A halak nem tudnak hová menekülni a melegedő óceánokban

A halak nem tudnak hová menekülni a melegedő óceánokban, ezért északra vándorolnak.

Az óceánokat érintő globális felmelegedés hatásairól szól ehavi klíma-epizódunk. Stábunk Dániába látogatott, ahol az olyan új fajok, mint a tonhal vagy a szardella megjelenése azt mutatja, hogy változás zajlik a mélyben a víz melegedése miatt. Egyes fajok virágzanak, mások küzdenek a túlélésért.

 

A dániai riport előtt még jöjjenek a Copernicus klímaváltozási szolgálat adatai!

Európában áprilisban és májusban szokatlanul hideg volt. Az 1991-2020-as átlagnál fél fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet ebben az időszakban.

A halak nem tudnak hová menekülni a melegedő óceánokban | ClimeNewsIdőjárás – Euronews

A múlt havi klímaadatok az ellentétekről szólnak: láthatják a térképen a felszíni levegőhőmérsékleti anomáliát. Egyértelmű különbség van az európai hideg kék szín és a közép- ázsiai vörös között, ahol a hőmérséklet 5 fokkal volt magasabb az átlagosnál múlt hónapban.

A halak nem tudnak hová menekülni a melegedő óceánokban | ClimeNewsSzélsőséges időjárás – Euronews

Előfordult néhány valódi szélsőség is: a Sarkkörön belül volt egy rövid hőhullám, május 20-án például 31 fok volt Nizhnyaya Pesha faluban.

Láthatunk párhuzamot a csapadék és a hőmérsékleti térképek között. Azok a területek, ahol melegebb volt az idő, nagyobb volt a szárazság is – Görögországban, Törökországban és Oroszországban.

A halak nem tudnak hová menekülni a melegedő óceánokban | ClimeNewsRengeteg eső esett Wales-ben. – Euronews

Északnyugat-Európában pedig egyszerűen csak hideg és nedves volt- Wales májusban rekordot döntött azzal, hogy 245 milliméter eső esett.

Most pedig következzen riportunk, amely a klímaváltozás halpopulációkra gyakorolt jelentős hatásáról szól!

A halak különösen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra. Ahogyan az óceánok melegszenek, egyes fajok északra vándorolnak, mások pedig délről érkeznek, egyes fajok virágzanak, mások a túlélésért küzdenek. Dániában jártunk, hogy többet tudjunk meg.

Az éghajlatváltozás minden képzeletet felülmúló dinamikája

A Koppenhágától északra található Gilleleje kikötőjében eladáshoz készítik elő a napi fogást. Ezek a halárusok megszorító kvótákkal küzdenek, a mezőgazdasági miatti vízszennyezésre panaszkodnak, és most új kihívással találják szemközt magukat a klímaváltozás miatt. Új fajta halakat találnak a hálójukban, mondja Lasse Nordahl, egy helyi árverésvezető:

“Olyan fajokkal találkozunk, amilyeneket ezelőtt nem túl gyakran láttunk, például idén polippal. Elég sok lepényhallal is találkoztunk az utóbbi években. Nem láttunk ilyet, amikor anno kezdtem ezt a munkát. A vörös márna is feltűnik, nem nagy mennyiségekben, de ez egy olyan faj, ami egyre és egyre gyakrabban felbukkan.”

 

A halak amiatt vándorolnak új élőhelyekre, mert hidegvérű állatok, amelyek a felső hőmérsékleti küszöbértékük alatt érzik jól magukat. Szóval Európában egyes halfajok északra húzódnak a melegedő vizekről. Mark Payne, az egyetem kutatója elmagyarázza, miért:

“Ha a szárazföldön vagyunk, és túl nagy a hőség, akkor behúzódhatunk egy fa alá vagy egy odúba. Az óceánok ennél egységesebbek – sokkal nehezebb bennük menedéket nyerni a kihívást jelentő körülmények közepette, mint a szárazföldön.”

A Dániai Műszaki Egyetemre tartunk, ahol a dán vizek rutin megfigyelése rávilágít a klímaváltozás hatásaira. Két fő trend van: az olyan fajok, mint a tonhal, tőkehal vagy szardella megjelenése és az olyan helyi halak, mint a balti tőkehal eltűnése a kutató Louise Lundgaard szerint:

“Ma egy négyéves tőkehal kisebb, mint amilyen mondjuk tíz éve lett volna. Ez amiatt van, mert inkább a szaporodásra koncentrálnak, mint a növekedésre. Mindkettőt okozhatja a vízhőmérséklet, az étel minősége, az étel mennyisége és sok egyéb faktor.”

Az itt tapasztalt változások világszerte előfordulnak. Ahogyan a halpopulációk alkalmazkodnak a globális felmelegedéshez, nekünk is ezt kell tennünk:

“Mindenképpen kihívást jelent ez mindazon közösségek és vállalkozások számára, amelyek az óceánból élnek” – vélekedik Mark Payne. “Lényegében arra kényszerülnek, hogy a halászati technikájukat és felszerelésüket hozzáigazítsák az új körülményekhez, de azt is, ahogyan tárolják és feldolgozzák, valamint árulják a halat. Szóval ez valóban befolyásolja az egész halfeldolgozási szektort, amelynek kezelnie kell ezeket a változásokat.”

Amíg a halászati szektor alkalmazkodik, mi, fogyasztók azzal segíthetünk, hogy fenntartható halat vásárolunk.

Forrás: Euronews – ClimateNow

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.