A brazil tűzvész szén-monoxid kibocsátását feltérképezte a NASA

A NASA légköri infravörös szonárja (AIRS) – mely az Aqua műhold fedélzetén található műszer – új adatok küldött, az Amazonas-medencében égő tüzek szén-monoxid kibocsátásából származó magaslégköri szennyezést mutatja be.

A brazil tűzvész szén-monoxid kibocsátását feltérképezte a NASA | ClimeNews - Hírportál

Ez a térkép idősor a 2019 augusztus 8–22-ig terjedő időszakban az 5500 méter tengerszint feletti magasságban felmért szén-monoxid eloszlását mutatja be. A térképsorozat előrehaladtával a szén-monoxid-felhő az Amazonas északnyugati részén kezd el növekedni (a tüzek keltette feláramlás juttatja a magasba), majd koncentráltabb felhőként sodródik az ország délkeleti részébe.

A sorozat minden „napját” három napos mérések átlagolásával készítik, amely módszer az adathiányok kiküszöbölésére szolgál. A zöld szín a szén-monoxid 100 ppm-es koncentrációját jelenti; a sárga körülbelül 120 ppm; és a sötétvörös körülbelül 160 ppm-es érték. A helyi – felszínen tapasztalható – értékek jelentősen magasabbak lehetnek. 200 ppm koncentráció már néhány óra után fejfájást okoz, az 1600 ppm szén-monoxid koncentráció pedig halálos.

A szén-monoxid, amely nagy távolságra jut el a légkörzéssel, kb. egy hónapig fennmaradhat a légkörben. A térképen ábrázolt nagy magasságban a gáz csekély mértékben befolyásolja a levegőt, amelyet belélegzünk, az erős szél azonban lefelé viheti azt, és ez jelentősen befolyásolhatja a levegő minőségét. A szén-monoxid szerepet játszik mind a légszennyezésben, mind az éghajlatváltozásban.

Az AIRS a fejlett mikrohullámú szonár egységgel (AMSU) együtt érzékeli a Föld infravörös és mikrohullámú sugárzását, hogy háromdimenziós képet kapjon a Föld időjárásáról és éghajlatáról. Több mint 2000 csatornával – amelyek érzékelik a légkör különböző régióit – a műszerek globális, háromdimenziós térképet készítenek a légköri hőmérsékletről és a páratartalomtól, a felhők mennyiségéről és magasságáról, az üvegházhatású gázok koncentrációjáról és sok más légköri jelenségről. Az AIRS és AMSU műszereket a NASA szerződése alapján és felügyelete alatt a kaliforniai Pasadena-ban a Sugárhajtómű-Laboratórium kezeli. További információ az AIRS-ről a következő oldalon található: https://airs.jpl.nasa.gov

Forrás: NASA | Esprit Smith
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.
Fordította: Lenkei Péter

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.