Greta Thunberg: Az emberiség még nem bukott meg

A klímavédő Greta Thunberg sürgeti a világ vezetőit, hogy tegyenek többet. A tőlünk telhető legjobb már nem elég. Most meg kell tennünk azt, ami lehetetlennek tűnik, mondta Thunberg a Summer című svéd rádióműsorban, ahol elkalauzolt minket a klímaválság élvonalára.

Greta Thunberg: Az emberiség még nem bukott meg | ClimeNews

Ne fogadjuk el ezeket az esélyeket. Ez volt Greta Thunberg fő üzenete, miközben beszélt az ENSZ Közgyűlésén tavaly. Az emberiség által még kibocsátható CO2-mennyiségre utalt.

De úgy tűnik, az egyetlen üzenet, ami visszhangra talált, az a „hogy merészelitek”, mondta a programja elején, a Summer-ben, az ismert svéd rádióműsorban.

A beszéde után Greta és apja átutazott 37 államon át.

Néhány szélerőművön és napelemparkon kívül semmi egyéb jele nincs egy fenntartható átmenetnek, noha ez a világ leggazdagabb országa. Igyekezték meggyőzni, hogy ne látogasson el a kanadai Albertába, de mégis elment oda. Alberta a nyugati világ legnagyobb olajtermelő területe, ami rendkívül erős és agresszív olajlobbival rendelkezik.

Számtalan alkalommal kellett rendőri őrizetet kérnem, amikor a fenyegetések szintje, a zaklatás pedig túl komollyá vált, jegyzi meg a műsorban. A Jasper Nemzeti Park felé vezető útján egy nagyszerű fenyőerdő mellett hajtanak el, de sok fa már nem is zöld; a tűleveleik vagy barnák, vagy lehullottak (ennek fő oka, hogy a klímaváltozás miatt bizonyos kártevők északabbra húzódtak). Meglátogatta az Athabasca gleccsert, és útján fölfelé látta a jeleit, hogy hogyan tűnt el a gleccser méterről méterre, jelenleg évente öt méterrel zsugorodik. Az elmúlt 125 év során a gleccser tömegének felét vesztette el a globális felmelegedés miatt.

Greta Thunberg: Az emberiség még nem bukott meg | ClimeNews

2020-ban a kibocsátás görbéjét élesen lefelé kell módosítani, hogy ha egy kis esélyt is szeretnénk arra, hogy elérjük azokat a célokat, amikben a világ vezetői megállapodtak, mondta Greta Thunberg. Vagy fennmarad civilizációnk, vagy nem. A tőlünk telhető legjobb már nem elég. Most meg kell tennünk azt, ami lehetetlennek tűnik. És ez rajtatok és rajtam múlik. Mert senki más nem fogja helyettünk megtenni.

Greta Thunberg: Az emberiség még nem bukott meg | ClimeNewsGréta Thunbergről
Greta Thunberg átvitorlázta az Atlanti óceánt, hogy találkozzon a világ vezetőivel az ENSZ Klímacsúcson 2019-ben. Elindított egy iskolasztrájkot a klímaváltozás kapcsán a svéd parlament előtt 2018 Augusztusában, és világszerte diákok millióit inspirálta, hogy csatlakozzanak hozzá. Greta Thunberg elindított egy globális mozgalmat Fridays for Future néven (Péntekek a Jövőért), miniszterelnökökkel és elnökökkel tárgyalt, és magával a pápával is. 17 millió követője van a szociális médiacsatornáin keresztül, és a Time Magazin 2019-ben az év emberének választotta. A Summer egy ismert rádióműsor, ahol a meghívottnak szabad kezet adnak azt illetően, hogy arról beszéljen, amiről akar, és olyan zenét játsszon, amilyet szeret.

      Greta Thunberg: Az emberiség még nem bukott meg

Producer: Mattias Österlund
Forrás: Sveriges Radio | Sommar & Vinter i P1

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.