A bíró a fiatal aktivisták javára döntött az amerikai klímaperben

“Mérföldkő”: a bíró a fiatal aktivisták javára döntött az amerikai klímaperben.

Tizenhat fiatal felperes azt állította, hogy Montana állam kormánya megsértette az egészséges környezethez való jogukat.

A bíró a fiatal aktivisták javára döntött az amerikai klímaperbenFiatal felperesek sétálnak a bíróságra a záróbeszédek előtt a Held kontra Montana éghajlati per mérföldkőnek számító perében a montanai Helenában, 2023. június 20-án. Photograph: Robin Loznak/Zuma Press Wire/Shutterstock

A bíró, aki az év elején az Egyesült Államok első alkotmányos éghajlatvédelmi perét tárgyalta, fiatal felperesek egy csoportjának javára döntött, akik azzal vádolták Montana állam tisztviselőit, hogy megsértették az egészséges környezethez való jogukat.

“Most annyira szótlan vagyok” – mondta nyilatkozatában Eva, az egyik felperes, aki 14 éves volt, amikor a pert benyújtották. “Tényleg csak elragadott, feldobott vagyok, és izgatott”.

A felperesek ügyvédei a maga nemében első ízben hozott ítéletet “mindent megváltoztató” és “elsöprő győzelemnek” nevezték, amely a kampányolók reményei szerint lendületet ad a hasonló, az éghajlati válsággal foglalkozó ügyeknek.

Az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten is címlapokra került ügyben 16, öt és 22 év közötti felperes azt állította, hogy az állam kormányának fosszilis tüzelőanyagokat támogató politikája hozzájárult az éghajlatváltozáshoz.

A júniusi tárgyaláson azt vallották, hogy ezek a politikák ezért megsértették az állam alkotmányának azon rendelkezéseit, amelyek többek között a “tiszta és egészséges környezetet” garantálják.

Hétfőn Kathy Seeley bírónő azt mondta, hogy azzal, hogy megtiltja a kormányhivataloknak, hogy figyelembe vegyék az éghajlati hatásokat, amikor arról döntenek, hogy engedélyezik-e az energiaprojekteket, Montana hozzájárul az éghajlati válsághoz, és megakadályozza, hogy az állam kezelje ezt a válságot. A 103 oldalas végzés (.PDF) néhány héttel azután született, hogy a nagy figyelemmel kísért per június 20-án lezárult.

“Az első reakcióm az, hogy eléggé el vagyunk ragadtatva” – mondta a hírre reagálva Melissa Hornbein, a Western Environmental Law Center ügyvédje, aki a felpereseket képviselte a 2020-as perben. “Ez egy nagyon jó végzés.”

Julia Olson, aki a Western Environmental Law Center és a McGarvey Law mellett a pert indító Our Children’s Trust Nonprofit ügyvédi irodát alapította, elmondta, hogy az ügy az első alkalom az USA történetében, hogy egy ügy érdemi része alapján egy bíróság úgy döntött, hogy egy kormányzat megsértette a fiatalok alkotmányos jogait a fosszilis tüzelőanyagok támogatásával.

“Ügyfeleink elsöprő győzelmével a tiszteletreméltó Kathy Seeley bírónő alkotmányellenesnek nyilvánította Montana fosszilis tüzelőanyagokat támogató törvényeit, és elrendelte az alkotmányellenesség megszüntetésének végrehajtását” – mondta. “Miközben nyugaton tombolnak a fosszilis tüzelőanyagok szennyezése által táplált tüzek, a mai montanai ítélet megváltoztatja a játékot, és fordulópontot jelent a generáció azon erőfeszítéseiben, hogy megmentsük a bolygót az ember által okozott éghajlati káosz pusztító hatásaitól.”

A kihívók azt állították, hogy “a fosszilis tüzelőanyagok és az éghajlati válság veszélyes hatásai már károsították és továbbra is károsítani fogják őket”. Hasonló kereseteket már az Egyesült Államokban is indítottak fiatalok, de a Held kontra Montana ügy volt az első, amely tárgyalásig jutott.

A felperesek többek között a montanai környezetpolitikai törvény (MEPA) azon rendelkezését vették célba, amely megtiltja az államnak, hogy megvizsgálja, hogyan hat az energiagazdasága az éghajlatváltozásra. Idén az állami törvényhozók módosították a rendelkezést, és kifejezetten megtiltották az államnak, hogy az új energiaprojektek környezetvédelmi felülvizsgálata során figyelembe vegyék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ez a rendelkezés alkotmányellenes, döntött Seeley.

“Azzal, hogy megtiltja az éghajlatváltozás, az [üvegházhatású gázok] kibocsátásának figyelembevételét, és azt hogy a további üvegházhatású gázok kibocsátása hogyan járul hozzá az éghajlatváltozáshoz, illetve hogyan áll összhangban Montana alkotmányával, a MEPA korlátozása sérti a felperesek tiszta és egészséges környezethez való jogát” – írta Seeley.

A törvényhozás korábban úgy módosította a törvényt, hogy a környezeti felülvizsgálatokban ne lehessen figyelembe venni a “regionális, nemzeti vagy globális” környezeti hatásokat – ezt a rendelkezést az eredeti panasz “klímaváltozási kivételnek” nevezte. Amikor a törvényhozók 2023-ban ismét megváltoztatták a rendelkezést, az állam ügyvédei azt mondták, hogy ezzel a pert okafogyottá kellett volna tenni, de Seeley májusban elutasította ezt az érvet.

Elsőbbségi státuszt kapott a hat fiatal klímaaktivista keresete

Hétfői döntésében Seeley egy másik 2023-as állami politikát is elmarasztalt, amely szigorúbb paramétereket szabott meg a csoportok azon lehetőségeihez, hogy a Montanai Környezetvédelmi Politikai Törvény alapján beperelhessék a kormányhivatalokat az engedélyezési döntések miatt. Ez a politika “megszünteti a MEPA peres jogorvoslati lehetőségeit, amelyek megakadályozzák a környezet visszafordíthatatlan romlását, és nem szolgálja az állam kényszerítő érdekét”, így alkotmányellenes, írta Seeley.

A júniusi tárgyaláson az állam ügyvédei azzal érveltek, hogy Montana túl kicsi ahhoz, hogy érdemben hozzájáruljon az éghajlati válsághoz. Seeley azonban ítéletében megállapította, hogy az állam üvegházhatású gázkibocsátása “országos és globális szinten is jelentős”.

“Montana üvegházhatású gázkibocsátása okozza és hozzájárul az éghajlatváltozáshoz és a felperesek sérüléseihez, valamint csökkenti a lehetőséget a felperesek sérüléseinek enyhítésére” – írta.

Megerősítette továbbá a per azon állításait, hogy a fosszilis tüzelőanyagok okozzák az éghajlatváltozást, hogy minden további tonna üvegházhatású gázszennyezés felmelegíti a bolygót, és hogy a felpereseket érő károk “egyre súlyosabbá és visszafordíthatatlanná válnak az éghajlatváltozás kezelésére irányuló, tudományosan megalapozott intézkedések nélkül”.

“Seeley bíró nemcsak a jogi kérdéseket értette meg igazán, hanem az éghajlati válsággal kapcsolatos nagyon összetett tudományos kérdéseket is, valamint egyértelműen az ezeket a konkrét felpereseket érintő hatásokat” – mondta Hornbein.

Michael Gerrard, a kolumbiai Sabin Center for Climate Change Law alapítója méltatta Seeley végzését.

“Szerintem ez a legerősebb döntés, amelyet valaha is hozott bíróság az éghajlatváltozással kapcsolatban” – írta egy e-mailben.

Számos más állam és mintegy 150 másik ország alkotmányában kifejezetten szerepel az egészséges környezethez való jog. Ez az ítélet világszerte hasonló pereket inspirálhat.

A felperesek ügyvédei nagyon hatásosan állítottak a tanúk padjára több fiatal montanai lakost, akik azt vallották, hogy személyesen hogyan érintette őket negatívan az éghajlatváltozás. A globális probléma emberi arcának megjelenítése jól működött ebben a tárgyalóteremben, és talán máshol is követni fogják.

Montanának sikerült leszűkítenie a per hatályát a tárgyalás előtti indítványok során. A per eredetileg az egész államra kiterjedő energiatermelést és -felhasználást irányító állami energiapolitikát támadta meg a fosszilis tüzelőanyagok fejlesztésének támogatása miatt, de idén a törvényhozók hatályon kívül helyezték ezt a törvényt, és hetekkel később Seeley elutasította az ügynek ezt a részét.

Az államnak, amely korábban megfogadta, hogy harcolni fog a döntés ellen, ha a felperesek nyernek, most 60 napja van eldönteni, hogy fellebbez-e a döntés ellen a montanai legfelsőbb bíróságon.

Az ítélet pozitív irányt mutat a fiatalok által vezetett éghajlatvédelmi perek jövőjét illetően.

“Ez egy hatalmas győzelem Montana, a fiatalok, a demokrácia és az éghajlatunk számára” – mondta Olson. “Minden bizonnyal még több ilyen ítélet fog születni.”

Az Our Children’s Trust által indított, fiatalok által vezetett alkotmányos éghajlatvédelmi perek négy másik államban is folyamatban vannak. Az egyik ilyen ügy, amelyet hawaii ifjúsági felperesek indítottak, 2024 júniusában kerül bíróság elé, jelentették be az ügyvédek a múlt héten.

Egy hasonló, az Our Children’s Trust által indított szövetségi per, a 2015-ös Juliana kontra Egyesült Államok szintén folyamatban van. Tavaly júniusban egy amerikai kerületi bíróság a fiatal felperesek javára döntött, lehetővé téve, hogy követeléseikről nyilvános tárgyaláson döntsenek, de a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

“A montanai ügy egyértelmű jele annak, hogy az éghajlati igazságszolgáltatás bírósági úton történő keresése életképes és erőteljes stratégia” – mondta Delta Merner, az Aggódó Tudósok Uniója (Union of Concerned Scientists) éghajlati peres ügyekkel foglalkozó tudományos központjának vezető tudósa.

Forrás: The Guardian | Dharna Noor


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.