30 év múlva lakhatatlan lesz a Perzsa-öböl

Perzsa-öböl hőmérsékleti értékei az emberi tolerancia szélén lehet 30 év múlva! A problémák viszont sokkal hamarabb jelentkeznek, mint gondolták.

Az emberek elképesztő hőmérsékleti szélsőségeket is képesek kibírni, mivel az izzadással hűthetik magukat. Csakhogy az izzadás sokkal kevésbé hatékony, ha a hőséggel együtt a páratartalom is megnő. Ha a levegő túl forróvá és párássá válik, az akár halálos hőgutához is vezethet.

30 év múlva lakhatatlan lesz a Perzsa-öböl | ClimeNews - HírportálA legfrissebb klímamodellek azt mutatják, hogy a globális felmelegedés a túlélhetőség határára tolja az éghajlatot egyes régiókban. Ez nem holnap fog bekövetkezni, de már a nem túl távoli jövőben megtörténhet. A Nature Climate Change-ben most megjelent egy új tanulmány, ami szerint a Perzsa-öbölben a vártnál hamarabb következhet be katasztrofális éghajlatváltozás.
.
Mivel a Perzsa-öbölbeli országok kulcsfontosságú beszállítója a fosszilis tüzelőanyagoknak és az olajnak, ha a térség lakhatatlanná válik, azt az egész világ meg fogja érezni – feltéve, hogy még mindig olajat fogunk használni, mire megtörténik a baj.

Christoph Schar klímakutató szerint a Perzsa-öböl térsége különösen veszélyeztetett a magas hőmérséklet és a magas páratartalom szempontjából; a felmelegedő tengerekből a szél a szárazföld felé fogja sodorni a párás levegőt. A víz itt viszonylag sekély, így sokkal több hőt tud felszívni, mint más óceáni öblök.

30 év múlva lakhatatlan lesz a Perzsa-öböl - ClimeNewsA tanulmány szerzői, Jeremy Pal és Elfatih Eltahir kétféle szimulációt futtattak. Az egyiket olyan üvegházhatás-kibocsátási mutatókkal tervezték meg, ami a hagyományos kibocsátási értékekre alapul; a másikban csökkentették ezeket az értékeket. Az eredmények azt mutatták, hogy ha nem változik semmi, a régió fejlődése 30 éven belül megbénulhat.

Mindez azt jelenti, hogy szinte lakhatatlanná válik Irán, Szaúd-Arábia, Katar, Dubaj, illetve az Egyesült Arab Emírségek. Pal és Eltahir szerint ez a fosszilis energiahordozók kitermelésén is érződni fog. A helyi problémák ennél is súlyosabbak lesznek: a kiugró hőmérséklet és páratartalom együttese tömeges halálozásokhoz vezethet.

Forrás: Hegyeshalmi Richard – INDEX


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.