30 év múlva lakhatatlan lesz a Perzsa-öböl

Perzsa-öböl hőmérsékleti értékei az emberi tolerancia szélén lehet 30 év múlva! A problémák viszont sokkal hamarabb jelentkeznek, mint gondolták.

Az emberek elképesztő hőmérsékleti szélsőségeket is képesek kibírni, mivel az izzadással hűthetik magukat. Csakhogy az izzadás sokkal kevésbé hatékony, ha a hőséggel együtt a páratartalom is megnő. Ha a levegő túl forróvá és párássá válik, az akár halálos hőgutához is vezethet.

30 év múlva lakhatatlan lesz a Perzsa-öböl - ClimeNewsA legfrissebb klímamodellek azt mutatják, hogy a globális felmelegedés a túlélhetőség határára tolja az éghajlatot egyes régiókban. Ez nem holnap fog bekövetkezni, de már a nem túl távoli jövőben megtörténhet. A Nature Climate Change-ben most megjelent egy új tanulmány, ami szerint a Perzsa-öbölben a vártnál hamarabb következhet be katasztrofális éghajlatváltozás.
.
Mivel a Perzsa-öbölbeli országok kulcsfontosságú beszállítója a fosszilis tüzelőanyagoknak és az olajnak, ha a térség lakhatatlanná válik, azt az egész világ meg fogja érezni – feltéve, hogy még mindig olajat fogunk használni, mire megtörténik a baj.

Christoph Schar klímakutató szerint a Perzsa-öböl térsége különösen veszélyeztetett a magas hőmérséklet és a magas páratartalom szempontjából; a felmelegedő tengerekből a szél a szárazföld felé fogja sodorni a párás levegőt. A víz itt viszonylag sekély, így sokkal több hőt tud felszívni, mint más óceáni öblök.

A tanulmány szerzői, Jeremy Pal és Elfatih Eltahir kétféle szimulációt futtattak. Az egyiket olyan üvegházhatás-kibocsátási mutatókkal tervezték meg, ami a hagyományos kibocsátási értékekre alapul; a másikban csökkentették ezeket az értékeket. Az eredmények azt mutatták, hogy ha nem változik semmi, a régió fejlődése 30 éven belül megbénulhat.

30 év múlva lakhatatlan lesz a Perzsa-öböl - ClimeNewsMindez azt jelenti, hogy szinte lakhatatlanná válik Irán, Szaúd-Arábia, Katar, Dubaj, illetve az Egyesült Arab Emírségek. Pal és Eltahir szerint ez a fosszilis energiahordozók kitermelésén is érződni fog. A helyi problémák ennél is súlyosabbak lesznek: a kiugró hőmérséklet és páratartalom együttese tömeges halálozásokhoz vezethet.

.

Forrás: Hegyeshalmi Richard – INDEX


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.
Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.