Átkozottul bolondok vagyunk

“Átkozottul bolondok vagyunk”: a 80-as években klímavészharangot kongató tudós a rosszabbra figyelmeztetett.

James Hansen, aki 1988-ban a kongresszus előtt tanúskodott a globális felmelegedésről, azt mondja, hogy a világ egy “új éghajlati határhoz” közeledik.

Átkozottul bolondok vagyunkTűzoltók próbálnak megfékezni egy erdőtüzet Új Peramosban, Athén közelében, Görögországban. Fényképek: Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images

A világ egy olyan túlfűtött éghajlat felé tart, amilyenre az elmúlt 1 millió évben, az emberi létezés előtt nem volt példa, mert “átkozott bolondok vagyunk”, amiért nem reagáltunk az éghajlati válsággal kapcsolatos figyelmeztetésekre – véli James Hansen, az amerikai tudós, aki az 1980-as években az üvegházhatásra figyelmeztette a világot.

Hansen, akinek 1988-ban az amerikai szenátus előtt tett vallomását a globális felmelegedés első nagy horderejű felfedezéseként emlegetik, két másik tudóssal együtt nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a világ egy “új éghajlati határvonal” felé halad, ahol a hőmérséklet magasabb lesz, mint az elmúlt millió év bármely pontján, ami olyan hatásokkal jár, mint az erősebb viharok, hőhullámok és aszályok.

Hansen szerint a tömeges iparosodás óta a világ már mintegy 1,2 Celsius-fokkal melegedett, ami az 50 évvel ezelőtti 1%-os esélyhez képest 20%-os esélyt ad az északi félteke számos részén jelenleg tapasztalható szélsőséges nyári hőmérsékleteknek.

“Sokkal több van kilátásban, hacsak nem csökkentjük az üvegházhatású gázok mennyiségét” – mondta a 82 éves Hansen a Guardiannek. “Ezek a szuperviharok ízelítőt adnak az unokáim viharaiból. Tudatosan haladunk az új valóság felé – tudtuk, hogy eljön”.

Hansen a Nasa klímakutatója volt, amikor figyelmeztette a törvényhozókat a globális felmelegedésre, és azóta aktivistákkal együtt tüntetéseken részt vett, hogy elítélje a bolygót felmelegítő kibocsátások csökkentésére irányuló intézkedések hiányát az azóta eltelt évtizedekben.

Átkozottul bolondok vagyunk - James HansenJames Hansen: “Sokkal több van kilátásban, hacsak nem csökkentjük az üvegházhatású gázok mennyiségét”. Fénykép: Murdo MacLeod/The Guardian

Azt mondta, hogy az elmúlt hetekben az Egyesült Államokat, Európát, Kínát és más országokat sújtó rekordméretű hőhullámok felerősítették “a csalódottság érzését, hogy mi, tudósok nem kommunikáltunk világosabban, és hogy nem választottunk olyan vezetőket, akik képesek voltak intelligensebb válaszlépésekre”.

“Ez azt jelenti, hogy átkozottul ostobák vagyunk” – mondta Hansen az emberiségnek az éghajlati válságra adott nehézkes válaszáról. “Meg kell kóstolnunk, hogy elhiggyük”.

Az idei év valószínűleg a valaha mért legmelegebb lesz világszerte, a nyár a legmelegebb júniust és valószínűleg a valaha megbízhatóan mért legmelegebb hetet hozza. Ezzel szemben 2023 idővel átlagos vagy akár enyhe évnek is tekinthető, mivel a hőmérséklet tovább emelkedik. “A dolgok rosszabbodni fognak, mielőtt javulnának” – mondta Hansen.

“Ez nem jelenti azt, hogy az idén egy adott helyen tapasztalt szélsőséges hőség minden évben megismétlődik és fokozódik. Az időjárási ingadozások elmozdítják a dolgokat. De a globális átlaghőmérséklet emelkedni fog, és az éghajlati kocka egyre terhesebb lesz, beleértve a szélsőségesebb eseményeket is.”

Globális hőmérséklet az elmúlt 1000 évben
Hőmérsékleti anomália az 1951-1980-as bázistól számítva

Átkozottul bolondok vagyunkGuardian grafika. Forrás: 2° Intézet a Nasa adatainak elemzése. Megjegyzés: Az adatok éves történelmi konstrukciók és havi megfigyelések kombinációjából származnak.

Hansen egy új, még lektorálásra váró kutatási tanulmányában (.PDF) azt állítja, hogy a globális felmelegedés üteme gyorsul, még akkor is, ha a természetes változásokat, például a jelenlegi El Niño éghajlati eseményt, amely időszakosan megemeli a hőmérsékletet, figyelembe vesszük. Ennek oka szerinte a bolygóra a Napból érkező energia mennyisége és a Földről visszaverődő energia közötti “példátlan” egyensúlyhiány.

Bár a globális hőmérséklet kétségtelenül emelkedik a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt, a tudósok véleménye megoszlik arról, hogy ez az ütem felgyorsul-e. “Nem látunk bizonyítékot arra, amit Jim állít” – mondta Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem éghajlatkutatója, aki hozzátette, hogy az éghajlati rendszer felmelegedése “figyelemre méltóan egyenletes”. Mások szerint az elképzelés hihető, bár több adatra van szükség a bizonyossághoz.

“Talán korai lenne azt mondani, hogy a felmelegedés gyorsul, de az biztos, hogy nem csökken. Még mindig nyomjuk a gázt” – mondta Matthew Huber, a Purdue Egyetem paleoklimatológiai szakértője.

Átkozottul bolondok vagyunk - James HansenHansen 1989-ben tanúskodik egy szenátusi albizottság előtt, egy évvel azután, hogy történelmi jelentőségű vallomásában közölte, hogy a globális felmelegedés már itt van, és egyre rosszabb lesz. Fénykép: Dennis Cook/AP

A tudósok a jégmagok, fa évgyűrűk és üledéklerakódások alapján gyűjtött bizonyítékok alapján végzett rekonstrukciók alapján úgy becsülik, hogy a jelenlegi felmelegedési hullám már olyan szintre emelte a globális hőmérsékletet, amilyenre a Földön körülbelül 125 000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak előtt nem volt példa.

“Valószínűleg már most olyan éghajlaton élünk, amilyet ember még nem élt meg, és minden bizonnyal olyan éghajlaton élünk, amilyet ember még a mezőgazdaság születése előtt nem élt meg” – mondta Bob Kopp, a Rutgers Egyetem éghajlatkutatója.

Ha a globális hőmérséklet további 1 Celsius-fokkal vagy annál is nagyobb mértékben emelkedik, ami az előrejelzések szerint az évszázad végére bekövetkezik (.PDF), hacsak a kibocsátás drasztikus csökkentése nem történik meg, Huber szerint Hansennek “nagyjából igaza van” abban, hogy a világ olyan melegbe kerül, amilyenre 1-3 millió évvel ezelőtt, a pliocénnek nevezett időszak óta nem volt példa.

“Ez egy gyökeresen más világ” – mondta Huber arról a korszakról, amelyben elég meleg volt ahhoz, hogy a bükkfák a déli pólus közelében nőjenek, és a tengerszint körülbelül 20 méterrel magasabb volt, mint most, ami ma a legtöbb tengerparti várost vízbe fojtaná.

Mi tölti a globális hőséget? – videó magyarázat

“A hőmérsékletet a pliocén szintre emeljük, ami kívül esik az emberi tapasztalatokon; ez olyan hatalmas változás, amellyel a Földön a legtöbb dolognak még nem kellett megküzdenie” – mondta Huber. “Ez alapvetően egy kísérlet az embereken és az ökoszisztémákon, hogy lássuk, hogyan reagálnak. Semmi sem alkalmazkodott ehhez.”

Az üvegházhatású gázok vagy a Föld pályájának változásai által előidézett korábbi éghajlati változások évezredeken át tartó változásokat okoztak. Most azonban, hogy a hőhullámok a szélsőséges hőmérséklethez nem szokott népességeket sújtják, az erdők leégnek, a tengeri élővilág pedig az óceánok felhevülésével küzd, a jelenlegi emelkedés olyan ütemben zajlik, amilyenre a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kihalása óta nem volt példa.

“Nemcsak a változás nagysága, hanem a változás üteme is probléma” – mondta Ellen Thomas, a Yale Egyetem tudósa, aki az éghajlatot geológiai időtávlatokban vizsgálja. “Vannak autópályáink és vasútvonalaink, amelyek a helyükre vannak állítva, az infrastruktúránk nem tud mozogni. Majdnem minden kollégám azt mondta, hogy utólag visszatekintve alábecsültük a következményeket. A dolgok gyorsabban mozognak, mint gondoltuk, ami nem jó”.

Az idei nyár perzselő hősége Huber szerint teljes mértékben feltárta a világ előtt azt az üzenetet, amelyet Hansen 35 évvel ezelőtt próbált átadni, és amelyet a tudósok azóta is igyekeznek közvetíteni. “Tudósként már évtizedek óta szembe kell néznünk ezzel, de most a világ ugyanezen a folyamaton megy keresztül, ami olyan, mint a gyász öt szakasza” – mondta. “Fájdalmas végignézni, ahogy az emberek keresztülmennek ezen.”

“De nem adhatjuk fel egyszerűen, mert a helyzet szörnyű” – tette hozzá Huber. “Azt kell mondanunk, hogy ‘Itt van, ahol be kell fektetnünk, változtatnunk kell és újítani kell’, és nem szabad feladnunk. Nem írhatunk le emberek milliárdjait.”

Forrás: The Guardian | Oliver Milman


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.