GRETA THUNBERG: NÉPSZERŰTLEN

Greta Thunberg, a fiatal aktivista, aki egy nemzedék hangjává vált, történelmi és úttörő beszédei.

Mindennek meg kell változnia. És ennek ma kell kezdődnie.

 

GRETA THUNBERG: NÉPSZERŰTLEN | ClimeNews - Hírportál2018 augusztusában egy tizenöt éves svéd lány, Greta Thunberg úgy döntött, hogy egyik nap nem jár iskolába. Akciói az éghajlati válság elleni globális fellépési mozgalom felvirágzására ösztönözték a tanulók millióit, hogy sztrájkoljanak a bolygónkért. Arra kényszerítsék a kormányokat, hogy hallgassanak rá, és jelöljék Nobel-békedíjra.

Ez a május 30-án angol nyelven megjelent könyv először mondja el hamisítatlanul Greta szavait. Összegyűjtve beszédeit, amelyek Európa-szerte történelemé váltak, az ENSZ-től a tömegek utcai tiltakozásáig. Senki sem túl kicsi a változtatáshoz.

A III. Globális klímasztrájkig van még időnk arra, hogy megjelenjen egy-egy beszéde időrendi sorrendben, magyar nyelven, természetesen az Ő jóváhagyásával.

 

GRETA THUNBERG: NÉPSZERŰTLEN
(UN Climate Change Conference, Katowice, Poland, 15 December, 2018)

Greta Thunbergnek hívnak, 15 éves vagyok és Svédországból érkeztem. Ma a klíma igazságosságról fogok beszélni.
Sok ember azt mondja, hogy Svédország kis ország, így nem számít, hogy mit teszünk. De megtanultam, hogy senki sem túl kicsi ahhoz, hogy változtasson.
Ha néhány gyerek szalagcímeket volt képes elérni az egész világon csupán azzal, hogy nem ment iskolába, akkor képzeljék el, mire lennénk képesek együtt, ha akarnánk.
De ehhez világosan kell beszélnünk. Nem számít, hogy ez mennyire kényelmetlen. Önök csupán a zöld és végtelen gazdasági növekedésről beszélnek, mert nem szeretnének népszerűtlenek lenni.
Csak az előrehaladásról beszélnek, ugyanazokkal a rossz elképzelésekkel, amelyek ebbe a káoszba taszítottak bennünket. Még akkor is, amikor az egyedül észszerű lépés az lenne, ha meghúznánk a vészféket.
Önök nem elég érettek ahhoz, hogy elmondják a dolgokat úgy, ahogy vannak. Még ha ezzel a gyermekeiket terhelik is.
De engem nem érdekel, ha nem leszek népszerű, engem a klíma igazságosság érdekel és az élő bolygó.
Éppen azon vagyunk, hogy feláldozzuk a civilizációnkat néhány ember miatt, azért, hogy ők még több pénzt csinálhassanak. Azon vagyunk, hogy feláldozzuk a bioszférát, hogy a gazdag emberek az olyan országokban, mint az enyém, luxusban élhessenek. Ám ez óriási szenvedés azon többségnek,
akik a kisebbség luxusának árát fizetik.
2078-ban a 75. születésnapomat fogom ünnepelni. Ha lennének gyermekeim, talán velem töltenék a napot. Talán Önökről is kérdeznének. Talán megkérdeznék azt is, miért nem tettek semmit, amikor még lehetett volna. Önök ezt mondják, hogy mindennél jobban szeretik a gyermekeiket. De még mindig az ő jövőjüket rabolják.
Addig nincs remény, amíg azon gondolkodnak, hogy politikailag mi lehetséges és nem azon, mit kellene cselekedni. Nem tudjuk megoldani a krízist anélkül, hogy ne kezelnénk krízisként. A fosszilis tüzelőanyagokat a földben kell tartanunk, és a méltányosságra kell fókuszálnunk.
Ám ha a rendszeren belüli megoldások annyira lehetetlenek, akkor talán a rendszert kellene megváltoztatnunk.
Nem azért jöttünk ide, hogy a világ vezetőinek könyörögjünk.
Önök semmibe vettek bennünket a múltban, és a jövőben újra semmibe vesznek majd.
Kifogynak a kifogásokból, mi pedig kifogyunk az időből.
Azért jöttünk ide, hogy tudassuk: a változás megkezdődött, akár akarják, akár nem.
Az igazi hatalom az embereké.

Magyar nyelvre fordította: Rutkai Zsuzsanna

Korábban:
MAJDNEM MINDEN FEKETE-FEHÉR
AZ ÉLETÜNK AZ ÖNÖK KEZÉBEN VAN

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.