Mindenhol melegedést hozott 2019, egyedül Kanadában volt hűvösebb

Az aktuális éghajlati adatokat összesítő sorozatunkban visszatekintünk 2019-re, több hőmérsékleti rekord dőlt meg Európában. Spanyolországban annak járunk utána, hogyan vizsgálják a kutatók az ibériai extrém időjárást, a mediterrán éghajlati zóna változását.

Mindenhol melegedést hozott 2019, egyedül Kanadában volt hűvösebb | ClimeNews

Mindannyian átéltük Európában, hogy milyen meleg év volt 2019. Most, hogy az összes mérés adatai rendelkezésre állnak, a kutatók összesítése szerint 1,2 fokkal volt az átlaghőmérséklet, az 1981-2010 közötti időszakhoz képest.

Mindenhol melegedést hozott 2019, egyedül Kanadában volt hűvösebb | ClimeNews

A nyári forróság több európai államban döntött országos rekordokat. Angliában 38,7 fokot mértek, Németországban 42,6 fokot, Franciaországban 46 fok is volt. A Benelux államokban is rekord értékeket mértek.

!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(“script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(“script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);

Ha a globális adatokat vizsgáljuk, 2019 a második legforróbb év a mérések kezdete óta, és több térségben tapasztaltak melegrekordot.

Nagy területen egyedül Kanadában volt hűvösebb az átlagosnál, de a sarkkörön túli terület vörös színezése felmelegedést jelez. Alaszka és az Arktisz sokkal melegebb volt 2019-ben, mint korábban.

Mindenhol melegedést hozott 2019, egyedül Kanadában volt hűvösebb | ClimeNews

Mit jelentenek ezek az adatok a jövő szempontjából? Az írországi Maynooth Egyetem professzorát, Peter Thorne klímaszakértő válaszol:

A melegebb évek is egyre forróbbak, és a hűvösebbnek számító adatok is enyhülnek. Minden hőmérsékleti mutató emelkedik. A kutatók számára sok érdekességet tárnak fel az adatok, így bizonyítottá válnak azok a 2000 előtti prognózisok, hogy már a XXI. század közepére jelentős mértékű lesz a globális felmelegedés. Az adatsorok mindenütt lassú, de folyamatos emelkedést mutatnak.

A Copernicus-jelentés adatait korszerű, pontos mérések adják. Modern földi műszerek és műholdak mérései ezek.

Az éghajalti trendek a jelenlegi értékek és a korábbi mérések archivált adatainak összehasonlításából rajzolódnak ki. Ezt vizsgálják például Spanyolországban.

Ebre obszervatóriumát 1904-ben alapították. A magas szakmai színvonalnak köszönhetően az archívált időjárási adatok pontosak, még a spanyol polgárháború idejéről is.

Az ebrei obszervatórium vezetője, Germán Solé:

Olyan adatsorok jelentik a kutatás mai alapját, amik szerencsére teljesek. Még az 1937 vége és 1938 eleje közötti időszak is, amikor az obszervatórium szomszédságában dúlt a spanyol polgárháború.

Pere Quintana Segui klimatológus elemzései rámutatnak, hogy az esőzések közötti száraz időszakok egyre hosszabbak: “Egyértelműen látszik az adatokból, hogy a nyári aszályos időszak hosszabbodott. A száraz periódusok mindegyike hosszabbodik. A nyár lerövidítette a tavaszt és az őszt is Spanyolországban.”

Nemcsak az átlaghőmérsékletek emelkednek, hanem a hőhullámok is egyre forróbbak.

Pere Quintana Segui:

Korábban is voltak melegebb időszakok, de korántsem voltak ilyen forrók, mint mostanában. A szüleink nem alaptalanul sóhajtoznak, amikor a gyerekkoruk évszakairól mesélnek. Korábban 25 évente mértek olyan rekordokat, amik most 5 éven belül megdőlnek.

Európában teljesek az adatsorok a mérések kezdete óta, de ez nincs mindenhol így a világon. Manola Brunet azon dolgozik, hogy felkutassa a fellelhető adatokat: “Afrikában, Dél-Amerikában vagy Óceániában erősen hiányosak az adatsorok. Minél régebbi időszakot vizsgálunk, annál kevesebb a feljegyzett adat. Ezért vannak olyan térségek, ahol nem lehet olyan nagy időtartamot összehasonlítani a mai helyzettel, mint a fejlett országokban.”

Forrás: Euronews | Climate Now

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.