Tudósok becslése szerint egymillió faj halhat ki a következő évtizedekben

A tengerbiológusok már látják a jeleket, hogy az ember a saját létét veszélyezteti.

Tudósok becslése szerint egymillió faj halhat ki a következő évtizedekben. Mik a fő okai a tengeri ökoszisztémák gyors pusztulásának? Thanosz Dailianisz, a Görög Tengerkutató Intézet, a HCMR-IMBBC szakértője magyarázza az összefüggéseket:

A tengerbiológus hangsúlyozza, hogy az ökoszisztémákat helyi és globális szinten is károsítja az ember. A tengerpartokon intenzív az emberi jelenlét, a városok, a mezőgazdaság és az ipar is károsítja a víz alatti élővilágot. A szennyezés bárhonnan származik, pusztítja az élőlényeket és az élőhelyeket.

A globális jelenségek ugyanígy hatnak. A globális felmelegedés, az óceánok savasodása összeadódva a helyi károsító tényezőkkel bizonyos helyeken már most beláthatatlan károkat okoz.

Kréta szigete a Földközi-tenger keleti medencéjében található, ahol melegebb a víz, mint a nyugati részen. A Szuezi-csatorna közelsége is érzékenyebbé teszi ezt a területet. A keleti medencében észlelhető jelenségek figyelmeztetnek arra, hogy milyen folyamatok indulnak el a Földközi-tenger nyugati részén is, ha nem teszünk semmit.

Az élővilágot károsító tényezők ugyanígy adódnak össze bárhol a Földön. A globális felmelegedés miatt már évek óta észlelhető számos faj vándorlása, az élőlények próbálnak menekülni, amíg van hová.

A ma élő embereknek komoly felelőssége van abban, hogy a következő generációk számára mennyit őriz meg Földünk pusztuló élővilágából. A természet képes új utakat találni, a mai fajgazdagságot egy sérülés után később egy másfajta biodiverzitás válthatja fel. Félő azonban, hogy az ember környezetkárosító életmódja gyorsabban pusztítja a fajokat, mint ahogy az evolúció fejlődik. A biomassza pusztulása visszahat az emberre is, vagyis a saját életterünket tesszük tönkre, figyelmeztet Thanosz Dailianisz tengerbiológus.

Forrás: Euronews | Írta: Denis Loctier  & Ács Gábor

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.