A problémáink gyökere

A problémáink gyökere - ClimeNews

A problémáink gyökere alapvetően az a mítosz, miszerint az embernek uralnia kell a természetet, hogy korlátlanul szaporodjon, mert az „jó” (és minden ostoba tradíció, ami ebből fakad, pl. erdőirtás, fogamzásgátló tabuja a segélyezésben).

Pedig könnyű belátni, hogy a korlátlan szaporodás elkerülhetetlenül az emberiség kipusztulását eredményezi. Emellett fontos szerepet játszik az a tévhit is, hogy „még mindig szűkösség van” (és minden társadalomellenes intézmény, ami ebből fakad, pl. profit, kamat, hitelpénzrendszer), és persze az, hogy „sohasem lehet bőséget teremteni, mert az igények végtelenek”. A legalapvetőbb javakból már rég bőség van (pl. élelmiszer, lakás), és csak az egyenlőtlenség, a reklámok, mentális problémák növelik az egyéni fogyasztást, valamint az a tévhit, hogy „a termékek és szolgáltatások boldoggá tesznek”. Ma már tudjuk, hogy a természet közelsége, és az egészséges, szeretetteljes emberi kapcsolatok tesznek boldoggá.

Sztella Nóra Kántor

A képen szereplő állítások forrásai:
[1] http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/02/limits-to-growth-was-right-new-research-shows-were-nearing-collapse
[2] https://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110725190044.htm