid 100 ppm-es koncentrációját jelenti; a sárga körülbelül 120 ppm; és a sötétvörös körülbelül 160 ppm-es érték. A helyi – felszínen tapasztalható – értékek jelentősen magasabbak lehetnek. 200 ppm koncentráció már néhány óra után fejfájást okoz, az 1600 ppm szén-monoxid koncentráció pedig halálos.

A szén-monoxid, amely nagy távolságra jut el a légkörzéssel, kb. egy hónapig fennmaradhat a légkörben. A térképen ábrázolt nagy magasságban a gáz csekély mértékben befolyásolja a levegőt, amelyet belélegzünk, az erős szél azonban lefelé viheti azt, és ez jelentősen befolyásolhatja a levegő minőségét. A szén-monoxid szerepet játszik mind a légszennyezésben, mind az éghajlatváltozásban.

Az AIRS a fejlett mikrohullámú szonár egységgel (AMSU) együtt érzékeli a Föld infravörös és mikrohullámú sugárzását, hogy háromdimenziós képet kapjon a Föld időjárásáról és éghajlatáról. Több mint 2000 csatornával – amelyek érzékelik a légkör különböző régióit – a műszerek globális, háromdimenziós térképet készítenek a légköri hőmérsékletről és a páratartalomtól, a felhők mennyiségéről és magasságáról, az üvegházhatású gázok koncentrációjáról és sok más légköri jelenségről. Az AIRS és AMSU műszereket a NASA szerződése alapján és felügyelete alatt a kaliforniai Pasadena-ban a Sugárhajtómű-Laboratórium kezeli. További információ az AIRS-ről a következő oldalon található: https://airs.jpl.nasa.gov

Forrás: NASA | Esprit Smith
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.
Fordította: Lenkei Péter

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.