Kitűnően vizsgázott az Energiaház Pakson

Az Energiaházat a Kozmann György által alapított Aktív Energia Egyesület hozta létre KEOP-forrás felhasználásával. Az alapító elnök nyilatkozata szerint, az eredeti elképzeléseket jóval túlhaladva nemcsak egy környezetvédelmet népszerűsítő látogatóközpontot hoztak létre.

Kitűnően vizsgázott az Energiaház Pakson - ClimeNews

A Forráspont Energiaház egy tudásközpont, amelynek célja, hogy mindenki számára elérhetővé és megismerhetővé tegye az energiahatékony életmódot és hirdesse a fenntarthatóság eszméjét pozitív gyakorlati példákkal és praktikus ötletekkel. Az épület első részében állandó kiállítás, iroda- és kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet, a második, fém-üveg konstrukcióban készült épületrész időszakos kiállítások befogadására szolgál és rendezvénytérként funkcionál. Ugyancsak rendezvények lebonyolítására alkalmas a mozgatható burkolattal fedett tornác. A létesítmény parkolójában – napenergia felhasználásával − elektromosautó-töltő pont is található. A feltöltéshez a napenergiát használják, az épület előtt álló, látványnak sem utolsó all-in-one szolár rendszer, a smartflower POP segítségével.

Kitűnően vizsgázott az Energiaház Pakson - ClimeNews

2016 szeptember végén adták át a paksi Forráspont Energiaházat, amely a tervező prof. dr. Kistelegdi István szavai szerint dinamikus, adaptív épület. Az időjáráshoz, külső körülményekhez alkalmazkodik, ahogy az ember is, kabátot ölt, ha fázik, leteszi azt, ha melege van. Leglátványosabb az ezt szolgáló, síneken mozgatható hőszigetelő héjszerkezet, amely hol az első, egyébként vályogból készült épületrész, hol a második, üvegfalú egység fölött van, hol pedig önállóan funkcionál fedett, de nyitott teraszként. Miként a tervező hangsúlyozta, munkájuk során modellezték a szellőzés, a hőmérséklet és minden egyéb paraméter változásait. – Izgalmas, innovatív feladat volt az Energiaház megtervezése – fogalmazott Kistelegdi István, aki bevallotta, szabályosan beleszeretett az épületbe, ami sok tekintetben teljesen újszerű: ötvözték benne a tradicionális építőanyagot, a vályogot a legmodernebb megoldásokkal. A vályog, mint mondta, magas hőkapacitású, jó energiahatékonyságú, előnye még a kiváló hő- és páraháztartás-menedzsment. Az épületben padlófűtés, fal- és mennyezethűtés van, hasznosítják a napenergiát és a földhőt, a mesterséges szellőzést keresztáramú lemezes hővisszanyerővel oldják meg, a fűtést-hűtést hőszivattyú segíti négy darab földszondával. A végeredmény egy olyan, passzívház-technológiákat meghaladó építészeti és épületgépészeti megoldásokat felmutató központ, amely a környezettudatos és energiahatékony életmódra, a fenntartható életminőségre fókuszál.

Kozmann György elmondása alapján az idei első télben, igazán jól vizsgázott az épület. Extra alacsony fűtési költség és szén-dioxid kibocsátás mellett funkcionál.  Volt olyan nap, hogy az üveges térben napsütéskor 28°C-ra ment fel a hőmérséklet. A tapasztalatokat felhasználva vágnak neki a 2017-es évnek azért, hogy az épület teljesen be tudja tölteni a célját és széles körben felhívja magára a figyelmet.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.