Egy kis atom!

Egy kis atomcsapás! Ez is lehetne a címe ennek a sajtóban nemrég megjelent 3 cikkből álló sorozatnak.

A célom nem más csak, hogy gondolkozzunk el összességében egy kicsit az atomról, hogy csapás vagy áldás. Hajlamosak vagyunk a rosszat elfelejteni és bizony a történelem nem véletlenül ismétli önmagát. Azért egyszerűen, mert az ember HÜLYE! A sorrend nem manipuláció, viszont magukért beszélnek… Fukusima mellett épül a világ legnagyobb szélerőmű parkja. Hát, tanultak belőle, nagy árat kellett fizetniük ezért a döntésért a szigetországban.

A németeknél drágább lett a megújulókból származó villamosenergia, a lakosság is megérezte. Mégsem hátráltak meg a Fukusimai atomerőmű katasztrófa után nem sokkal meghozott azonnali döntésük elől. Végrehajtják!

Kis hazánk, ahol komolyabb balaset esetén menekülnie kellene mindenkinek az országból, sőt utána le is tagadhatjuk majd a nemzeti identitásunkat. Hát itt indulni látszik PAKS-2. Nem kommentálom…

Rampasek László

Fukusima 2 óra alatt nyírta ki a robotot

Fukusima 2 óra alatt nyírta ki a robotot - Egy kis atom! - ClimeNewsMost először küldtek be egy robotot a 2011-es balesetben károsodott fukusimai atomerőmű 2-es blokkjába. A gép nem bírta sokáig. A vizsgálódás és némi takarítás lett volna a feladata annak a robotnak, amely a hat évvel ezelőtti baleset után elsőként jutott be a Fukusima Daiicsi atomerőmű 2-es blokkjába. A vizsgálódást a robotra szerelt speciális kamera segítette, ez azonban már a küldetés kezdet után két órával tönkrement, ezért azonnal visszarendelték a gépet.
Az AP szerint bár a robotot kifejezetten erősen sugárzó környezetben végzett munkára tervezték, összesen 1000 sievertnyi sugárzást bír ki. A bejárt területen óránként (!) 650 sievertnyi volt sugárzási dózis, ami már már elég volt ahhoz, hogy a gép tönkremenjen. Ekkora dózis egy embert rögtön megölne: a bénulás és halál 10 sievert fölött azonnal bekövetkezik.

Fukusima 2 óra alatt nyírta ki a robotot - Egy kis atom! - ClimeNews

A Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat (TEPCO) szakemberei két robotot terveztek beküldeni, az elsőnek a vizuális információszerzésen túl az is dolga lett volna, hogy egy magasnyomású vízsugárral letakarítsa az utat a következő társa előtt, amely ezután feltérképezheti a blokkban esett szerkezeti károkat. Mivel a második rendelkezésre álló robot is éppen annyi sugárzást bír csak ki, mint az első, ezért ugyan beküldik, de az első kudarca után jóval nehezebb dolga lesz.


Kezdődik az atomerőmű-leszerelés Németországban

Kezdődik az atomerőmű-leszerelés Németországban - Egy kis atom! - ClimeNewsA német EnBW Kernkraft GmbH energetikai társaság engedélyt kapott Baden-Württemberg tartomány környezetvédelmi minisztériumától a neckarwestheimi atomerőmű első blokkjának üzemen kívül helyezésére és leszerelésére.
Ez az 1976-ban beindított atomerőmű egyike azoknak az atomerőműveknek, amelyeket nyomban a fukusimai atomerőmű-baleset után, még 2011-ben leállított a német kormány. Leszerelési engedélyt 2013-ban kértek rá, és – mint Jörg Michels, az EnBW Kernkraft GmbH ügyvezető igazgatója elmondta – az elmúlt négy évben a hatóságok és szakértők vizsgálták a beadványt, amelyet társadalmi vitára is bocsátottak, mielőtt a rábólintottak volna.

A leszerelés várhatóan márciusban kezdődik, mégpedig a reaktor hűtőrendszerével.

A német cégnél arra számítanak, hogy a munkálatok 10-15 évig tartanak. Az atomerőmű ezután kikerül az atomtörvény hatálya alól, és hagyományos ipari üzemként tartják majd nyilván. A többi épület bontásáról vagy újrahasznosításáról később határoznak.

Az EnBW Kernkraft GmbH egy másik atomerőmű, a philippsburgi atomerőmű 1980-ban átadott és ugyancsak 2011-ben bezárt első reaktorblokkjának a leszereléséhez is hatósági hozzájárulásra vár, és a közeljövőben várhatóan meg is kapja azt. A bontáshoz szükséges létesítmények, egyebek közt ideiglenes hulladéktárolók építését már tavaly februárban engedélyezték a cégnek mind a neckarwestheimi, mind a philippsburgi atomerőműnél. A philippsburgi munkálatokban a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern német leányvállalata, a Nukem is részt vesz majd. A World Nuclear News internetes portál beszámolója szerint a második reaktorblokk mind Neckarwestheimben, mind Philippsburgban tovább, 2022-ig, illetve 2019-ig működhet- írta az atomenergiainfo.hu.

Forrás: greenfo


Veszélybe kerülhet hazánk nukleáris biztonsága

Veszélybe kerülhet hazánk nukleáris biztonsága - Egy kis atom! - ClimeNewsBudapest, 2017. január 12. – Komoly kockázatokat jelent a magyar lakosság számára, ha az ország nukleáris biztonságát illető kérdésekben a szakértő hatóságok helyett a kormány dönt, mint arra az atomtörvény legújabb módosítása lehetőséget ad. [1] A Greenpeace ezért az Energiaklubbal és más szervezetekkel közösen a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez fordult, és felhívta a figyelmet arra, hogy az új magyar nukleáris szabályozás sérti a nemzetközi egyezményeket.
A 2016 decemberében megszavazott atomtörvény módosításának értelmében a magyar kormány rendeletben írhatja felül az Országos Atomenergia Hivatal határozatait az építés alatt álló atomerőmű vagy radioaktívhulladék-tárolók esetében. Ez ellenkezik a nukleáris biztonság alapelveivel és sérti a vonatkozó nemzetközi előírásokat is.

A Greenpeace, az Energiaklub, a Föld Barátai Európa, a WISE International (World Information Source on Energy) és a NIRS (Nuclear Information and Resource Service) ezért levélben fordult a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez és a Nukleáris Biztonságról szóló Egyezmény Szerződő Feleihez. [2] A szervezetek azt kérik a nemzetközi szervezettől és az egyezmény tagjaitól, hogy vizsgálják meg az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét korlátozó új magyar szabályozást 2017. március 27-én kezdődő értekezletükön.

„Nagyon veszélyes, ha bármilyen kormány felülírhatja az atomerőművek és a radiokatív hulladéktárolók biztonsága felett őrködő nukleáris biztonsági hatóság határozatait. Ezért sürgősen meg kell szüntetni az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét veszélyeztető szabályozást” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Jegyzetek:

[1] 2016. évi CXLIII. törvény energetikai tárgyú törvények módosításáról
http://magyarkozlony.hu/dokumentumok/69ee0fd67e37f09aff57cd7be072ddcb8b8f81d5/megtekintes

[2] A Greenpeace Közép- és Kelet-Európa, az Energiaklub, a Föld Barátai Európa, a WISE International (World Information Source on Energy) és a NIRS (Nuclear Information and Resource Service) levele a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez (NAÜ) és a Nukleáris Biztonságról szóló Egyezmény Szerződő Feleihez: http://www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/atomenergia/paks2/20170110_Letter_CNS_Hungary_GP_FoE__1p3.pdf

Forrás: Greenpeace