Kitűnően vizsgázott az Energiaház Pakson

Az Energiaházat a Kozmann György által alapított Aktív Energia Egyesület hozta létre KEOP-forrás felhasználásával. Az alapító elnök nyilatkozata szerint, az eredeti elképzeléseket jóval túlhaladva nemcsak egy környezetvédelmet népszerűsítő látogatóközpontot hoztak létre.

Kitűnően vizsgázott az Energiaház Pakson - ClimeNews

A Forráspont Energiaház egy tudásközpont, amelynek célja, hogy mindenki számára elérhetővé és megismerhetővé tegye az energiahatékony életmódot és hirdesse a fenntarthatóság eszméjét pozitív gyakorlati példákkal és praktikus ötletekkel. Az épület első részében állandó kiállítás, iroda- és kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet, a második, fém-üveg konstrukcióban készült épületrész időszakos kiállítások befogadására szolgál és rendezvénytérként funkcionál. Ugyancsak rendezvények lebonyolítására alkalmas a mozgatható burkolattal fedett tornác. A létesítmény parkolójában – napenergia felhasználásával − elektromosautó-töltő pont is található. A feltöltéshez a napenergiát használják, az épület előtt álló, látványnak sem utolsó all-in-one szolár rendszer, a smartflower POP segítségével.

Kitűnően vizsgázott az Energiaház Pakson - ClimeNews2016 szeptember végén adták át a paksi Forráspont Energiaházat, amely a tervező prof. dr. Kistelegdi István szavai szerint dinamikus, adaptív épület. Az időjáráshoz, külső körülményekhez alkalmazkodik, ahogy az ember is, kabátot ölt, ha fázik, leteszi azt, ha melege van. Leglátványosabb az ezt szolgáló, síneken mozgatható hőszigetelő héjszerkezet, amely hol az első, egyébként vályogból készült épületrész, hol a második, üvegfalú egység fölött van, hol pedig önállóan funkcionál fedett, de nyitott teraszként. Miként a tervező hangsúlyozta, munkájuk során modellezték a szellőzés, a hőmérséklet és minden egyéb paraméter változásait. – Izgalmas, innovatív feladat volt az Energiaház megtervezése – fogalmazott Kistelegdi István, aki bevallotta, szabályosan beleszeretett az épületbe, ami sok tekintetben teljesen újszerű: ötvözték benne a tradicionális építőanyagot, a vályogot a legmodernebb megoldásokkal. A vályog, mint mondta, magas hőkapacitású, jó energiahatékonyságú, előnye még a kiváló hő- és páraháztartás-menedzsment. Az épületben padlófűtés, fal- és mennyezethűtés van, hasznosítják a napenergiát és a földhőt, a mesterséges szellőzést keresztáramú lemezes hővisszanyerővel oldják meg, a fűtést-hűtést hőszivattyú segíti négy darab földszondával. A végeredmény egy olyan, passzívház-technológiákat meghaladó építészeti és épületgépészeti megoldásokat felmutató központ, amely a környezettudatos és energiahatékony életmódra, a fenntartható életminőségre fókuszál.

Kozmann György elmondása alapján az idei első télben, igazán jól vizsgázott az épület. Extra alacsony fűtési költség és szén-dioxid kibocsátás mellett funkcionál.  Volt olyan nap, hogy az üveges térben napsütéskor 28°C-ra ment fel a hőmérséklet. A tapasztalatokat felhasználva vágnak neki a 2017-es évnek azért, hogy az épület teljesen be tudja tölteni a célját és széles körben felhívja magára a figyelmet.

R.L.