Az emberiség hatalmas összeomlás felé tart?

William E Rees kötelező olvasmánya.

A Homo sapiens úgy fejlődött ki, hogy exponenciálisan szaporodjon, földrajzilag terjeszkedjen, és minden rendelkezésre álló erőforrást elfogyasszon.

Az emberiség hatalmas összeomlás felé tart?

Az emberiség evolúciós története során az ilyen expanziós tendenciákat negatív visszacsatolással ellensúlyozták. A tudományos forradalom és a fosszilis tüzelőanyagok használata azonban a negatív visszacsatolás számos formáját csökkentette, lehetővé téve számunkra, hogy teljes mértékben kiaknázzuk exponenciális növekedési potenciálunkat. Ezt a természetes képességet erősíti a növekedésorientált neoliberális gazdaság – a nevelés kiegészíti a természetet.

A probléma: az emberi vállalkozás egy “disszipatív (a rendszer teljes energiáját folyamatosan csökkentő – a szerk.) struktúra” és az ökoszféra alrendszere – csak úgy képes növekedni és fenntartani magát, hogy a gazdarendszeréből, az ökoszférából kivont, rendelkezésre álló energiát és erőforrásokat fogyasztja és eloszlatja, a hulladékot pedig visszavezeti a gazdarendszerbe. A népesség egyről nyolcmilliárdra való növekedése és a valós GWP (Bruttó Világtermék (Gross World Product) – a szerk.) több mint 100-szoros növekedése, mindössze két évszázad alatt egy véges bolygón, a modern techno-ipari társadalmat így a fejlett túllövés állapotába taszította. Fogyasztjuk és szennyezzük saját létezésünk biofizikai alapjait. Az éghajlatváltozás a túllövés legismertebb tünete, de az általános “megoldások” valójában felgyorsítják az éghajlati zavarokat és súlyosbítják a túllövést. Az emberiség az egyszeri népességrobbanás és népességpusztulás ciklusának jellegzetes dinamikáját mutatja. A világgazdaság elkerülhetetlenül zsugorodni fog, és az emberiség ebben az évszázadban jelentős népesedési “korrekciót” fog elszenvedni.

Forrás: The Human Ecology of Overshoot: Why a Major ‘Population Correction’ Is Inevitable – William E. Rees


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.