Sürgesd az ENSZ-t: cselekedjen a népesedés problémájának ügyében

Állj ki a nők egyenlőségéért, s annak alapjáért, a fogamzásgátlás emberi jogáért (ENSZ, 1968)! Ez a petíció a fogamzásgátlás kiemelkedő fontosságának elismerésére szólítja fel az ENSZ-et, hogy 2005-höz hasonlóan külön főcélként emeljék az SDG-k közé.

Amikor pl. skandinávok előhozták a fogamzásgátlás emberi jogát, a nők fölerősítését, a túlnépesedés visszafordítását az ENSZ tárgyalásokon, akkor nyomban üvöltöttek s kivonulással fenyegetőztek sok patriarchális ország küldöttei. Ezért 21 évvel az 1994-es kairói ENSZ Népesedés világkonferencia (ICPD) Akcióprogramja után sem lett önálló cél a fogamzásgátlás elérhetősége (amit ma is százmilliók nélkülöznek), pedig ez a fejlődés kulcsa. Az ICPD Programme of Action máig is érvényes, 178 ország írta alá, mégse tartozik bele a nemzetközi jogba, magyarra is a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány fordította le, nem a Külügy.

Pedig 1994 után már 2005-ben is elismerték, de a nőelnyomók, szaporodás-erőltetők még mindig nem ismerik fel saját hosszabb távú érdekeiket se! Az ENSZ országai 2015-ben 17 Fenntartható Fejlődés Célt (SDGs) tűztek ki 2030-ra. Előtte 2000-ben 8 Millenniumi Fejlesztési Célt (MDGs) tűztek ki 2015-re – amit persze nemigen értek el. 2005-ben, amikor látták, hogy nem haladnak a célok, hozzáfűztek egy MDG5b célt: a fogamzásgátlás elérhetővé tételét (azzal a világos indoklással, hogy a fogamzásgátlás nélkülözése aláássa számos cél teljesülését).

2015-ben a szexuális és reproduktív egészség csak a 169 alcél közé került be: a 3. Egészség főcél 3.7 pontjába és az 5. Nők egyenlősége főcél 5.6 pontjába. Ez a petíció a fogamzásgátlás kiemelkedő fontosságának elismerésére szólítja fel az ENSZ-et, hogy 2005-höz hasonlóan külön főcélként emeljék az SDG-k közé.

Simonyi, Gyula I.


Az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célja (SDG) 2030-ra igyekszik elérni, hogy mindenkinek tisztességes, emberhez méltó élete lehessen egy egészséges bolygón. A dolgok 2019-es állása szerint számos célt valószínűleg nem fogunk elérni. A globális népességrobbanás a természetes erőforrások túlhasználatát jelenti, valamint környezetpusztítást, és fenntarthatatlanul nagy igényt a termőföldekre, élelmiszerre, vízre és energiára. A növekvő népesség szegénységcsapdába zárja a legszegényebbeket. Az SDG-k elérése érdekében a nemzetközi közösségnek foglalkoznia kell a népesedéssel, méghozzá etikus és hatékony módon.

Sürgesd az ENSZ-t, hogy cselekedjen a népesedés problémájának ügyében | ClimeNews - Hírportál

Írd alá az ENSZ Főtitkárának, António Guetteres-nek szóló petíciót

Kedves Mr Gueterres

Mi, alulírottak felhívjuk Önt, hogy ismerje föl a fenntartható emberi népesség elérésének sürgősségét, ha a világ ésszerű esélyt szeretne a Fenntartható Fejlődési Célok elérésére. Az ENSZ programjának középpontjában kell állnia a pozitív, érintetteket segítő módszereknek, melyek lehetővé teszik, és bátorítják az embereket a kisebb család tervezésére. Egészen konkrétan felszólítjuk Önt a következőkre:

  1. Adjon ki egy nyilatkozatot, melyben kifejezi támogatását a kisebb családok tervezése iránt, valamint elismeri az értékét a népességnövekedés megállításának és csökkenésbe fordításának.
  2. Beágyaz pozitív lépéseket a népesség problémájának kezelésére a már létező ENSZ keretrendszerek és szervezetek munkájába és megvalósításába, úgy mint az SDG-k, az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) vagy a Biológiai Sokszínűségről Szóló Egyezmény.
  3. Föltárja a lehetőségeket a nemzetközi multilaterális keretrendszerek fejlesztésére, hogy azok foglalkozzanak a népesedéssel és a demográfiai kihívásokkal, méghozzá méltányos, együttérző és hatékony módon.

Köszönjük támogatásodat.

Sürgesd az ENSZ-t, hogy cselekedjen a népesedés problémájának ügyében | ClimeNews - Hírportál

Forrás: POPULATION MATTERS | BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – BLOG

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.