Egyensúlyi állapotú gazdaság

Herman Daly (1938-) közgazdász, az egyensúlyi állapotú gazdaság elméletének megalkotója (steady state economics), valamint az Ecological Economics (ökológiai gazdaságtan) c. folyóirat alapítója és társszerkesztője.

Egyensúlyi állapotú gazdaság | ClimeNews - Hírportál

A gazdasági növekedés egy bizonyos szint fölött (amit hazánk, mint OECD ország már rég elért) nem kívánatos, mert nem járul hozzá a szegénység felszámolásához. A növekmény java része ugyanis a profit és a kamat intézménye révén a leggazdagabbakhoz kerül.

A növekedés egyébként sem lehetséges, ugyanis már évtizedek óta azt csináljuk, hogy a természeti tőkét alakítjuk át pénztőkévé (mióta túlléptük a bolygó eltartóképességét). Így viszont idővel elfogynak a nyersanyagok, és összeomlanak a létfenntartó folyamatok, ami a puszta túlélésünket veszélyezteti. A gazdasági növekedésnek tehát semmi előnye nincs az emberiség számára, csupán a kamat jellegéből fakadó kényszer. A kamat megfizetéséhez ugyanis arra kényszerülünk, hogy újabb és újabb erőforrásokat vonjunk be a gazdaságba. Ha viszont a pénzteremtést és a kamatszedést visszaadjuk az állam hatáskörébe, akkor megszűnik a növekedéskényszer, és a kamat az egyenlőtlenség növelésének eszközéből az újraelosztás eszközévé válik.

Sztella Nóra Kántor