A média megbízhatatlan a klímaváltozás hiteles bemutatása kapcsán

A klímaváltozásról szóló tudományos diskurzus és a média által bemutatott vita a témában nem teljesen fedi egymást.

Egy angol nyelvű médiaorgánumokról szóló kutatás egyik ábrája remekül mutatja, mennyire lekorlátozódik az általuk bemutatott szakmai vélemények palettája.

A média megbízhatatlan a klímaváltozás hiteles bemutatása kapcsánA szakvélemények megoszlása az emberokozta klímaváltozás kapcsán (2010)

A tanulmány szerint a média a klímaváltozással kapcsolatos szakértői diskurzusnak csak egy szűk részét taglalja. A tömegtájékoztatás viszont ezekről nem beszélt. A médiában megjelenő diskurzus nem a leginkább megalapozott véleményeken alapult, hanem ütköztette a szélsőjobbos szervezetek propagandáját és az IPCC borúlátóbb hivatalos álláspontját, illetve megszólaltatott a kettő közötti véleményeket. Ugyanakkor az IPCC megfogalmazott véleményénél súlyosabb hatásokkal számoló szakértőket nem szólaltatták meg,

pedig ők vannak a legtöbben.[1]

A szélsőjobbos vélemények szerint az emberokozta klímaváltozásnak nincsenek és nem is lesznek költségei, az IPCC szerint viszont jelentős költségei lesznek. Ráadásul az IPCC egy meglehetősen óvatos álláspontot szokott megfogalmazni,

a legtöbb szakértő szerint ugyanis a költségek még súlyosabbak.

Sőt, a kutatók egy része szerint katasztrofálisak. Főleg, ha figyelembe vesszük az öngerjesztő, ember által már befolyásolhatatlan folyamatokat, mint például az északi sarki jégtakaró visszahúzódását, vagy a permafroszt olvadását. Előbbi révén ugyanis a jeges hó eltűnésével sötétebbé válik a bolygó, ami miatt még több hőt nyel el, ezáltal még több jég olvadhat meg. Utóbbi kapcsán pedig rengeteg metán és szén-dioxid szabadul ki a kiolvadó talajból, ami tovább növeli az üvegházhatású gázok légköri koncentrációját, mely még több permafroszt-olvadást eredményez.

A média megbízhatatlan a klímaváltozás hiteles bemutatása kapcsánAz IPCC szerint a klímaváltozás hatásai az emberi rendszerekre túlnyomórészt negatívak (2022)
Forrás: IPCC_AR6_WGII_SummaryForPolicymakers

A médiában tehát úgy általában egy mesterségesen felállított vita zajlott a szakmailag kevésbé megalapozott szélsőjobbos vélemények és a legóvatosabb szakértői vélemények között. Ezt azért csinálják, mert a feszültség izgalmas, és nekik a bevételeik növelése érdekében nézettségre, ill. olvasottságra van szükségük.[2] Emellett persze vannak olyan médiumok is, amik olyan cégcsoportokhoz kötődnek, melyeknek az az érdekük, hogy maradjon a status quo, azaz az emberek ne nagyon reagáljanak a klímaváltozásra.[3]

Arra hivatkoztak, hogy minden vélemény egyenlő, de ez nem igaz. A jól informált, megalapozott vélemény értékesebb, mint a megalapozatlan. Ez a teljesen nyilvánvaló dolgok esetén magától értetődőnek tűnik, mint például abban, hogy a Föld gömbölyű, vagy hogy a tűz forró. Viszont ugyanúgy érvényes a nehezebben kideríthető dolgok kapcsán.

Ezért a mesterségesen felállított vitáért persze rengeteg támadást kaptak és kapnak, aminek folytán egyes médiumok azóta kinyilvánították, hogy nem szólaltatnak meg szakmailag megalapozatlan véleményeket.

Ugyanakkor a nem tudományos, a klímaváltozást elbagatellizáló vélemények felülreprezentálása azóta is jellemzi az angol nyelvű médiát.[3]

Kántor Sztella Nóra

Források:

[1] https://www.researchgate.net/publication/309557499_Power_to_the_people_Media_users’_capabilities_and_motivations_to_influence_content_production_and_distribution
[2] https://www.scinapse.io/papers/2126320607#fullText
[3] https://www.nature.com/articles/s41467-019-09959-4


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.