Környezetvédelmi világnap

word environment day 2013-new1972-ben június 5-én Stockholmban “Ember és bioszféra” címmel megnyílt az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája, amely ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi nappá nyilvánította. A világnapot minden évben más országban és témában rendezik meg. Célja, széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, a közös cselekvés és együtt-gondolkodás elősegítése, a fenntartható fejlődés eszméjének terjesztése.

2009-ben ezen a napon mutatták be az azóta nagy sikerűvé vált Otthonunk című francia dokumentumfilmet, 2011-ben pedig Az Élet hívó szava című dokumentumfilmet, mely a biodiverzitás csökkenésére hívja fel a figyelmet.

Idén az üzenet Mongóliából érkezik: Itt az idő! Csatlakozz hozzánk június 5.-én, a Világ Környezet napján, bárhol is vagy! A Globális ünnepünkön, ahol ebben az évben a téma az étel pazarlás. A világon előállított ételek 1/3-át elpazarolják, vagy kárba vész. Mindenki csökkentheti az étellenyomatát! Ami jó hatással van a környezetre. Az ételpazarlás csökkentése vizet, földterület felhasználást és károsanyag kibocsájtást takarít meg, ami természetesen mindannyiunkra jó hatással van. Az ételpazarlás csökkentése  jó hatással van az emberekre, a bolygónkra és a zsebünkre. Tegyél mindezért a Világ Környezet napján! Tégy egy fogadalmat, hogy a mai naptól nem pazarolsz annyi ételt! Nézd meg, hogyan a www.unep.org/wed oldalon! Könnyű, mint gondolkodni, enni, megtakarítani. Csökkentsd az étellenyomatodat! Csatlakozz a mozgalmunkhoz egy egészségesebb bolygóért és hallasd a hangodat!